Misi Damai PBB

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Misi Damai PBB yakuwi misi kang diciptakake dening Perserikatan Bangsa-Bangsa ( PBB ) kanggo njaga perdamaian lan kaamanan internasional. Perserikatan Bangsa-Bangsa nganti taun 2005 wis ngidinaké 63 misi njaga perdamaian. Misi iki ora klebu campur tangan kang diidinaké déning PBB kaya ing Perang Korea lan Perang Teluk. Taun 1990an nuduhaké misi kang paling akèh.

Misi Taun 1940an[sunting | sunting sumber]

Wiwit Nganti Jeneng Misi Akronim Tugas Cathetan
1948 Isih UN Truce Supervision Organization UNTSO Monitor gencatan senjata Arab-Israel resmi Juni 1948. Misi PBB kang kapisan
1949 Isih UN Military Observer Group in India lan Pakistan UNMOGIP Monitor gencatan senjata ing Kashmir (India-Pakistan)  

Misi Taun 1950an[sunting | sunting sumber]

Wiwit Nganti Jeneng Misi Akronim Tugas Comment
1956 1967 UN Emergency Force I UNEF I Ngawasi pemunduran pasukan saka Krisis Suez Nganggo gaman sapisanan. Rampung Juni 1967
1958 1958 UN Observation Group ing Lebanon UNOGIL Nyegah pasukan lan gaman mlebu Lebanon jroning krisis Rampung Desember 1958

Misi Taun 1960an[sunting | sunting sumber]

Wiwit Nganti Jeneng Misi Akronim Tugas Comment
1960 1964 Operasi PBB ing the Kongo ONUC Nyegah intervensi asing ing Kongo Rampung Juni 1964
1962 1963 UN Pasukan Perdamaian ing Irian Kulon UNSF Monitor gencatan senjata jroning mangsa transisi saka kakuwasan Walanda marang Indonesia Rampung April 1963
1963 1964 Misi Observasi PBB ing Yaman UNYOM Ngawasi gencatan senjata Saudi Arabia lan Mesir saka perang sadulur Yemen Rampung September 1964
1964 Isih Pasukan Perdamaian PBB ing Cyprus UNFICYP Nyegah konflik antara Yunani lan Turkish Cypriots  
1965 1966 Misi Utusan Khusus Sek Jen PBB ing Republik Dominica DOMREP Monitor situasi persaingan pamaréntahan ing Republik Dominica Rampung Oktober 1966
1965 1966 Misi Observasi PBB ing India-Pakistan UNIPOM Ngawasi gencatan senjata India-Pakistan ing Kashmir Rampung Maret 1966

Misi Taun 1970an[sunting | sunting sumber]

Wiwit Nganti Jeneng Misi Akronim Tugas Comment
1973 1979 Pasukan Dharurat PBB II UNEF II Ngawasi pemunduran pasukan saka Sinai sawisé perang Mesir, Syria lan Israel. Rampung Juli 1979
1974 Isih Pasukan Observer Pelucutan PBB UNDOF Njaga gencatan senjata antara Syria lan Israel ing Dhataran Dhuwur Golan  
1978 Isih Pasukan Sementara PBB ing Lebanon UNIFIL Tugas: Ngawasi pemunduran Israel saka Lebanon.

Misi Taun 1980an[sunting | sunting sumber]

Wiwit Nganti Jeneng Misi Akronim Tugas Comment
1988 1990 Misi PBB ing Afghanistan lan Pakistan UNGOMAP Meksa Afghanistan lan Pakistan supaya ora saling ganggu Rampung Maret 1990
1988 1991 Grup Pengamat Militèr PBB ing Iran-Iraq UNIIMOG Ngawasi gencatan senjata Iran-Iraq Rampung Februari 1991
1989 1991 Misi Verifikasi PBB ing Angola I UNAVEM I Ngawasi pemunduran pasukan Cuban saka Angola Rampung Juni 1991
1989 1990 Kelompok Bantuan PBB kanggo Transisi UNTAG Ngawasi Pemilu ing Namibia lan transisi kamardikan Rampung Maret 1990
1989 1992 Kelompok Pengamat PBB ing Amérika Tengah ONUCA Monitor gencatan senjata ing Nikaragua Rampung Januari 1992

Misi Taun 1990an[sunting | sunting sumber]

Wiwit Nganti Jeneng Misi Akronim Tugas Comment
1991 2003 Misi Pengamat PNN Iraq-Kuwait UNIKOM Njaga wates Kuwait-Iraq sawisé Perang Teluk Rampung 2003
1991 1995 Misi Pengamat PBB ing Angola II UNAVEM II Meksa gencatan senjata ing perang sadulurAngolan Rampung Februari 1995
1991 1995 Misi Pengamat PBB ing El Salvador ONUSAL Meksa gencatan senjata ing perang sadulur El Salvador Rampung April 1995
1991 Isih Misi PBB Referendum ing Sahara Kulon MINURSO Ngawasi gencatan senjata lan bantu referendum  
1991 1992 Misi PBB ing Kamboja UNAMIC Nyiapaké dalan kanggo Panguasa Transisi PBB ing Kamboja Rampung Maret 1992
1992 1995 Pasukan Perlindhungan PBB UNPROFOR lan UNPREDEP[1] Njaga tlatah Kroasia, Bosnia lan Herzegovina, lan Republik Macedonia restructured Desember 1995
1992 1993 Penguasa Sementara ing Kamboja UNTAC Mbiyantu reorganisasi Kamboja Rampung September 1993
1992 1993 Operasi PBB ing Somalia I UNOSOM I Meksa gencatan senjata. Diganti Maret 1993 déning UNOSOM II
1992 1993 Misi Pengamat PBB ing Eritrea UNOVER Monitor referendum kamardikan Eritrea saka Ethiopia Rampung April 1993
1992 1994 Operasi PBB ing Mozambik ONUMOZ Monitor gencatan senjata ing perang sadulur Mozambique Rampung Desember 1994
1993 1995 Operasi PBB ing Somalia II UNOSOM II Nyetabilaké Somalia lan bantuan kamanungsan Rampung Maret 1995
1993 1994 Misi Pengamat PBB ing Uganda-Rwanda UNOMUR Meksa gencatan senjata antara Rwanda lan pamberontak kang manggon ing Uganda Rampung September 1994
1993 Isih Misi Pengamat PBB ing Georgia UNOMIG Meksa gencatan senjata antara Georgia lan separatis Abkhaz  
1993 1996 Misi Pengamat PBB ing Liberia UNOMIL Monitor gencatan senjata lan Pemilu ing Liberia Rampung September 1997
1993 1996 Misi PBB ing Haiti UNMIH Njaga Haiti sawisé kudéta Rampung Juni 1996
1993 1996 Misi Bantuan PBB kanggo Rwanda UNAMIR Monitor gencatan senjata, lan njaga Rwanda saka pembantaian etnik lan bantuan kamanungsan Rampung Maret 1996
1994 1994 Kelompok Pemgamat PBB ing jalur Aouzou Group UNASOG Monitor pemunduran Libya Chad Rampung Juni 1994
1994 2002 Misi Pengamat PBB ing Tajikistan UNMOT Monitor gencatan senjata ing perang sadulur Tajikistan Rampung Mei 2000
1995 1997 Misi Verifikasi PBB ing Angola III UNAVEM III Monitor gencatan senjata lan perlucutan senjata Rampung Juni 1997, nanging diterusaké déning MONUA
1995 1996 Operasi PBB ing Kroasia UNCRO Upaya gencatan senjata Rampung Januari 1996
1995 1999 Pasukan PBB ing Makedonia UNPREDEP Ngganti UNPROFOR ing Macedonia lan monitor tapel wates karo Albania. Rampung Februari 1999
1995 2002 Misi PBB ing Bosnia lan Herzegovina UNMIBH Monitor HAM, mbuwang ranjau, bantuan Rampung 31 Desember 2002
1996 1998 Administrasi Transisi PBB ing Slavonia Wétan, Baranja, lan Sirmium Kulon UNTAES Ngawasi integrasi Kroasia Rampung Januari 1998
1996 2002 Misi Pengamat PBB ing Prevlaka UNMOP Monitor demilitarisasiing Semenanjung Prevlaka, Kroasia Rampung Desember 2002
1996 1997 Misi PBB ing Haiti UNSMIH Mbantu polisi lan Angkatan Dharat Haiti Rampung Juli 1997
1997 1997 Misi PBB ing Guatemala MINUGUA Monitor gencatan senjata ing perang sadulur Guatemala Rampung Mei 1997
1997 1999 Misi Pengamat PBB Angola MONUA Monitoring gencatan senjata Rampung Februari 1999
1997 1997 Misi Transisi PBB ing Haiti UNTMIH Bantu stabilisasi Haiti Rampung Nopember 1997
1997 2000 Misi Polisi Sipil PBB ing Haiti MIPONUH Mbantu polisi Haiti Rampung Maret 2000
1998 1998 Kelompok Bantuan Polisi PBB ing Kroasia UNPSG Monitor Polisi Kroasian Rampung Oktober 1998
1998 2000 Misi PBB ing Republik Afrika Tengah MINURCA Njaga keamanan lan stabilitas ing Republik Afrika Tengah Rampung Februari 2000
1998 1999 Misi Pengamat PBB ing Sierra Leone UNOMSIL Monitor pelucutan senjata lan demobilisasi ing Sierra Leone Rampung Oktober 1999
1999 Isih Misi Administrasi Transisi PBB ing Kosovo UNMIK Kakuwasan Administrasi ing Kosovo  
1999 2005 Misi PBB ing Sierra Leone UNAMSIL Bantu stabilisasi Sierra Leone Rampung Desember 2005
1999 1999 Misi PBB ing Timor Wétan UNAMET Ngawasi jajak pendhapat ing Indonesia Rampung 1999, See UNTAET the follow-up mission.
1999 2002 Administrasi Transisi PBB ing Timor Wétan UNTAET Transisi kamardikan Timor Wétan Rampung Mei 2002. delengen UNMISET kanggo misi saterusé.
1999 Isih Misi PBB ing Republik Demokratik Kongo MONUC Monitor gencatan senjata ing Republik Demokratik Kongo  
  1. ^ - not counted as separate missions by the UN DPKO, linked below

Misi Taun 2000an[sunting | sunting sumber]

Wiwit Nganti Jeneng Misi Akronim Tugas Comment
2000 Isih Misi PBB ing Ethiopia lan Eritrea UNMEE Meksa gencatan senjata antara Ethiopia lan Eritrea  
2002 2005 Misi Bantuan PBB ing Timor Wétan UNMISET Njaga keamanan lan stabilitas. Rampung Mei 2005
2003 Isih Misi PBB ing Liberia UNMIL Ngawasi gencatan senjata lan nglatih polisi.  
2004 Isih Operasi PBB ing Pantai Gadhing UNOCI Bantu proses perdamaian  
2004 Isih Misi Stabilisasi PBB ing Haiti MINUSTAH Stabilitas ing Haiti  
2004 2006 Operasi PBB ing Burundi ONUB Bantu mujudaké Arusha accords Rampung Desember 2006, replaced by BINUB
2005 Isih Misi PBB ing Sudan UNMIS Bantu perjanjian damai  
2006 Isih Misi PBB ing Timor-Leste UNMIT Bantu stabilitas  
2007 Isih Misi PBB ing Uni Afrika ing Darfur UNAMID Monitor perdagangan senjata  
2007 Isih Misi PBB ing Republik ASfrika Tengah lan Chad MINURCAT  

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon. {{PBB}

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Misi_Damai_PBB&oldid=884099"