Nue

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kuniyoshi Utagawa, Taiba (Akhir), 1852. Cithakan ingkang nggambaraken Nue mandhap ing nginggilipun Astana Kerajaan mawi awan ireng.

Nue (?) inggih menika makhluk mitologis wonten ing cerita rakyat Jepang [1]. Nue menika dipundamel deksripsi minangka makhluk kanthi sirah monyet, kanthi awak tanuki (anjing rakun), mawi suku kaki macan, sarta mawi buntut ula. Miturut legenda, satunggaling Nue saged ewah dados awan ireng lajeng mabur. Amargi tampilanipun, kadang kala Nue dipunsebat minangka khimera Jepang.[2] Nue dipercaya sebagai pembawa penyakit dan nasib buruk.[3]

Miturut Riwayat Heike (平家物語 Heike monogatari?), Kaisar Konoe, salah satunggaling Kaisar Jepang menika gerah sasampunipun ngimpi ala saben wengi. Kejawi menika awan ireng medal nalika tabuh kalih subuh wonten ing sanginggilipun Astana Kerajaan ing Kyoto menika nalika mangsa panas ing taun 1153. Miturut satunggaling, tiyang samurai, Minamoto no Yorimasa menek asap ireng kasebut nalika wanci dalu lajeng nembakaken panah marang awan kasebut. Lajeng nue ingkang sampun mati dhawah saking mriku. Wonten kapitadosan biluhb Yorimasa damel ambles bangkai kasebu ing Laut Jepang.

Wonten ing cariyos tambahan ing versi sanesipun, bangai nue menika kemampul dumugi ing satunggaling tanjung. Wonten ing mriku para penduduk ngubur nue amargi ajrih bilih pikantuk kutukan. Tumpukan lemah ing celakipun tanjung menika tasih wonten dumugi samenika lan wonten kapitadosan bilih lemah kasebut minangka kuburan ingkang dipundamel kanggé nue.[4]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Tembung nue menika medal wonten ing sastra Jepang ingkang paling tua. Kutipan ingkang ngandhut menika antawisipun wonten ing Kojiki (712) lan Wamyō Ruijushō (kirang langkung 934). Amargi anggenipun ngginakaken aksara Man'yōgana, wonten ing ejaan kala rumiyin dipunserat nuye. Sanajan mekaten, nalika mangsa menika tembung nue kasebut ngandhut pangertosan semantik ingkang béda. Tembung nue menika ugi mengacudhateng satunggaling jinis peksi ingkang dipunwastani anis putih.

Nalika abad kaping 13, Riwayat Heike ngandhut cathetan babagan maklhuk ingkang dipunwastani nue. Kejawi gadhah sirah monyet, gadhah awak tanuki, sukunipun macan lan kagungan buntut ula piyambakipun gadhah swantun kados anis putih. Kirang langkung nalika taun 1435, Zeami Motokiyo nyerat sekar Noh kanthi irah-irahan Nue ingkang nyariyosaken kisah wonten ing Riwayat Heike.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nue&oldid=836375"