Mekanika lemah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Mékanika lemah iku bagéan saka geotèknik sing dadi salah siji cabang saka èlmu tèknik sipil, jroning basa Inggris mékanika lemah iku soil mechanics utawa soil engineering lan Bodenmechanik jroning basa Jerman.

Istilah mékanika lemah dikenalaké déning Karl von Terzaghi ing taun 1925 liwat bukuné "Erdbaumechanik auf bodenphysikalicher Grundlage" (Mékanika Lemah adhedhasar marang Sipat-Sipat Dhasar Fisik Lemah), sing mbahas prinsip-prinsip dhasar saka èlmu mékanika lemah modhèrn, lan dadi dhasar studi-studi terusan èlmu iki, saéngga Terzaghi disebut minangka "Bapak Mékanika Lemah".

Dhéfinisi lemah[sunting | sunting sumber]

Lemah didhéfinisikan minangka material sing dumadi saka:

Lemah migunani minangka pendhukung pondhasi bangunan lan uga minangka bahan bangunan (conto: bata).

Gambar:Hidrometer.jpg
Pipa Hidrometer
Gambar:Piknometer.jpg
Piknometer berisi lemah dan air, tanpa udara (divakum) sedang ditimbang dengan ketelitian 0,0001 gram dan diukur suhunya
Gambar:Konsistenzgrenz.jpg
Conto lemah ing uji plastis, sawisé dioven 24 jam

Pacoban[sunting | sunting sumber]

Èlmu iki nyinaoni sipat-sipat lemah liwat pacoban laboratorium lan pacoban lapangan:

Pacoban lapangan[sunting | sunting sumber]

Pacoban laboratorium[sunting | sunting sumber]

     untuk lemah berbutir besar digunakan Uji Ayak (eng: Sieve Analysis, de: Siebanalyse),
     kanggo lemah mawa butir alus digunakaké Uji Hidrometer (eng: Hydrometer,
     de: Aräometer/Sedimentationsanalyse).

     (eng: Water Content, Pore Ratio and Saturation Ratio;
      de: Wassergehalt, Hohlraumgehalt, Sättigungszahl)

     dengan menggunakan Atterberg Limit Test untuk mencari:
        - Wates Cuwèr lan Plastis,
        - Wates Plastis lan Semi Padhet,
        - Wates Semi Padhet lan Padhet
         (eng: Liquid Limit, Plastic Limit, Shrinkage Limit;
          de: Zustandgrenzen und Konsistenzgrenzen)

     ing laboratorium ana telu pacoban kanggo nemtokaké kakuwatan gèsèr lemah, ya iku:
        - Pacoban Gèsèr Langsung (eng: Direct Shear Test, de: Direktscherversuch),
        - Uji Pambebanan Sak Arah (eng: Unconvined Test, de: Einaxialversuch) dan
        - Uji Pambebanan Telung Arah (eng & de: Triaxial)

Panggunaan èlmu[sunting | sunting sumber]

Sabanjuré, èlmu iki dipigunakaké kanggo:

Tokoh[sunting | sunting sumber]

Karl von Terzaghi, Atterberg, Charles Augustin de Coulomb, Henry Darcy, Robert Hooke, Christian Otto Mohr, Ludwig Prandtl.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mekanika_lemah&oldid=832936"