PPPKI

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

PPPKI (Permufakatan Perhimpunan-Perhimpunan Politik Kebangsaan Indonésia) iku gerakan kaum nasionalis kanggo ngumpulaké kekuwatan ing nusantara. [1] Ir. Soekarno nggagas iki lan ing rapat tanggal 17 – 18 Desember 1927 ing Bandhung. Ing rapat iki, wakil-wakil saka PSI, Boedi Oetomo, PNI, Pasundan, Sumatranen Bond, Kaum Betawi, lan Kelompok Studi Indonesia setuju nggawé federasi partai politik kang dijenengi PPKI. [1] Perkumpulan iki diharapké bisa ngumpulaké kekuatan kang bisa ngadhepi Belandha. [1] Kongrés PPKI kang pertama dianakaké ing Surabaya tanggal 2 September 1928. [1] wakil-wakil partai pilitik ing kono kepéngin déné kongrés iku dadi awal saka gerakan kebangsaan ing Indonésia. Ing kongrés iku kapilih Soetomo dadi ketua Majelis Pertimbangan PPPKI. Ing rapat iku dibahas masalah pendhidhikan nasional, bank nasional lan cara nguataké kerjasama. [1]Ing Januari taun 1931 ing Surabaya dianakaké kongrés Indonesia Raya. Ing kongrés iki dimaksudaké kanggo kabehan organisasi politik lan organisasi non politik.[2]. Nanging merga wakil saka PSII lan Golongan Merdhéka ora milu kongrés dadi Kongrés Indonesia Raya ora beda karo kongrés PPPKI kaya sing dikepéngini dening Soetomo. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)(Badrika, I.B.(2006)."Sejarah untuk Kelas XI Program Ilmu Sosial Jilid 2".Jakarta:Erlangga. Hal.210)
  2. ^ a b (id)(Badrika, I.B.(2006)."Sejarah untuk Kelas XI Program Ilmu Sosial Jilid 2".Jakarta:Erlangga. Hal.211)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=PPPKI&oldid=831693"