Nilon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nilon Nilon Nilon 6,6 unit
Kepadhetan 1.15 g/cm3
Konduktivitas listrik (σ) 10−12 S/m
Konduktivitas termal 0.25 W/(m·K)
Titik lebur 463–624 K
190–350 °C
374–663 °F

Nilon arupa sawijining kulawarga polimer sintetik sing diripta taun 1935 déning Wallace Carothers ing DuPont. Prodhuk pisanan yaiku sikat untu mawa wulu nilon (1938), diterusaké karo prodhuk sing luwih ditepungi: stoking kanggo wanita taun 1940. Nilon digawé saka rangkéyan unit sing ditautaké mawa ikatan peptida (ikatan amida) lan asring diistilahaké mawa poliamida (PA). Nilon arupa polimer pisanan sing suksès sacara komersil, lan arupa serat sintetik pisanan sing digawé kabèh saka bahan anorganik: batu bara, banyu, lan udhara. Èlemèn-èlemèn iki kasusun dadi monomer kanthi bobot molekular asor, sing sabanjuré diréaksikaké kanggo mbentuk ranté polimer dawa.

Bahan iki ditujukaké kanggo dadi pangganti sintetis saka sutra sing diwujudaké kanthi migunakaké kanggo nggantèkaké sutra minangka bahan parasut sawisé Amérika Sarékat mlebu Perang Donya II taun 1941, sing nyebabaké stoking angèl diantuki nganti perang rampung.

Serat nilon saiki dipigunakaké kanggo kain lan tali. Nilon padhet digunakaké kanggo bagéyan mekanik lan rekayasa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nilon&oldid=837080"