Osechi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Osechi
Japanese traditional dishes for new year.jpg
Dhaharan tradhisional Jepang kangge mapag warsa engga
Informasi
Asal Jepang
Penyajian lan bahan
Bahan dashi,iwak segara,janganan,lalapan kecap asin, lan mirin (gula pasir)

Osechi-ryōri (御節料理? masakan osechi) inggih menika masakan Jepang ingkang dipunsiapaken minangka pratandha gantosipun mangsa, lan sakmenika dipunginakaken kangge nyebut sedaya dhaharan istimewa kangge pahargyan warsa enggal ing Jepang. Padatan namung dipunwastani osechi utawi shōgatsu-ryōri (正月料理? masakan warsa enggal).

Dhaharan warsa enggal dipuntata kanthi sae ing salebeting kothak kayu ingkang dipunwastani jūbako (重箱?). Padatan namung lawuh ingkang dipuntata wonten ing kothak kayu susun ingkang dipunwastani masakan osechi. Kothak kayu susun kangge masakan osechi dipunpitadosi minangka pralambang kabegjan ingkang matikel-tikel.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Wonten ing basa Jepang, sesebatan "osechi" rumiyinipun mengku teges gantosipun mangsa ingkang dipunwastani sechi-nichi utawi sekku. Dinten gantosipun mangsa dipunpahargyani kanthi masak dhaharan khusus ingkang dipunwastani Osechi-ryōri (masakan gantosipun mangsa).

Osechi-ryori

Wiwit jaman rumiyin, wiwitan warsa enggal (tanggal 1 sasi 1) mujudaken salah satunggaling dinten gantosipun mangsa (sechi-nichi) kangge nylameti konduripun dewa pantun dhateng gunung. Ing wekdal samangke, pahargyan warsa enggal mujudaken setunggal-setunggalipun pahargyan gantosipun mangsa ingkang taksih wonten ing Jepang. Pramila, osechi namung dipunginakaken kangge dhaharan warsa enggal.

Sacara tradhisional, osechi kasusun saking:

  • O-toso (お屠蘇?): sake kangge kasarasan ingkang dipununjuk nalika enjing ing dinten warsa enggal.
  • Iwaizakana (祝い肴?): tigang jinis dhaharan kangge kanca ngunjuk sake.
  • Zōni: sup ingkang isinipun mochi
  • Nishime: janganan ingkang dipunmasak ngangge duduh dashi, kecap asin, lan mirin (gula pasir).

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Osechi&oldid=832271"