Onkogen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Oncogene

Onkogèn utawi proto onkogèn proto oncogènè protèin ingkang ngerangsang pembelahan sèl. [1] Onkogèn (Cithakan:Oncogene) inggih punika gen ingkang termodifikasi sahingga ningkatakén keganasan ing sèl tumor. Onkogen umumipun gadahi peran ing tahap wiwit ing pembentukan tumor. Onkogèn ningkataken sèl normal dados sèl tumor, ingkang pungkasan sagéd nyébapakén kankér. Riset ingkang ènggal inggih punika nunjuakén bawa RNA céndhak (small RNA) dawane kira-kira 21-25 nukelotida ingkang dipuntépang dados RNA mikro (miRNA) sagéd ngontrol onkogèn. Onkogen dipuntemuaken dening Francis Peyton Rous ing tahun 1910. [2]menawi ngamati tumor ing unggas ingkang saged dipuntransmisiken ing makluk sases amergi gadahi sel sarkoma ingkang ngandut retrovirus, ingkang lajengipun dipunsebat RSV (Basa Inggris: Rous sarcoma virus).[3]

Ing Taun 1976 Dr. John Michael Bishop lan Dr. Harold E. Varmus saking Universitas California San Francisco buktiaken menawi onkogen asalipun saking proto-onkogen ingkang ngalami karusakan. Proto-onkogen sampun dipunpanggihaken ingkang katah organisme, kagolong manungsa ugi. Menawi ing pamanggihipun ingkang wigati punika , Dr. Bishop sahs Dr. Varmus angsal Penghargaan Nobel ing tahun 1989.

Jenis[sunting | sunting sumber]

v-erbA inggih punika protein onkogen asalipun saking proto-onkogen c-erbA tipe alfa yang arupa pencerap inti hormon T3/T4,[4] dan asam retinoat,[5] yang teraktivasi oleh avian erythroblastosis virus (AEV),[6] yang ngakibatken leukimia ing pitik kaliyan ngambat diferensiasinipun sel progenitor eritrosit lan micu transformasi sarkoma.[5]

Proto-onkogen[sunting | sunting sumber]

Proto-onkogen inggih punika gen normal ingkang saged dados onkogen mila ngalampahi mutasi, utawi mila ekspresinipun ningkataken. Proto-onkogen mengkode protein ingkangg dipunbetahake sel kangge regulasi pangerembagan lan dipunferensiasi. Proto-onkogen asring dipuntemuaken peran ing transduksi sinyal lan eksekusi sinyal mitogen, ingkang umumipun dipunlampahi kaliyan produk protein ingkang dipunkasilaken. saksampune dipunaktifaken, proto-onkogen utawi produk ingkang dipunkasilaken dados penginduksi tumor ingkang dipunsebat onkogen.

Aktivasi[sunting | sunting sumber]

Proto-onkogen saged dados onkogen kaliyan kedhik modifikasi ing fungsi aslinipun. Wonten kalih tipe pengaktifan:

  • kedadosan mutasi ing satu onkogen ingkang ngakibat perubahan ing struktur protein, ingkang dipunsebatake kaliyan :
  • kenaikan aktivitas protein (enzim)
  • icalipuna regulasi
  • kedadosan hibrid ing protein ngelampahi kerusakan kromosom ing pembelahan sel. Sampun dipunmangertosi bahwa kerusakan kromosom ingkang kedadosan ing wanci pembelahan sel ing sumsum tulang belakang saged nimbulkan leukemia.
  • ningkataken konsentrasi protein, ingkang dipunsebataken kaliyan:
  • ningkataken ekspresi protein akibat kaluputan regulasi
  • ningkataken stabilitas protein, ingkang damel kawontenan lan aktivitasipun ing salebeting sel dados langkung lami.
  • duplikasi gen, ingkang berakinate ningkatipun jumlah protein ing sel.



Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:404)
  2. ^ (en)"A transmissible avian neoplasm. (Sarcoma of the common fowl) by Peyton Rous, M.D., Experimental Medicine for Sept. 1, 1910, vol. 12, pp.696-705.". Rous P.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov//pubmed/229185. Retrieved 2010-09-18.
  3. ^ (en)Kufe, Donald W.; Pollock, Raphael E.; Weichselbaum, Ralph R.; Bast, Robert C., Jr.; Gansler, Ted S.; Holland, James F.; Frei III, Emil. (2003). Holland-Frei Cancer medicine (6 ed.). Hamilton on BC Decker Inc.,. p. Discovery and identification of oncogenes. ISBN 1-55009-213-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=cmed6&part=A1385. Retrieved 2010-09-18.
  4. ^ (en)"v-erbA overexpression is required to extinguish c-erbA function in erythroid cell differentiation and regulation of the erbA target gene CAII". Institute for Molecular Pathology; Disela C, Glineur C, Bugge T, Sap J, Stengl G, Dodgson J, Stunnenberg H, Beug H, Zenke M.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1682217. Retrieved 2010-09-18.
  5. ^ a b (en)"[V-erbA oncogene, model of oncogenic activation of hormone receptor"]. Laboratoire de Biologie Moléculaire et Cellulaire; Samarut J. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1668630. Retrieved 2010-09-18.
  6. ^ (en)"The thyroid hormone receptor functions as a ligand-operated developmental switch between proliferation and differentiation of erythroid progenitors". Institute of Molecular Pathology (I.M.P.), Vienna Biocenter; Bauer A, Mikulits W, Anggara A, Stengl G, Brosch G, Beug H.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9687498. Retrieved 2010-09-18.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Onkogen&oldid=834923"