Nanna (mitologi)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
pangangkatan Ḫašḫamer dados Gubernur,2100 SM.Dewi Nanna awujud Bulan sabit

Dewi bulan (Rembulan) Nanna, samenika Dewa ingkang dipunpitadosi nalika peradaban Mesopotamia.[1] [2] [3] [4] Masarakat ingkang fanatik nyembah Dewi Nanna inggih punika tlatah Irak, tlatahipun kaum Sabean.[5] anggadhahi uga asma Sin, dipuntepang "Sin" amergi " Sin samenika dewa ingkang kapisansaking tigang dewa penting winten agama Astrai (perbintangan), dewa-dewa sanesipun inggih punika [1][2]:

  • Sin utawi dewa Bulan
  • Shamash utawi dewa Matahari ugi
  • Ishtar utawi dewa Planet Venus.

Masarakat Arab kuna pitados menawi Dewa Rembulan Nanna utawi Sin samenika leluhuripun.[6] Asma Nanna saking asma NAN.NAR ingkang anggadhahi maksut "terang satunggal", dipun kenal wonten tlatah Mesopotamia (Akkadia).[7] Simbol utami saking dewa Nanna inggih punika Wulan Sabit, simbol samenika dipun panggihi wonten tlatah Timur Tengah Kuno, tlatah ingkang tasih nyembah Berhala nalika samana.[1] Wulan sabit punika wonten jejer kiwe.[5]

Ananging wonten tlatah ingkang padatan kagem madosi barang Arkeologi kayata Arab, Akkad, Kanaan, Mesir kaliyan Siria, simbol saking Dewi Nanna inggih punika lintang ingkang wonteng ing tegahing wulan sabit, karana boten mesti simbol bintang punika simbol saking dewa Venus, amargi tiyang Assyirian nyembah dewa Wulan.[1] Pamujaan kagem Dewi Nanna punika kanthi mlebet tlatah Arab saget disebabaken amargi pamerintahan Babilonia, yanika nalika era Raja Nabonidus nalika mindahaken kakuasaan (Pamarintahan) wonten Teima, kutha ingkang wonten jejer loripun kutha Medinah (550SM-540SM).[5] Replika saking wulan sabit ingkang dipundamel saking perunggu (dipundamel nuli dipunparengaken wonten inggilipun tiang bendhera), barang kasebut salah satunggaling barang Arkeolog ingkang dipunpanggihi wonten tlatah TelTerra. Stratum VI. Replica kasebut dipunkubur wonten benteng kuno Assyrian (Keel,p297-29S).

[1][3] Salah satunggaling tlatah ingkang muja Dewi Nanna inggi punika tlatah Ur, saking tlatah punika dipunpanggihi barang Arkeologi kawujud watu ingkang kaukir jeneng Ziggurat, Nanar ugi kaserat wonten watu punika.[1][3] Sir Le'onardo Wooley manggihi kuil kagem muja Dewi Nanna utawi Dewi Bulan.[1] Saniki sedayanipun barang ingkang anggadhahi sejarah bab Dewi Nanna dipunsimpen wonten musiumInggris[2] Harran ugi kalebu satunggaling tlatah ingkang masarakatipun muja Dewa Nanna. Sajarawan kuna,Herodotus nyaritakaken kutha kasebut kaliyan kuil kagem muja Dewi Nanna wonten tlatah kasebut.[1] Arkeolog caket Hazor ugi manggihaken kuil kagem muja dewi Nanna (1955-1958), wonten kuil kasebut wonton kalih patung tiyang jaler ingkang anggadhahi ukiran wulan sabit wonten dadanipun.<reg name="Islam sang dewa"/> Kuil wonten tlatah Harran dipunpugar kanthi pirang priode, yaiku nalika priode raja Shalmanezer, raja Assur-Bani-pal, ugi raja Nabonidus.[1] Kuil samenika tasih saged dipunpirsani ambrukanipun kanthi saniki, saking taun 1900 SM kanthi 900 SM.[1] Dewi Nanna kagungan anak inggih punika Ishtar (dewa Venus, ingkang dipunsembah negara Arab kuna).

Delengna Ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j Bab Mesopotamia dipinunduh tanggal 23 Mei 2011
  2. ^ a b c Sang Dewi Rembulan dipununduh tanggal 23 Mei 2011
  3. ^ a b c groups.google.com dipununduh tanggal 23 Mei 2011
  4. ^ edukasi.kemdiknas.go.id dipununduh tanggal 23 Mei 2011
  5. ^ a b c Dewa-dewi Irak dipununduh tanggal 23 Mei 2011
  6. ^ anak lembu emas dipununduh tanggal 23 Mei 2011
  7. ^ The 12th Planet - Zecharia Sitchin dipununduh tanggal 23 Mei 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nanna_(mitologi)&oldid=830201"