Nkosazana Dlamini-Zuma

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nkosazana Dlamini-Zuma


Taking office
Juli 2012
Deputy Erastus Mwencha
Succeeding Jean Ping

In office
10 Mei 2009 – Juli 2012
Presidhen Jacob Zuma
Didhisiki déning Nosiviwe Mapisa-Nqakula
Diganti déning TBD

In office
14 Juni 1999 – 10 Mei 2009
Presidhen Thabo Mbeki
Kgalema Motlanthe
Didhisiki déning Alfred Nzo
Diganti déning Maite Nkoana-Mashabane (Hubungan dan Kerjasama Internasional)

In office
10 Mei 1994 – 14 Juni 1999
Presidhen Nelson Mandela
Didhisiki déning Rina Venter
Diganti déning Manto Tshabalala-Msimang

Lair 27 Januari 1949 (umur 65)
Natal, Afrika Selatan
Partai pulitik Kongres Nasional Afrika
Pasangan Jacob Zuma
(Bercerai)
Alma mater Universitas Zululand
Universitas Natal
Universitas Bristol
Universitas Liverpool

Nkosazana Clarice Dlamini-Zuma, lahir 27 Januari 1949 (umur 65) inggih punika tiyang politikus Afrika Selatan lan mantan aktivis anti-apartheid. Dlamini-Zuma menika Menteri Kesehatan Afrika kidhul saking taun 1994 ngantos taun 1999 ing ngandap kepresidenan Nelson Mandela, lan dados Menteri Luar Negeri saking tanggal 17 Juni 1999 ngantos 10 Mei 2009 ing ngandap kepresidenan Thabo Mbeki lan Kgalema Motlanthe. piyambakipun dipungantos ing panggènan Menteri Dalam Negeri ing Kabinèt Presiden Jacob Zuma, mantan suaminipun, ing tanggal 10 Mei 2009.

ing tanggal 15 Juli 2012, Dlamini-Zuma kapilih dados kètua umum Komisi Uni Afrika. panggènanipun punika dadosakèn wanita ingkang wiwit natè nyèpéng jabatan kasèbut.[1]

Kauripanipun[sunting | sunting sumber]

Dlamini-Zuma asalipun saking etnis Zulu lan lahir ing Natal, Afrika Selatan. piyambakipun punika anak sulung saking wolung bersaudara. ing taun 1967, piyambakipun ngerampungaken pendidikan SMA nipun ing Amanzimtoti Training College lan saklajengipun studinipun ing Universitas Zululand kaliyan jurusan Zoologi lan Botani. Dlamini-Zuma saklajengipun pikoleh gelar sarjana ing bidang sains (BSc) lan saklajengipun miwiti karier kedokteranipun ing Universitas Natal.

Karier[sunting | sunting sumber]

Ing masa kuliahipun ing wiwit taun 1970, Dlamini-Zuma secara meneng dados anggota aktif (kemudian dilarang) ing Kongres Nasional Afrika (ANC). ingkang wanci sami, piyambakipun ugi dados anggota saking Organisasi Pelajar Afrika kidhul lan dipunangkat dados wakil ketua ing taun 1976.

Dlamini-Zuma ngerapungaken kuliah kedokteranipun ing Universitas Bristol ing taun 1978. piyambakipun lajeng merdamel dados dokter ing Rumah Sakit Pemerintah Mbabane ing Swaziland, ing ngriku piyambakipun kepanggih kaliyan calon garwanipun, Jacob Zuma. ing taun 1985 Dlamini-Zuma kembali ke Inggris untuk menyelesaikan diploma dalam bidang kesehatan anak di Universitas Liverpool. Saksampune lulus, piyambakipun merdamel kangge Komite Kesehatan Daerah ANC lan saklajengipun dipunparingi amanat kangge dados direktur ing Health and Refugee Trust, sebuah organisasi non-pemerintah ing Inggris. ing masa negosiasi Konvensi kangge Demokrasi Afrika kidhul (CODESA) ing taun 1992, Dlamini-Zuma dados anggota Komite Penasehat Gender. saksampune pemilu wiwit Afrika kidhul taun 1994, piyambakipun dipunangkat dados Menteri Kesehatan ing kabinet Presiden Nelson Mandela.[2] Dlamini-Zuma ugi nate ditawari jabatan dados Wakil Presiden Afrika kidhul dateng Thabo Mbeki saksampune piyambakipun cerai kaliyan Jacob Zuma, ananging piyambakipun nolak saksampune wicanten kaliyan anak-anakipun. panggenan punika lajeng dipuntawaake lan dipuntampi dening Phumzile Mlambo-Ngcuka, sementara piyambakipun dipunserahi jabatan dados Menteri Luar Negeri.[3] saklajengipun, ing kabinet Zuma ing taun 2009, piyambakipun njabat dados Menteri Dalam Negeri. ing wulan januari 2012, Dlamini-Zuma dipuncalonaken dados ketua Komisi Uni Afrika, ananging kalah ing pemilihan dening Jean Ping.[4] saklajengipun, ing pemilihan kaping kalih ing tanggal 15 Juli 2012, Dlamini-Zuma kasil ngungguli Ping kaliyan pikoleh 37 suara, utawi 60% saking total suanten. Kemenangan ugi dadosaken Dlamini-Zuma dados wanita pertama ingkang nate njabat dados ketua Komisi Uni Afrika.[5]

Referensi[sunting | sunting sumber]