Ngaben

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ubarampe kang digunakake ing upacara Ngaben ing Bali

Ngaben [1]iku upacara kanggo nyucikaké atma (roh) fase pisanan minangka kuwajiban suciné umat Hindhu Bali marang leluhuré kanthi nglakoni prosèsi ngobong mayit. Kayadéné ing babagan pitra yadnya, awaking manungsa kapérang saka awak kasar, awak alus, lan karma. Awak kasar manungsa kabentuk saka 5 unsur kang sinebut Panca Maha Bhuta yaiku pertiwi (dat padhet), apah (dat cuwèr), teja (dat panas), bayu (angin), lan akasa (ruwang hampa). Kalima unsur iki nyawiji mbentuk fisik manungsa lan diobahaké déning atma (roh). Nalika manungsa mati, kang mati iku mung awak kasar thok, atma-né ora. Ngaben iku prosès nyucikaké atma utawa roh nalika ninggalaké awak kasar.[2]

Ing agama Hindhu diyakini yèn Déwa Brahma saliyané minangka déwa pangripta uga dadi déwa geni. Dadi, ngaben iku prosès nyucèkaké roh migunakaké srana geni mula bisa bali menyang sang pangripta yaiku Brahma. Geni kang digunakaké yaiku geni konkrit kanggo ngobong mayit, lan geni abstrak arupa jopa-japi pandheta kanggo m-pralinakaké yaiku ngobong reregedan kang tumèmpèl ana ing atma utawa roh.

Upacara Ngaben utawa kang asring diarani upacara Pelebon marang wong-wong kang wis mati, dianggep wigati banget, ramé lan sumanak, amarga kanthi ngaben iku keluwarga bisa mbébasaké arwahé wong-wong kang ninggalaké ikatan-ikatan kadonyané menyang swarga, utawa manjalma manèh menyang donya liwat prosès reinkarnasi. Amarga upacara iki mbutuhaké tenaga, prabéya, lan wektu kang dawa lan gedhé, mula ngaben asring dilakokaké suwé banget sawisé mati.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Basa Indonésia)travel.okezone.com Ngaben Tanpa Prosesi Pembakaran Jenazah (kaundhuh tanggal 18 Agustus 2011)
  2. ^ (Basa Indonésia)info.indopolist.com Upacara Ngaben Bali (kaundhuh tanggal 18 Agustus 2011)

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ngaben&oldid=832150"