Musik ing Indonesia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Musik saka Indonésia
Traditional indonesian instruments04.jpg
Gong saka Jawa
Garis wektuContoh
Jinising
Klasik • Kecak • Kecapi suling • Tembang Sunda • Pop • Dangdut • Hip hop • Keroncong • Gambang keromong • Gambus • Jaipongan • Langgam Jawa • Pop Batak • Pop Minang • Pop Sunda • Qasidah modern • Rock • Tapanuli ogong • Tembang Jawa
Wujud tartamtu
Angklung • Beleganjur • Calung • Gamelan • Degung • Gambang • Gong gede • Gong kebyar • Jegog • Joged bumbung • Salendro • Selunding • Semar pegulingan
Musik dhaérah
Bali • Kalimantan • Jawa • Kepulauan Maluku • Papua • Sulawesi • Sumatera • Sunda

Musik ing Indonésia inggih punika sedaya jinis musik ingkang wonten ing Indonésia ingkang wujudipun inggih sanget manéka warna, ingkang perkawis punika dipunjalari amargi suku-suku ing Indonésia ingkang ugi manéka warna kawontenanipun, saéngga saged dipunsebat bilih sedaya wilayah Indonésia ingakng kaperng saking 17.508 pulonipun gadhah budaya lan seni piyambak - piyambak ingkang béda- béda.[1] Indonésia piyambak gadhah ewonan jinis musik lan padatanipun dipunsertani kaliyan tari- tarinan lan pentas. Musik tradhisional ingkang paling kathah dipunrmeni inggih punika gamelan lan keroncong, déné musik modhèrn ingkang paling kathah dipunremeni inggih punika musik pop lan dangdut.[2]

Instrumen musik[sunting | sunting sumber]

Idhentitas musik Indonésia wiwit sepisnan dipunbentuk nalika budaya zaman perunggu pindhang ngalami imigrasi dhateng nuswantara wonten ing abad kaping tiga lan kaping kalih saderenipun Masehi. Musik- musik suku tradhisional Indonésia padatanipun ngginakaken instrumen perkusi, mliginipun kendhang lan gong. Sapérangan instrumen inggih ngrembaka dados musik ingan saged langkung ruwet lan béda- béda, kados alat musik petik, sasando saking Pulo Rote, angklung saking Jawa Kulon, lan musik orkestra gamelan ingkang kompleks sanget saking Jawa lan Bali.

Gamelan[sunting | sunting sumber]

gamelan
Artikel utama: Gamelan

Salh satunggaling wujud musik ingakng paling misuwur inggih punika gamelan. Musik punika dipunmainake dening kathah tiyang sesarengan kaliyan alat musik perkusi, kados ta metalofon, gong, lan rebab sesarengan kaliyan suling bambu. Pagelaran ingkang kados mekaten inggih sampun asring dipunpentasaken wonten ing kathah negara kados ta Indonésia lan Malaysia, ananging gamelan piyambak asalipun inggih saking pulo Jawa, Bali, lan Lombok.

Kecapi suling[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Kacapi suling

Kecapi suling inggih punika satunggaling jenis instrumen musik ingkang gumantung kaliyan improvisasi lan samppun populer ing propinsi Jawa Kulon ingkang ngginakaken kalih alat musik langsung inggih punika kecapi lan suling. Kecapi suling inggih taksih wonten gegayutan kaliyan tembang Sunda.

Angklung[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Angklung

Angklung inggih punika alat musik ingkang kanthi tradhisional saged ngrembaka wonten ing masrakat padattanipun ing masarakat ingkang ngginakaken basa Sunda ing Pulo Jawa sisih kulon. Angklung ingih dipundamel saking tabung bambu ingakn dipunhubngaken kanthi rangka pring. Angklung inggih dipunmainaken kanthi cara dipun goyang- goyangaken saéngga saged ngasilaken unen- unen kanthi susunan nada wonten ing saben ukuranipun, sae niku ageng menapa alit.

Kolintang[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Kolintang

Kolintang (utawi kulintang) inggih punika salah satunggaling alat musik perkusi ingkang dipundamel kanthi ngginakaken kayu lan prunggu ingkang asalipun saking Indonésia sisih wetan lan Filipina. Ing Indonésia, kolintang inggih dipungayutaken kaliyan suku Minahasa saking Sulawesi Utara, ananging kolintang ugi misuwur winten ing Maluku lan Timor.

Aliran[sunting | sunting sumber]

Aliran musik Indonésia inggih manéka warna ingkang saged ngasilaken kreativitas musikal kangge tiyang Indonésia ppiyambak lan ugi kénging pangaribawa saking musik ing njawi nagari saking wontenipun pethukan- pethukan kaliyan budaya musik njaban rangkan ingkang mlebet wonten ing nuswantara. Kejawi saking punika, wujud - wujud musik asli Indonésia, sapérangan aliran inggih saged dipuntliti saking wontenipun pangaribawa saking njawi, kados ta kanthi wontenipun ambus lan qasidah saking musik Islam Timur Tengah, keroncong saking pangaribawa Portugis, lan dangdut ingkang kénging pangaribawa musik Indi.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]