Muséum National d'Histoire Naturelle

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Koordinat: 48°50′32″N 2°21′23″E / 48.842109°N 2.356286°E / 48.842109; 2.356286

Muséum national d'histoire naturelle
Muséum National d'Histoire Naturelle is located in Paris
Lokasi Paris
Diadegaké 10 Juni 1793
Lokasi Herbier National de Paris, Département de Systématique et Evolution, Phanérogamie, Muséum National d'Histoire Naturelle, 16 rue Buffon, F-75005 Paris, Prancis[1]
Situs wèb

http://www.mnhn.fr/le-museum/

http://colhelper.mnhn.fr/

Muséum National d'Histoire Naturelle inggih punika Muséum Nasional Prancis ingkang ngelestantunaken babagan sajarah alam, muséum punika dipunbangun wonten ing tlatah Paris, dipunyengkuyung Departemen Pendhidhikan Nasional, Riset sarta Lingkungan.[2]

Galeri Ageng Evolusi wonten ing Museum Nasional Sujarah Alam, Paris, Prancis. Panorama ruwang tengah
Galeri Ageng Evolusi - Kamar spesies ingkang badhe punah utawi malah saniki sampun punah
tengkorak saking Arsinoitherium zitteli, saged dipunpirsani wonten ing Galeri Paleontologi sarta Anatomi Komparatif

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Museum punika resmi dipunbangun nalika surya kaping 10 Juni 1793, salaminipun Revolusi Prancis.[3] Ananging asal-usulipun muséum punika dipunbangun inggih punika nalika Jardin des Plantes médicinales royal (taman kerajaan ingkang lèbètipun wonten waneka werni tetandhuran obat), salah satunggaling lembaga èlmiyah paling tuwa ing Prancis, ingkang dipunbangun amargi royal dekrit taun 1635 nalika masa pamerintahan Louis XIII saking Prancis.[3] Amargi dipunbangun kagem lembaga, mila ingkang jaga Muséum National d'Histoire Naturelle sarta ingkang nyèpeng cathetan penting punika para dokter.[3]

Nalika surya kaping 31 Maret 1718, Proklamasi kerajaan anak-raja Louis XV ngawontenaken kabijaksanan enggal inggih punika gunanipun muséum babagan medis dipungantos, namanipun taman ingkang sampun kawentar punika gantos dados Jardin du Roi (King Garden) muséum punika ugi dipunalih ginanipun, dados muséum ingkang fokus kaliyan sujarah alam.[2]

Nalika abad kaping-18 (1739-1788), hak kangge njagi taman punika langkung asring dicèpèng dhumateng Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon. Leclerc kaliyan Comte de Buffon punika salah satunggalipun naturalis ingkang kawentar, mila saged damel taman punika kawentar sarta saged prestise kaliyan musium punika anggenipun dipunsaekaken malih.[2] Nalika Revolusi Prancis, Lembaga kerajaan ugi remen sanget nalika wonten rencana dipunreorganisasikaken museum nasional d'Histoire naturelle, 1793.[2] Muséum punika dados lembaga ingkang dipunyengkuyungi kaliyan profesor ingkang gunggungipun kalih welas.[2] Saderengipun, wonten profesor-profesor ingkang kagolong unggulan komparatif anatomi inggih punika Georges Cuvier sarta profesor perintis evolusi Jean-Baptiste de Lamarck sarta Étienne Geoffroy Saint-Hilaire.[2]

12 Desember 1891 medal dekrit ingkang ngutusaken supados muséum dipunginakaken kagem nyinauni babagan èlmu sujarah alam.[4] Sasampinipun angsal otonomi keuangan nalika taun 1907, muséum punika miwiti fase enggal, mbikak fasilitas wonten ing Prancis, muséum punika sampun ngarahaken panelitian sarta sampun dados bagiyan ing dunya pandhidhikan kadosta efek eksploitasi manungsa dumateng alam.[4] Wonten ing administrasi publik Perancis, Museum punika kagolong établissement ingkang ageng kangge dunya pandhidhikan.[5]

Misi sarta organisasi[sunting | sunting sumber]

Tujuwan dipunbangunipun muséum nasional inggih punika supados masarakat saged ngempalaken barang-barang utawi piranti purba, piranti punika bakal dados koleksi sarta bakal dipunteliti sacara èlmiyah.[6][7] Panelitian babagan barang purba menika dipunlaksanakaken ngantos abad kaping-19, dipunarahaken dening kimiawan Michel Eugène Chevreul, panelitian élmiyah ingkang dipunwontenaken kaliyan muséum punika dados sainganipun Universitas Paris.[7] Tuladhanipun nalika periode Henri Becquerel nyèpèng kakuwasaan kangge èlmu Fisika (Fisika Terapan) wonten ing muséum (1892-1908) piyambakipun saged njlentrehaken babagan sifat radiasi uranium ( Sekawan generasi becquerels naté nyepeng kapemimpinan punika, 1838-1948 [8]) Muséum punika nggadhahi misi, inggih punika panelitian dhasar sarta panelitian terapan, ugi misi dados difusi pengetahuan publik.[5] Sampun dipunatur wonten ing departemen difusi, sakpunika wonten pitu departemen panelitian.[9]

Departemen Panelitian[sunting | sunting sumber]

Departemen panelitiyan wonten ing Muséum punika nyepeng kawajiban babagan:

Departemen Difusi[sunting | sunting sumber]

Departemen Difusi punika nyepeng kawajiban babagan[1]:

  • Galeri wonten ing Jardin des Plantes[3]
  • Taman Botani sarta Kebun Kewan[2], kaliyan
  • Muséum manungsa, Musée de l'Homme[4]

Muséum punika ugi sampun dipunkembangaken ing bidang pandhidhikan universitas, saniki sampun saged maringi gelar master dhumateng para mahasiswanipun.[11]

Koleksi Èlmiyah[sunting | sunting sumber]

Wonten ing daftar ngandhap, kejaba saking spesies ingkang tasih urip, sedaya koleksi Museum, dipuntahan. Sedaya situs ingkang wonten ing Paris inggih punika langkung saking 62 yuta spesimen[12], paling kathah ing dunya kaliyan tiyang-tiyang ingkang mumpuni saking National Museum of Natural History of Washington sarta Natural History Museum London[12] :

Jinising Koleksi Kuantitas
Mineral 250000 spesimen[13].
Rocks tuladhanipun wonten 600000  (namung kira-kira, amargi situs punika tasih dipunlajengaken).
Meteorit tuladhanipun wonten 3050, 3 e adhedhasar gunggungipun meteorit ingkang dhawah maring dunya (dening Muséum Sejarah Alam ing London sarta Smithsonian Institution saking Washington, D.C.)[14].
Fosil 2700000 spesimen[15].
Jamur 500000 sppesimen (herbarium) [16].
Alga (ganggang) sarta mikroalga 570000 spesimen (herbarium) [17].
Bryophyta (Lumut Godhong) sarta lumut 500000 ngantos 900000 spésimen[18].
Plantae sarta pakis 8000000 spésimen, 320000 punika ilustrasi saking spesies vasculaires[19].
Ubur-ubur, watu karang, anemone 2000 - 35000, 2000 spécimens nggal jinis[20].
Moluska 5000000 spésimen[21].
Insect/serangga 40000000 spésimen[22].
Iwak 400000 spésimen[23].
Reptil 130000 spésimen[24].
Amfibi 170000 spésimen[25].
Manuk (Unggas) 130000 spésimen[26] mis en peau.
Mamalia 130000 spésimen[27].
Crânes humains 35000 spécimens.
Tengkorak Manungsa 2000000 [28].
Piranti ethnografis 300000 spésimen. refrensi taun 2008
Tetandhuran Urip 25000 spésimen. refrensi taun 2008
Kewan Urip 5000 spésimen. refrensi taun 2008

Koleksi utawi barang simpenan kalawau kayata ganggang[17] punika 570000 spésimen herbarium, watara 1000 souches punika algothèque kaserat wonten ing daftar alga banyu tawar ingkang tasih urip.

Wonten ugi koleksi jamur[16] herbarium punika wonten 500000 spésimen, wonten 4000 strain tuladhanipun ingkang tasih urip sarta 420 model lilin ingkang madani jamur, dipunginakaken dados tuladhanipun jamur-jamur wonten ing Paris, lilin punika dipundamel dening André-Pierre Pinson, dipunutus Louis XVI saking Prancis.

Koleksi fosil[15] inggih punika langkung saking 2,7 yuta spésimen, kadosta:

  • Koleksi vertebrata, 300000 spésimen mamalia, reptil, manuk sarta iwak ;
  • Koleksi invetebrata, kirang langkung wonten 2.5 yuta spésimen, tuladhanipun moluska tersier Prancis sarta Eropah ;
  • Koleksi paléobotani inggih punika 200000 eksmplar fosil tanduran ;
  • Koleksi micropaléontologie wonten 30000 lames foraminifera ingkang kadaftar.

Lokasi sarta Cabang[sunting | sunting sumber]

Museum punika gadhah 14[29] situs, kasebar wonten ing Perancis inggih punika 4 wonten ing Paris, lokasi asli saking Jardin des Plantes wonten ing arondisemen, kaping 5 wonten ing métro Place Monge, Paris.[3] Galeri ingkang dipunbikak kagem umum inggih punika Kabinet d'Histoire du Jardin des Plantes wonten ing Hôtel de Magny , Galeri Mineralogi[3][30] sarta Geologi , Galeri Paleontologi sarta Anatomi Perbandingan , kaliyan Grand Gallery ingkang kawentar babagan Evolusi ( Grande Galerie de l ' évolution ), muséum Ménagerie du Jardin des Plantes ugi wonten ing mriku.[3]

Façade, Galeri utami Paleontologi sarta Anatomi Komparatif.

Herbarium wonten ing muséum dipunparingi kode P, dipunparingi kode amargi kagolong koleksi ingkang ageng sarta penting, wataranipun wonten 8 000 000 spesimen tetandhuran.[1] Koleksi herbarium ingkang nggadhahi sajarah penting dipunparingi wiwitan P, tuladhanipun kadosta Lamarck (P-LA) Desfontaines (P-Desf.) sarta Tournefort kaliyan Plumier (P-TRF).[1] Nama CITES punika kados FR 75A.[1] Nate mlebet wonten ing layang kabar Adansonia , layang kabar babagan botani, sarta jurnal tandhuran saking New Caledonia, Madagaskar sarta Comores, Kamboja, Laos kaliyan Vietnam, Kamerun, sarta Gabon.[1] [31]

Musée de l'Homme] ugi wonten ing Paris, wonten ing XVIe arrondissement (Paris Trocadéro).[32] Muséum punika sajatosipun griya ingkang mameraken etnografi sarta antropologi[4], tuladhanipun kadosta artefak, fosil, sarta sanesipun.[32]

Bagiyanipun Muséum inggih punika[29][33]:

  • Kebon kewan wonten tiga, Parc zoologique de Paris (kawentar ugi kanthi nama Zoo de Vincennes ) kebon Kewan punika wonten ing Bois de Vincennes sarta ing arondisemen XIIe, Parc zoologique de Cleres , Mediæval manor ing Cleres ( Seine-Maritime ) sarta Réserve de la Haute Touche ing Obterre ( Indre ), ingkang paling ageng ing Prancis,[2]
  • Wonten tiga taman botani, inggih punika Arboretum de Chèvreloup wonten ing Rocquencourt sebelahipun Château de Versailles , lajeng Jardin Botanique exotique de Menton sarta Jardin de La alpin Jaÿsinia wonten ing Samoëns,[1]
  • Kalih Muséum inggih punika, Musée de l'abri Pataud ingkang wonten ing Les Eyzies-de-Tayac[34] sarta muséum Harmas de Fabre ingkang wonten ing Sérignan-du-Comtat,
  • Sarta wonten sekawan situs èlmiyah inggih punika, Institut de Paléontologie humaine wonten ing Paris, Centre d'Ecologie générale de Brunoy , Station de Biologie marine et de Marinarium Concarneau sarta CRESCO (Centre de Recherche et d'Enseignement sur les Systèmes Côtiers) wonten ing Dinard.

Dhapuk Kakuasaan[sunting | sunting sumber]

Dhapuk kakuasaan ingkang paling ageng wonten ing muséum punika asring dipungantos, dhapuk kuasa punika dipunparingaken dhumateng para ahli ingkang limpad dumateng cabang èlmiyah.[5] Kebon obat Raja ingkang dados muséum publik (kebon ingkang ngandhut sujarah alam) punika mbetahaken kalih welas bidang ingkang kedhah dipunpimpin dening para ahli.[5] Gunggungipun kursi (dhapuk kuasa) ingkang dipunwontenaken kagem bidang-bidang èlmiyah punika dipungantos, amarga wonten evolusi. Saking kalih welas kursi punika, wonten kursi ingkang kedhah dipuncepeng dening tiyang kalih.[5] Daftar Kursi saking Muséum Nasional d'histoire naturelle punika para tokoh ingkang ngadhahi peran ageng wonten ing sujarah ilmu alam. Dipunmangertosi, menawi wonten ing wiwitan dhapuk kakuwasaan dipuncepeng dening Jean-Baptiste de Lamarck, René Desfontaines sarta Georges Cuvier, salajengipun dipunasta dening Paul Rivet, Léon Vaillant sarta sanesipun.[5]

Kabudayan Populer[sunting | sunting sumber]

Bagiyan saka Jardin des Plantes kayata galeri Paleontologi sarta Anatomi Perbandingan punika dados sumber inspirasi kangge para novelis grafis Prancis, Jacques Tardi.[35] Jlentrehan babagan galeri medal wonten ing kaca pisanan sarta wonten malih ing perangan kaca sasampunipun, salajengipun njlentrehaken babagan Adèle et la bete ( Adèle and the Beast , 1976), album kaping pisanan wonten ing seri Les Aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec.[36] Carita punika dipunbikak babagan jaman 136 juta taun mbiyen nalika tigannipun pterodactyl netés, pterodactyl menika urip lajeng medal liwat jendela kaca galeri, nyebabaken cilaka masarakat Paris.[36]

Direksi Muséum National d'Histoire Naturelle[sunting | sunting sumber]

Direksi 1793-1800[sunting | sunting sumber]

Direktur ingkang naté nyepeng muséum saking taun 1793 ngantos taun 1800:

Direksi 1800-1863[sunting | sunting sumber]

Direktur ingkang naté nyepeng muséum saking taun 1800 ngantos taun 1863 (kalih taun):

Direksi 1863-1999[sunting | sunting sumber]

Direksi ingkang naté nyepeng muséum gangsal taun::

Presiden Muséum National d'Histoire Naturelle[sunting | sunting sumber]

Presiden ingkang kapilih, nyepeng jabatan ngantos gangsal taun:


Galeri Gambar[sunting | sunting sumber]

Pirsani Ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g [1]dipununduh 7 April 2013, 18.58 WIB
  2. ^ a b c d e f g h i j [2]dipununduh 7 April 2013, 19.15 WIB
  3. ^ a b c d e f g [3] dipununduh 7 April 2013, 19.41 WIB
  4. ^ a b c d e f Muséum National d'Histoire Naturelle dipununduh 7 April 2013, 19.38 WIB
  5. ^ a b c d e f [4] dipununduh 7 April 2013, 20.00 WIB
  6. ^ [5]dipununduh 7 April 2013, 19.33 WIB]]
  7. ^ a b c [6]dipununduh 7 April 2013, 19.10 WIB
  8. ^ A. Allisy (November 1, 1996). "Henri Becquerel: The Discovery of Radioactivity". Radiation Protection Dosimetry 68 (1): 3–10.
  9. ^ Muséum national d'histoire naturelle; official website
  10. ^ [7] dipununduh 7 April 2013, 20.03 WIB
  11. ^ Official website
  12. ^ a b Jinis Koleksi sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  13. ^ Chiffre du MNHN
  14. ^ Quelles collections ? Les météorites sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  15. ^ a b Quelles collections ? Les fossiles sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  16. ^ a b Quelles collections ? Champignons sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  17. ^ a b Quelles collections ? Algues sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  18. ^ Quelles collections ? Mousses et lichens sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  19. ^ Quelles collections ? Plantes à fleurs et fougères sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  20. ^ Quelles collections ? Méduses, coraux, anémones sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  21. ^ Quelles collections ? Les mollusques sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  22. ^ Quelles collections ? Les insectes sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  23. ^ Quelles collections ? Les poissons sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  24. ^ Quelles collections ? Les reptiles sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  25. ^ Quelles collections ? Les amphibiens sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  26. ^ Quelles collections ? Les oiseaux sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  27. ^ Quelles collections ? Les mammifères sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  28. ^ Quelles collections ? Pièces préhistoriques sur http://www.mnhn.fr. Consulté le 1
  29. ^ a b [8] dipununduh 7 April 2013, 19.28 WIB
  30. ^ [9] dipununduh 7 April 2013, 19.29 WIB
  31. ^ Holmgren, P. K.; N. H. Holmgren. (1998 [updated: December 2008]). "Muséum National d'Histoire Naturelle". Index Herbariorum. The New York Botanical Garden. http://sweetgum.nybg.org/ih/herbarium.php?irn=125382. Retrieved 2009-03-10.
  32. ^ a b [10] dipununduh 7 April 2013, 19.22 WIB
  33. ^ [11] dipununduh 7 April 2013, 19.56 WIB
  34. ^ [12]dipununduh 7 April 2013, 19.26 WIB
  35. ^ [13] dipununduh 7 April 2013, 20.28 WIB
  36. ^ a b [14] dipununduh 7 April 2013, 20.32 WIB
  37. ^ |Jardin des Plantes et Museum national d'Histoire naturelle

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]