Masjid Sultan Suriansyah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Masjid Sultan Suriansyah
Samping Masjid Suriansyah.jpg

Masjid Sultan Suriansyah

Informasi dhasar
Dunung Kalimantan Kidul, Indonésia
Afiliasi agama Islam
Dhèskripsi arsitèktur
Jinis arsitèktur Masjid
Spesifikasi

Masjid Sultan Suriansyah utawi Masjid Kuin inggih menika masjid bersejarah ingkang kalebet masjid paling sepuh wonten ing Kalimantan Kidul.[1] Masjid menika dipunbangun ing mangsa pamarintahan Sultan Suriansyah (1526-1550), raja Banjar kapisan ingkang ngrasuk agama Islam.[1] Masjid Kuin menika kalebet salah setunggalipun saking tiga masjid paling sepuh ingkang wonten ing Banjarmasin ing mangsa pamarentahan Mufti Jamaluddin (Mufti Banjarmasin), masjid ingkang sanesipun inggih menika Masjid Gedhe (Masjid Jami) lan Masjid Basirih.[1] Bentuk arsitekturipun kados konstruksi panggung lan dhuwure tumpang, ingkang kalebet masjid ingkang wujudipun tradisional Banjar.[2] Masjid ingkang wujud tradisional Banjar menika wonten ing bagian mihrab gadhah atap piyambak lan pisah kaliyan bangunan induk.[2] Masjid menika dipundamel wonten ing pinggir lepen Lepen Kuin.[2]

Masjid Kuna[sunting | sunting sumber]

Masjid kuna menika saged dipuntingali wonten ing 2 inskripsi ingkang dipunserat wonten ing bidang ingkang wujudipun segi wolu ukuran 50 cm x 50 cm inggih menika wonten ing kalih ron lawang, Lawang Agung.[2] Wonten ing lawang sebelah tengen wonten 5 baris inskripsi Arab-Melayu : " Ba'da hijratun Nabi Shalallahu 'alahihi wassalam sunnah 1159 ing taun Wawu ngaran Sultan Tamjidillah Kerajaan Negeri Banjar."[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)Masjid Sultan Suriansyah (Dipuntingali tanggal 3 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e (id)Masjid Sultan Suriansyah (Dipuntingali tanggal 3 Agustus 2011)