Niktinasti

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Ilsutrasi pergerakan nalika turu ing godhong Medicago saka: Charles Darwin (1880): The Power of Movement in Plants.

Niktinasti (basa Yunani, nux, artine 'bengi') yaiku salah siji jinis gerakan nasti yaiku proses irama kang dikendalekake dening interaksi antarane lingkungan lan wektu biologis.[1] Ing kene tekanan diarahake luwih marang respon motorik kang duweni peran ing pergerakan kaya kuwi.[1] Tuladhane wis dingerteni luwih saka 200 taun kapengker yaiku gerakan godhong ing pirang-pirang tanduran, saka arep ndatar ing wayah awan nganti arep jejeg ing wayah wengi.[1] Kadangkala, spesies kang duweni godhong majemuk rangkep, kang saben godhonge duweni pirang-pirang pinak godhong lan saben pinak godhong duweni pirang-pirang pasang anak-godhong kang madep tumemplek ping siji rakila, cocok digunakake minangka model niktinastik.[1] Kalebu ing jerone, tulahane: wit sutra (Albizzia julibrissin), putri malu (Mimosa pudica), lan wit udan (Samanea saman).[2] Godhong majemuk rangkep kaya kuwi kerep nuduhake "gerak turu" kang cetha.[1] Ing wayah wengi, pucuk anak godhong kang adep-adepan ing Albizzia nutup, mangkat menduwur lan nunjuk ing arah pucuk distal rakila.[1] Anak-godhong Samania kalempit mangisor dudu manduwur. Ing rong kasus mau, ana pirang-pirang sel ing pulvinus kang mlembung nalika mbukak kang sinebut ekstensor, dene sel kang mangkerut diarani fleksor.[1]


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, jilid 3. terjemahan Lukman DR, Sumaryono. Bandung: Penerbit ITB. Hal:98-99 ISBN 979-8591-37-2
  2. ^ Satter RL, Galston AW. 1981. Mechanisms of control of leaf movements. Ann Rev of Plant Physiol 32:83-110.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Niktinasti&oldid=833034"