Maulana Jumadil Kubro

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Makam Syekh Jumadil Kubro

Syekh Jumadil kubro kuwi asalé saka Samarkand, Uzbekistan, Asia Tengah.[1]. Dhèwèké dipercaya turunan kang kaping 10 saka al-Husain, putuné Nabi Muhammad SAW.[1] Syekh Jumadil Kubro yaiku wong tuwané Maulana Malik Ibrahim lan Maulana ishaq kang kagabung ing Walisanga.[1] Syekh Jumadil Kubro seda taun 1376 M, 15 Muharram 797 H ing Trowulan, Mojokerto.[1]

Petilasan[sunting | sunting sumber]

Miturut cerita, petilasan makamé ana ing pirang-pirang nggon.[1] Yaiku ing Semarang, Trowulan, lan ing desa turgo, kecamatan Turi, Yogyakarta.[1] Nanging kabèh kuwi mau ora ana sing ngertèni ana ing ngendi sabeneré Syekh Jumadil Kubro dimakamké. [1]

Syiar Islam[sunting | sunting sumber]

Syekh Jumadil Kubro lan anake Maulana Malik Ibrahim lan Maulana Ishaq teka ing pulo Jawa.[1] Banjur pisah, Syekh Jumadil Kubro isih ning Jawa, Maulana Malik Ibrahim ing Cempa banjur ngislamaké Krajaan cempa, lan adhiné Maulana Ishaq ning Acèh ngislamaké Kasultanan Samudra Pasai.[1]

Jumadil kubro kuwi minangka kunci mgislamaké tanah jawa kang sadurungé isih padha nganut Agama Budha lan Hindhu. [2] Dakwah Syekh Jumadil Kubro kang pisanan ing tanah jawa yaiku ing Majapahit.[2] Wektu kuwi para warga lan nayaka praja Majapahit isih padha nganut Agama Hindu, sakliyané kuwi para warga ing kana uga isih padha seneng nyembah wit-wit gedhé lan liya-liyané.[2] Amarga kauletan lan pengaruh kang apik, Makam Syekh Jumadil Kubro akèh dikenal karo para nayaka praja ing Majapahit.[2] Cara dakwahé kang alon, sabar nanging tenanan, ndadiaképiyambaké disenengi.[2] Ora gumun, yèn makamé Syekh Jumadil Kubro ana ing antarané para punggawa praja Majapahit kayata makam Tumenggung Satim Singgo Moyo, Kenconowungu, Anjasmoro, Sunan Ngudung (bapaké Sunan Kudus), lan sapérangan Patih lan Sénopati kang dimakamke ing Trowulan.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Syekh Jumadil Kubro(07 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f (id)Walisanga(08 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.