Null hypothesis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jroning praktèk èlmu nglibataké gawé lan nguji hypotheses,sawijining pratélan ngenani bisa kabukti salah nganggo sawijining tès saka dhata sing diamati. Null hypothesis biyasané magepokan karo sawijining posisi umum utawa baku (‘general or default position). Tuladhané, null hypothesis ya iku : yèn ora ana hubungan antarané rong gejala sing diukur[1] or that a potential treatment has no effect.[2]

Istlah iki wiwitané diluncuraké déning ahli génétika lan statistika saka Inggris Ronald Fisher ing taun 1935.[3][4] Biasané hypothesis iki kagandhèng karo hypothesis kaloro yaiku alternative hypothesis, sing nyatakaké anané hubungan antara gejala sing diamati. Jerzy Neyman lan Egon Pearson ngresmèkaké minangka sawijining alternatif. Hypothesis alternative ora kudu arupa négasi saka null hypothesis; hypothesis alternatif ngramalaké ail saka pacoban yèn hypothesis alternatif iku bener. Panggunaan hypothesis alternatif ora dadi pérangan saka formulasi Fisher, nanging dadi standard.

Wigati banget kanggo dimangertèni yèn null hypothesis ora bakal bisa kabukti. Sawijining sèt data mung bisa nulak apa gagal nulak sawijining null hypothesis.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "null hypothesis definition". Businessdictionary.com. http://www.businessdictionary.com/definition/null-hypothesis.html. Retrieved 2010-07-29.
  2. ^ "HTA 101: Glossary". Nlm.nih.gov. 2009-09-08. http://www.nlm.nih.gov/nichsr/hta101/ta101014.html. Retrieved 2010-07-29.
  3. ^ "Glossary". Statistics.berkeley.edu. 2010-07-25. http://statistics.berkeley.edu/~stark/SticiGui/Text/gloss.htm#null_hypothesis. Retrieved 2010-07-29.
  4. ^ OED quote: 1935 R. A. Fisher, The Design of Experiments ii. 19, "We may speak of this hypothesis as the 'null hypothesis', and it should be noted that the null hypothesis is never proved or established, but is possibly disproved, in the course of experimentation."

Wacan[sunting | sunting sumber]

  • Adèr, H. J.; Mellenbergh, G. J. & Hand, D. J. (2007). Advising on research methods: A consultant's companion. Huizen, The Netherlands: Johannes van Kessel Publishing. ISBN 90-79418-01-3.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Null_hypothesis&oldid=833603"