Masakan Kamboja

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pleah, salèad daging sapi dengan prahok (ប្រហុក).
Hidangan sederhana ala Kamboja, prahok ang (ប្រហុកអាំង), lalap, dan nasi putih.

Masakan Khmér (Cithakan:Lang-km) utawi masakan Kamboja inggih punika masakan bangsa Khmér ing Kamboja. ananging ing umumè botén pédès , panganan Khmér sami kaliyan panganan Thailand lan masakan Vietnam.

pintén-pintén panganan khas Khmér ugi sagéd dipuntémui ing Vietnam amargi Kamboja lan Vietnam ing jaman kapungkur sami-sami natè dados jajahan Perancis ing Asia Tenggara. Masakan Khmer ugi dipunngaruhi masakan Cina lan masakan Perancis amargi wontén sésambétanè sejarah kaping kalih négari kasébut kaliyan Kamboja. tiyang Khmer ugi gadahi pintén-pintén panganan kari (ការី) igkang paninggalan pangaruh budaya India.

Pengaruh masakan Cina ingkang dipunbeta Cina perantauan tuladhane ing pinten-pinten panganan saking kwetiau (bahasa Khmer: kuyteav, គុយទាវ). Banh chiao inggih punika versi tiyang Khmer kangge Bánh xèo ing masakan Vietnam. Baguette hinggih punika peninggalan kuliner Perancis. ing Kamboja, baguette dipunmadang kangge sarapan kaliyan olesan pâté, sardencis ing kaleng, utawi goreng ndok. ombonen kangge sarapan inggih punika kopi kental ditambah susu kentel legi.

Makanan pokok tiyang Kamboja inggih punika nasi.menawimi ugi populer, menawi wekdal madang, tiyang Khmer menawi namung nyertaake semangkuk sekul. Lauk arupa pinten-pinten jenis kari, sup, lan panganan tumis. ing Kamboja ditanem pinten-pinten jenis padi termasuk jenis yang menghasilkan beras ketan dan beras wangi. Ketan biasanya dijadikan panganan pungkasan utawi dipunmadhang sami kaliyan durian.

wekdal madang,tiyang Kamboja asring madhang sekul kaliyan tiga utawa sekawan lawuh . Sup utawa samlor asring dipunsiapaken panganan menawi ing ndalu. Lawuh kangge madhang sekul saged gadahi raos legi, asem, asin, utawa pait. lombok dipuntambahake piyambak ingkang jumbuh kaliyan kapinginane.

Bahan-bahan[sunting | sunting sumber]

Rempah-rempah[sunting | sunting sumber]

lombok boten dipuntepang ing Asia ngantos dipuntepang tiyang Portugis ing abad ke-16. nanging tasih betah langkung kami ngantos lombok dipuntepang tiyang kamboja. boten kadas masakan ing Thailand, Laos, utawa Malaysia ingkang tangga, lombok boten bumbu ingkang wigati ing salebeting masakan Khmer. Asam jawa dipunengge kangge kuah ing masakan kadasta samlar machu. Bunga lawang harus dimasukkan ketika memasak daging dengan gula jawa seperti masakan daging babi yang disebut pak lov. Bumbu ingkang umum ing masakan Khmer lan sedaya saking Khmer inggih punika kunyit, lengkuas, jahe, serai, lan godong jeruk purut.[1]

Nelayan Khmer nangkep iwak toya tawar ing Sungai Mekong, Sungai Bassac, lan Danau Tonlé Sap. iwak toya tawar segar langkung dipunremeni tiyang Khmer dipunbandingken daging kewan ternak. Daging ingkang populer ing Kamboja inggih punika daging babi lan daging ayam. Masakan Kamboja dereng jangkep tanpa wontene panganan saking iwak .

Penyedap kebanggaan tiyang Khmer inggih punika pasta iwak kasil fermentasi ingkang dipunsebat prahok(ប្រហុក). Prahok dipun ginaake ing bagian ageng panganan lan dipunmadang dados saus cocol. Penambahan prahok ing takaran ingkang cekap katah nambahi raos asin-asin asam ing panganan. Raos asin-asin asem saking prahok inggih punka raos khas masakan Khmer yingkang bentenake saking masakan negari-negari tetangga.menwi boten ngangge prahok, masakan Khmer ngangge terasi (kapǐ, កាពិ) saking asil fermentasi urang. wonten panganab Khmer ngangge jeruk sitrun ingkang dipungaringaken . Pemakaian sitrun garing sami boten tepang ing masakan negari-negari ingkang bertetangga kaliyan Kamboja. Masakan Kamboja ngangge kecap iwak kangge pinten-pinten jenis sup, makanan tumis, lan sebagai saus cocol. Santen dipunengge kangge pinten-pinten jenis kari lan hidangan pugkasan.

Kroeung[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Kroeung
Kroeung warninipun ijem saking campuran serai, kayu manis, lengkuas, lan kunyit ingkang dipunlembutke.

saking India, lewat tiyang Jawa, tiyang Khmer sinau ngulek bumbu saking kapulaga, bunga lawang, cengkeh, kayu manis, pala, jahe, lan kunyit. Rempah-rempah ingkang tukul ing Kamboja kadasta serai, lengkuas, kencur, bawang putih, bawang merah, ketumbar, lan jeruk purut derek dipuntambahaken ing bumbu dasar masakan Kamboja ingkang dipunsebat kroeung.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Recipes 4 Us Cooking by Country: Cambodia Diakses pada 04 Nopember 2012.
  2. ^ "Five main Cambodian ingredients". Star Chefs. http://www.starchefs.com/NdeMonteiro/recipetips.shtml. Retrieved 2009-08-12.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Kamboja&oldid=835106"