Napoleon III saking Prancis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Louis Napoleon Bonaparte
Napoleon III saking Prancis

Foto Franz Winterhalter


Mangsa jabatan
20 Desember 1848 – 2 Desember 1852
Pejabat sadurungé Louis-Eugène Cavaignac
Perdana Menteri dan Kepala Negara
Pengganti Menjadi Kaisar
Kemudian Presiden: Louis Jules Trochu pada tahun 1870 (Republik III)

Lair 20 April 1808
Paris, Perancis
Tilar donya 9 Januari 1873 (umur 64)
Chislehurst, Inggris
Kabangsan Perancis

Napoléon III, minangka lair Charles Louis-Napoléon Bonaparte, ugi dipuntepang kanthi jeneng Louis-Napoléon Bonaparte, (lair ing Paris, Perancis, 20 April 1808 – tilar donya ing Chislehurt, Britania Raya, 9 Januari 1873 kanthi umur64 taun) inggih punika Presiden Republik Perancis kapisan (10 Desember 1848-2 Desember 1851), lajeng njabat malih ing 2 Desember 1851-2 Desember 1852. Piyambakipun dados ingkang kaping tiga kangge Kaisar Perancis kanthi nyandhang gelar Napoléon III (2 Desember 1852-4 September 1870). Piyambakipun minangka putra saking sedherek Napoleon Bonaparte.

Ing wiwitanipun piyambakipun nelasaken gesangipun tebih saking Perancis. Piyambakipun ngupaya pikantuk kekuwasan ing 1840, nanging kalah lan mlajeng piyambak, lajeng wangsul sasampunipun pemberontakan ing Februari 1848, lan kapilih minangka Presiden Republik kaping kalih lan biwarakake kekaisaran ing taun 1852.

Ing wekdal keberhasilan ekonomi tercapai. Piyambakipun biyantu Ferdinand Vicomte de Lesseps kangge pikantuk hak istimewa kangge Terusan Suez. Piyambakipun dipungulingake saking pemerintahan amarga kekalahan Perancis ing Perang Perancis-Prusia 1870 lan dipunbucal saking negarinipun.

Napoleon III dari Perancis

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]

  • Thompson, J.M. Louis Napoleon and the Second Empire. Oxford: Basil Blackwell, 1965.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Karangan[sunting | sunting sumber]

Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Louis XVI
Presiden Perancis
26 Oktober 1795-18 Mei 1804
Diganti déning:
Napoleon III
Sing mengku  sadurungé:
Napoleon III
Presiden Perancis
20 Desember 1848-2 Desember 1852
Diganti déning:
Louis Jules Trochu
Sing mengku  sadurungé:
Louis-Philippe I
Raja Perancis
1852-1870
Diganti déning:
Jabatan dikosongkan
Lambang Karajan Prancis Raja Prancis Lambang Karajan Prancis

Hugh Capet
987-996

Robert II
996-1031

Henri I
1031-1060

Philippe I
1060-1108

Louis VI
1108-1137

Louis VII
1137-1180

Philippe II
1180-1223

Louis VIII
1223-1226

Louis IX
1226-1270

Philippe III
1270-1285

Philippe IV
1285-1314

Louis X
1314-1316

Jean I
1316-1316

Philippe V
1316-1322

Charles IV
1322-1328

Philippe VI
1328-1350

Jean II
1350-1364

Charles V
1364-1380

Charles VI
1380-1422

Charles VII
1422-1461

Louis XI
1461-1483

Charles VIII
1483-1498

Louis XII
1498-1515

François I
1515-1547

Henri II
1547-1559

François II
1559-1560

Charles IX
1560-1574

Henri III
1574-1589

Henri IV
1589-1610

Louis XIII
1610-1643

Louis XIV
1643-1715

Louis XV
1715-1774

Louis XVI
1774-1791

Louis XVII
1793-1795

Louis XVIII
1814-1824

Charles X
1824-1830

Louis XVI Raja Rakyat Prancis 1791-1792
Napoléon I Kaisar Prancis 1804-1814 lan 1815
Louis-Philippe I Raja Rakyat Prancis 1830-1848
Napoléon III Kaisar Prancis 1852-1870

Pirsani uga: Sajarah Prancis - Kapetia - Valois - Bourbon