Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Diadegaké {{{established}}}
Lokasi Palais de Tokyo, 11 avenue du Président Wilson,
75016 Paris, Perancis
Jinis Museum seni
Gunggung pamirsa 800.000 orang
Dirèktur Fabrice Hergott
Aksès transit umum Iéna
Situs wèb Official site

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris (pocapan Prancis: [myze daʁ mɔdɛʁn də la vil də paʁi], (Museum of Modern Art of the City of Paris) minangka sawijining museum seni ingkang katujokaken ing babagan seni abad kaping 20. Museum punika dumunung ing 11 Avenue du Président Wilson ing arondisemen ke-16 Paris.[1]

Deskripsi[sunting | sunting sumber]

Museum punika dumunung ing sisih wètan Palais de Tokyo ingkang dipunbangun saperlu Pameran Seni dan Teknologi Internasional 1937.[2] Museum punika dipunresmikaken taun 1961. Koleksinipun ngliputi sakitar 8.000 karya ingkang nggambaraken manèka jinis seni abasd 20, lan ugi pameran monografis lan tematis kanthi tema seni masa punika. Pameran sementara dipunadani saben 6 minggu.[2]

Koleksi[sunting | sunting sumber]

Koleksi museum ngliputi karya-karya damelanipun Pablo Picasso, Henri Matisse, Raoul Dufy, Maurice de Vlaminck, Georges Rouault, Fernand Léger, Georges Braque, Francis Picabia, Amedeo Modigliani, Giorgio de Chirico, Kees van Dongen, Pierre Bonnard, Chaïm Soutine, André Derain, Suzanne Valadon, Maurice Utrillo, Robert lan Sonia Delaunay, František Kupka, Juan Gris, Hans Bellmer, Jean Fautrier, Jean Arp, Alberto Giacometti, Yves Klein, lan Pierre Soulages.

Pameran[sunting | sunting sumber]


Prastawa taun 2010[sunting | sunting sumber]

Le pigeon aux petits pois dèning Pablo Picasso kalebet salah satunggaling lukisan ingkang dipuncolong

Tanggal 20 Mei 2010, museum punika nglapuraken panyolongan ing wayah ndalu tumrap 5 lukisan saking koleksinipun. Lukisan-lukisan ingkang ical inggih punika Le pigeon aux petits pois dèning Pablo Picasso, La Pastorale dèning Henri Matisse, L'Olivier Près de l'Estaque dèning Georges Braque, La Femme à l'Éventail dèning Amedeo Modigliani lan Nature Morte aux Chandeliers dèning Fernand Léger lan kagungan nilai €100 juta (US$123 juta).[3][4] Sawijining cendhela kapecahaken lan rekaman CCTV nedahaken wontenipun tiyang kakung kanthi topeng ingkang nyolong lukisan-lukisan kasebut.[3] Pihak berwenang nduga ingkang nyolong punika piyambakan.[5] Tiyang kakung punika kanthi ngati-ati nguculi lukisan kasebut saking bingkainipun, ingkang dipuntilaraken wonten mrika.[6]

Prastawa punika dipunslidhiki dening Brigade de Répression du Banditisme, satuan khusus Polisi Perancis.[4] Dereng jelas kenging punapa sistem alarm wonten ing museum punika gagal ndheteksi prastawa punika, staf namung mangertosi bilih nalika rawuh dhateng museum saderengipun tabuh 07.00.[4][7] Museum punika dipuntutup tanggal 20 Mei 2010 kanthi alasan "perkawis teknis".[6] Prastawa punika ndherekaken pencurian senilai $162 juta tumrap karya-karya ageng dening Cezanne, Degas, Van Gogh lan Monet saking Foundation E.G. Bührle ing Zurich wulan Februari 2008 lan dados salah satunggaling prastawa ing donya seni ingkang paling ageng ing sajarah (adedhasar nilai lukisan). "Pencurian" punika jejuluk minangka "pencurian abad punika".[5][8][9] Pelelang Perancis lan presiden Association du Palais de Tokyo, Pierre Cornette de Saint-Cyr, maringi komentar bilih "5 lukisan punika mboten saged dipunsade, dados para pencuri, tuan, tiyang-tiyang ingkang bodho, wangsulaken lukisanipun sakmenika." Ananging, lukisan punika saged dipunginakaken minangka alesan kangge maneka operasi ilegal, kados penyelundupan senjata lan obat-obatan.[10]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Priceless artworks stolen from Paris museum", Financial Times, Pearson PLC, 20 May 2010. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. 
  2. ^ a b "Musee d'Art moderne de la Ville de Paris (City Museum of Modern Art)". Yahoo! Travel. Yahoo!. http://travel.yahoo.com/p-travelguide-2776036-musee_d_art_moderne_de_la_ville_de_paris_paris-i. Retrieved 19 Pebruari 2013.
  3. ^ a b Hewage, Tim. "Thief Steals Paintings In Paris Art Heist", 20 May 2010. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. 
  4. ^ a b c Jones, Sam. "Picasso and Matisse masterpieces stolen from Paris museum", 20 May 2010. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. 
  5. ^ a b "Matisse, Picasso and other masterpieces stolen from Paris museum", 20 May 2010. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. 
  6. ^ a b Bremner, Charles. "Masked thief steals masterpieces worth €500 million from Paris museum", 20 May 2010. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. 
  7. ^ "Five masterpieces stolen from Paris modern art museum", BBC News, BBC, 20 May 2010. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. 
  8. ^ "Thieves steal works by Picasso, others in Paris", 20 May 2010. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. 
  9. ^ "£430 million art stolen from Paris museum in 'heist of the century'", 20 May 2010. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. 
  10. ^ Angela Charlton and Christina Okello. "5 masterpieces stolen in $123M Paris museum heist", Associated Press, 2010-05-20. diaksès tanggal 19 Pebruari 2013. Archived from the original on 2010-05-23. 

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]