Nur Sutan Iskandar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Nur Sutan Iskandar, (Sungai Batang, Sumatera Barat 3 November 1893 - Jakarta 28 November 1975) punika satunggiling sastrawan Angkatan Balai Pustaka.

Nur Sutan Iskandar anggadhahi asma asli Muhammad Nur. Kadosdéné priya Minangkabau sanèsipun, Muhammad Nur pikantuk gelar nalika daup palakrama. Gelar Sutan Iskandar ingkang dipun tampi lajeng dipun gandhèngaken kemawon kaliyan asma asli, lan saklajengipun Muhammad Nur tumunten langkung misuwur minangka Nur Sutan Iskandar ngantos sapriki.

Saksampunipun tamat saking Sekolah Rakyat ing taun 1909, Nur Sutan Iskandar nyambut damel dados guru bantu. Taun 1919 piyambakipun hijrah dhateng Jakarta, lan nyambut damel wonten ing Balai Pustaka. Wiwitanipun dados korektor naskah karangan ngantos sampai pungkasanipun dados Pemimpin Redaksi Balai Pustaka (1925-1942). Saklajengipun, Nur Sutan iskandar dipun angkat dados Kepala Pengarang Balai Pustaka, ingkang dipun asta taun 1942 dumugi taun 1945.

Nur Sutan Iskandar kauingan minangka sastrawan ingkang paling produktif ing angkatanipun. Séjénipun ngarang karya asli piyambakipun ugi nyadur lan nerjemahaken buku-buku karya pengarang asing kados Alexandre Dumas, H. Rider Haggard lan Arthur Conan Doyle.

Karya[sunting | sunting sumber]

Karya Asli[sunting | sunting sumber]

  1. Apa Dayaku karena Aku Perempuan (Jakarta: Balai Pustaka, 1923)
  2. Cinta yang Membawa Maut (Jakarta: Balai Pustaka, 1926)
  3. Salah Pilih (Jakarta: Balai Pustaka, 1928)
  4. Abu Nawas (Jakarta: Balai Pustaka, 1929)
  5. Karena Mentua (Jakarta: Balai Pustaka, 1932)
  6. Tuba Dibalas dengan Susu (Jakarta: Balai Pustaka, 1933)
  7. Dewi Rimba (Jakarta: Balai Pustaka, 1935)
  8. Hulubalang Raja (Jakarta: Balai Pustaka, 1934)
  9. Katak Hendak Jadi Lembu (Jakarta: Balai Pustaka, 1935)
  10. Neraka Dunia (Jakarta: Balai Pustaka, 1937)
  11. Cinta dan Kewajiban (Jakarta: Balai Pustaka, 1941)
  12. Jangir Bali (Jakarta: Balai Pustaka, 1942)
  13. Cinta Tanah Air (Jakarta: Balai Pustaka, 1944)
  14. Cobaan (Turun ke Desa) (Jakarta: Balai Pustaka, 1946)
  15. Mutiara (Jakarta: Balai Pustaka, 1946)
  16. Pengalaman Masa Kecil (Jakarta: Balai Pustaka, 1949)
  17. Ujian Masa (Jakarta: JB Wolters, 1952, cetakan ulang)
  18. Megah Cerah: Bacaan untuk Murid Sekolah Rakyat Kelas II (Jakarta: JB Wolters, 1952)
  19. Megah Cerah: Bacaan untuk Murid Sekolah Rakyat Kelas III (Jakarta: JB Wolters, 1952)
  20. Peribahasa (Karya bersama dengan K. Sutan Pamuncak dan Aman Datuk Majoindo. Jakarta: JB Wolters, 1946)
  21. Sesalam Kawin (t.t.)

Karya Saduran[sunting | sunting sumber]

  1. Si Bakhil (Moliere. Jakarta: JB Wolters, 1926)
  2. Pelik-pelik Pendidikan I--IV (Jan Ligthrta. Jakarta: JB Wolters, 1952).

Karya Terjemahan[sunting | sunting sumber]

  1. Tiga Orang Panglima Perang (Alexander Dumas: Balal Pustaka, 1922)
  2. Dua Puluh Tahun Kemudian (Alexander Dumas. Jakarta: Balai Pustaka, 1925)
  3. Graaf de Monte Cristo I--IV (Alexander Dumas. Jakarta: Balai Pustaka, 1925)
  4. Belut Kena Ranjau I--Il (Banonesse Orczy. Jakarta: JB Wolters, 1951)
  5. Anjing Setan (A. Conan Doyle. Jakarta: Balai Pustaka, 1928)
  6. Anak Perawan di Jalan Sunyi (A. Conan Doyle. Jakarta: Balai Pustaka, 1928)
  7. Gudang Intan Nabi Sulaeman (H. Rider Haggard. Jakarta: Balai Pustaka, 1929)
  8. Kasih Beramuk dalam Hati (Beatrice Harraden. Jakarta: Balai Pustaka, 1931)
  9. Memperebutkan Pusaka Lama (Edouard Kijzer. Jakarta: Balai Pustaka 1932) V
  10. Iman dan Pengasihan I--IV (H. Sienkiewicz. Jakarta: Balai Pustaka, 1933)
  11. Permainan Kasti (F.H.A. Claesen. Jakarta: Balai Pustaka, 1940)
  12. Perjalanan Ahmad ke Eropa (N.K. Bieger. Jakarta: Balai Pustaka, 1940)
  13. Sayur-Sayuran Negeri Kita (J.J. Ochse. Jakarta: Balai Pustaka, 1942)
  14. Pablo (Lidow. Jakarta: Penerbit dan Balai Buku Indonesia, 1948)
  15. Asal Binatang (Giane Anguissola. Jakarta: t.p., 1948)
  16. Si Buyung (S. Franke. Jakarta: t.p., 1949) V
  17. Bersiap (C. Wilkeshuis. Jakarta: Noorhoffkolff, 1949)
  18. Pengajaran di Sweden (Jan Lighthart. Jakarta: JB Wolters,
  19. Sepanjang Garis Kehidupan (R. Kasimier. Jakarta: JB Wolters,1951)
  20. Medan Perdagangan (K. Gritter. Jakarta: JB Wolters, 1951)
  21. Edison Sripustaka (K. Gritter. Jakarta: Balai Pustaka, t.t.)
  22. Maw Volksalmanak (K. Gritter. Jakarta: Balai Pustaka, t.t.)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Tokoh: Nur Sutan Iskandar". Pusat Bahasa Departemen Pendidikan Nasional Republik Indonesia. http://www.pusatbahasa.depdiknas.go.id/showpenuh.php?info=tokoh&actionTree=open&id=2&infocmd=show&infoid=49&row=4. Retrieved 2006-12-8.
  2. Korrie Layun Rampan (4 2001). "Nur Sutan Iskandar: Sastrawan terproduktif semasa Balai Pustaka". Horison 4. ISSN:0125-9016.

Ugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nur_Sutan_Iskandar&oldid=828264"