Melaka

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Malacca
Melaka
—  State  —

Flag
Coat of arms of Malacca
Coat of arms
Motto: "Bersatu Teguh"(Firmly United)
Anthem: Melaka Maju Jaya (Successful Malacca)
Map showing the location of the state of Malacca within Malaysia
Cithakan:Legend inline Malacca in Cithakan:Legend inline Malaysia
Coordinates: 2°12′N 102°15′E / 2.2°N 102.25°E / 2.2; 102.25Koordinat: 2°12′N 102°15′E / 2.2°N 102.25°E / 2.2; 102.25
Capital Malacca City
Pamaréntahan
 • Yang di-Pertua Negeri Mohd Khalil Yaakob
 • Chief Minister Mohd Ali Rustam (BN)
Wewengkon[1]
 • Total 1.664 km2 (642 sq mi)
Populasi (2010)[2]
 • Total 788.706
 • Kapadhetan 470/km2 (1,200/sq mi)
HDI
 • 2010 0.742 (high) (4th)
Postal code 75xxx to 78xxx
Calling code 06
Vehicle registration M
Malacca Sultanate 15th century
Portuguese control 24 August 1511
Dutch control 14 January 1641
British control 17 March 1824
Japanese occupation 15 January 1942
Federal accession 1948
Website http://www.melaka.gov.my

Negeri Melaka (Jawi: ملاك) utawi ugi dipunkenal minangka Melaka Bandaraya Bersejarah, 1989, minangka salah satunggal negeri (provinsi) ing Malaysia. Nalika taun 2008 Melaka lan George Town, dipunlebetaken UNESCO minangka kutha Warisan Donya (World Heritage). Negeri Melaka dipunnyatakaken minangka 'Melaka Maju' nalika 20.10.2010 ing tauh 20:10 mapan ing Stadion Hang Jebat ingkang dipunsampurnakaken déning Perdana Menteri Malaysia langsung saking Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur. Melaka ugi dipunnyatakaken minangka Negeri Bandar (Kutha) Teknologi Hijau.

Éwadéné minangka negeri ingkang kapisanan madegaken kesultanan Melayu, Melaka sakmenika boten kagungan sultan, kosok wangsulipun negeri punika dipunpimpin déning satunggaling Tuan Yang Terutama (TYT) Negeri.

Politik[sunting | sunting sumber]

Partai-partai politik[sunting | sunting sumber]

  • Barisan Nasional (BN) Melaka ingkang dados partai ageng pamaréntahan negeri ingkang kasungsun saking gabungan:
  1. UMNO
  2. MCA
  3. MIC
  4. GERAKAN
  • Partai oposisi
  1. DAP
  2. PAS
  3. Partai Keadilan Rakyat[3]

Kawasan Parlemen lan Dewan Perundang-undangan Negeri (DUN)[sunting | sunting sumber]

P134 Masjid Tanah[sunting | sunting sumber]

  1. N01 Kuala Linggi
  2. N02 Tanjung Bidara
  3. N03 Ayer Limau
  4. N04 Lendu
  5. N05 Taboh Naning

P135 Alor Gajah[sunting | sunting sumber]

  1. N06 Rembia
  2. N07 Gadek
  3. N08 Machap
  4. N09 Durian Tunggal
  5. N10 Asahan

P136 Tangga Batu[sunting | sunting sumber]

  1. N11 Sungai Udang
  2. N12 Pantai Kundor
  3. N13 Paya Rumput
  4. N14 Kelebang

P137 Bukit Katil[sunting | sunting sumber]

  1. N15 Bachang
  2. N16 Ayer Keroh
  3. N17 Bukit Baru
  4. N18 Ayer Molek

P138 Kota Melaka[sunting | sunting sumber]

  1. N19 Kesidang
  2. N20 Kota Laksamana
  3. N21 Duyong
  4. N22 Bandar Hilir
  5. N23 Telok Mas

P139 Jasin[sunting | sunting sumber]

  1. N24 Bemban
  2. N25 Rim
  3. N26 Serkam
  4. N27 Merlimau
  5. N28 Sungai Rambai

Daerah[sunting | sunting sumber]

Melaka kasungsun saking 3 gabungan daérah utama, inggih punika:

Kutha-kutha utama ing negeri Melaka inggih punika Bandar Melaka, Alor Gajah, Masjid Tanah, Jasin, Merlimau, Tampin lan Air Keroh.

Budaya[sunting | sunting sumber]

Ing antawisipun budaya Melaka ingkang unik inggih punika dondang sayang.

Kutha-kutha kembar Melaka[sunting | sunting sumber]

Griya Sakit[sunting | sunting sumber]

Kejawi misuwur minangka kutha sajarah, wiwit taun 1990-an, Kutha Melaka, ugi kawéntar minangka papan "medical tourism", turis-turis saking Indonesia, Vietnam, Cina lan negara-negara asia sanésipun rawuh saperlu pikantuk perawatan medis [5][6].

Sapérangan Griya Sakit ingkang papan dunungipun wonten ing Melaka antawisipun:

  • Griya Sakit Swasta
    • Putra Hospital (sadéréngipun dipunkenal minangka Southern Hospital, gadhahanipun pamaréntah daérah)
    • Pantai Hospital Ayer Keroh
    • Mahkota Medical Centre[7]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Pamaréntahan Setempat[sunting | sunting sumber]

Sajarah Melaka[sunting | sunting sumber]

Politik[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Melaka&oldid=836273"