Masakan Jerman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Makanan bergaya Jerman.

Masakan Jèrman (Basa Jerman: Deutsche Küche) bervariasi saking tlatah ing wilayah.[1][2] Wilayah Bayern lan Swabia gadahi tradisi kulinèr ingkang sami kaliyan tangga ing kidhul, Swiss lan Austria. Babi, sapi lan unggas inggih punika daging utami ingkang dipunkonsumsiakén ing Jèrman. antawis unggas, pitik inggih punika ingkang umum, ménawi bèbèk, angsa lan kalkun ugi dipunmadhang.

Masakan Jèrman gadahi katah ragam asli sampun adaptasi sami trèn kesehatan modèrèn lan citarasa kaum imigran.[1] Masakan Jerman dipuntépang ing produk susu, kèju, sosis (Wurst), kue-kue, pangsit sérta pintén-pintén jénis produk ombenan bir, anggur, ombenan distilasi kadasta Hacker-Pschorr lan Lowenbrau (bir), Asbach Uralt (brandy), Joseph Freiderich (anggur), lan Fuerst Metternich Sekt (sampanye).[1][2][3] Variasi masakan moderen Jerman (neue Küche) ugi dipunaruhi kaliyan masakan asing.[2] tiyang saking Turki lan Italia ingkang dados imigran, nambah raos lan ragam kuliner Jerman kaliyan masakan khas negara.[2]

katah jenis masakan Jerman dipunciptaken ing atusan taun lajeng kangge nyegah bahan panganan ingkang sampun bosok.[3] tuladane inggih punika Sauerkraut, ingkang dipundamel saking kol ingkang dipunfermentasiaken.[3] kangge ngawetake daging, tiyang Jerman ngerendem ing cuka lan rempah-rempah, kadasta Sauerbraten.[3]

Bahan[sunting | sunting sumber]

Sayuran lan Buah-buahan[sunting | sunting sumber]

pinten-pinten jenis tanaman pangan dipunproduksi ing Jerman, antawis hop (produsen ingkang ageng ing donya), tebu, barley, gandum, kentang, oat, lan rye.[1] Kol lan wortel menika bahan sayuran ingkang wigatos.[1] Buah-buahan ingkang dipanen musiman antawis apel, pir, currant, stroberi, lan raspberi.[1]

Daging[sunting | sunting sumber]

Bratwurst dengan sauerkraut dan kentang.

Salah satunggaling produk daging ingkang katah dipunkasilaken dening Jerman inggih punika sosis.[4] wonten langkung sakingi 1500 jenis sosis saking sedaya Jerman ingkang kaperang saking jenis sosis segar (Rohwurst), sosis rebus (Brühwurst), sosis masak (Kochwurst) lan ham.[4] dipunmangertosi ing taun 2002 tiyang Jerman kinten-kinten madhang 82,1 kg daging ing setaun.[5]

Wurst[sunting | sunting sumber]

Wurst utawi sosis khas Jerman, menika jenis makanan favorit warga Jerman ingkang sampun wonten ing zaman kino. saben daerah damel jenis Wurst khas kaliyan ginaaken metode turun-temurun.[4] Jenis sosis ingkang katah dipunmadhang antawisipun Bratwurst khas Nürnberg, Wurst ingkang dipundamel sakingdaging babi berbumbu, Rotwurst dari Thüringen, Weisswurst saking München, serta ham khas Bayern.[4] tiyang Jerman biasanipun madang Wurst kaliyan roti lan olesan moster.[4] ananging sosis asalipun Frankfurt dipunsebat kanthi asma Frankfurter, ananging ingAmerika Serikat lan Jerman gadahi asma Wienerwurst (Sosis Wina) lan ing Austria piyambakipun gadahi asma Frankfurter.[4] Jenis-jenis ingkang populer antawisipun:

Nama sosis Keterangan Asal Gambar
Bratwurst dipundamel saking daging babi cincang ingkang dibumbui Nürnberg Bratwurst on the grill.jpg
Weisswurst (sosis putih) dipundamel saking campuran daging sapi muda, utek lan limpa Bayern Flickr - cyclonebill - Weisswurst.jpg
Bauernwurst (sosis petani) dipundamel sakig daging sapi utawi babi kaliyan bumbu lan rempah-rempah Frankfurt
Knackwurst Campuran daging sapi, babi ingkang dicacah lan bawang putih Frankfurt Knackwurst.jpg
Leberwurst (sosis hati) dipundamel saking ati ingkang dibumbui Hesse Leberwurst gekocht.jpg
Rinderwurst (sosis daging sapi) dipundamel saking daging sapi Westfalen Frankfurter-gref-voelsing-rindswurst-001.jpg

Keju[sunting | sunting sumber]

Rakyat Jerman ngasilaken katah 150 jenis keju kadasta Limburger, Munster, lan Tilsiter ingkang dipunasmani ing daerah ingkang damel.[6] ananging mekaten, keju Jerman kirang misuhur amargi sebagian ageng niru keju-keju negara Eropa sanes.[6][7]

Kue[sunting | sunting sumber]

tiyang Jerman gadahi katah resep pembuatan kue-kue tradisional.[8][9] Tradisinipun menika sampun nikmati kue kaliyan ombenan kopi utawi teh berabad-abad, ananging nembe ngantos 1800-an, tradisi punika ngerembag pesat saat gula mirah ingkang dipunproses saking bit gula dipunsade ing peken.[8] saben daerah ing Jerman ngerembakaken resep kue kaliyan kombinasi rempah-rempah.[8] Kue-kue banyak disajikan saat hari Natal saat toko-toko kue dipenuhi dengan pinten-pinten jenis kue-kue enek lan apik.[8][9] Contohnya, wilayah Thüringen, Bremen, lan Sachsen (Niedersachsen/Sachsen Bawah-Sachsen-Sachsen-Anhalt), memiliki kue "Dresdner Stollen" (bolu ingkang dipuntaburi gendhis), "Lebkuchen" (roti jahe), "Welfenspeise" (dessert rasa vanilla ingkang dipundamel saking anggur), lan ing sebagian[1]

Aktivitas madang[sunting | sunting sumber]

Sarapan khas Bayern
Cemilan sehabis sarapan khas Berlin

Sajian masakan orang Jerman terbagi atas 2 sampai 7 bagian.[1] Umumnya kaperang saking panganan pambuka utawi appetizer (Vorspeise), sup (Suppe), panganan utama (Hauptspeise) kaliyan setunggal utawi kalih lauk ingkang dipunsajiaken mentah utawi dipunmasak (Beilagen).[1] Makanan ringan saksampune madang utama dipunasmani Nachpeise.[1] Unjukanipun inggih punika bir, anggur, utawi Sekt (jenis sampanye). Sanesipun punika, tiyang enem utawi tua ugi remen Radler (bir ingkang dipuncampur kaliyan jus lemon utawi apel) utawi Limo (toya legi ingkang dipuncampur kaliyan sari lemon).[1] Tiyang Jerman biasanipun madang panganan utama ing wanci madang siang kaliayn lauk daging sapi enem, daging babi, daging sapi, utawi daging ayam kaliyan sayur-mayur kadasta bit gula, wortel, kentang, bawang lan lobak.[3] Sarapan biasanipun kaperang saking roll lan selai kaliayanminuman kopi utawi susu.[3] Makan ndalu biasanipun nyajikaken panganan ringan kadasta roti, keju lan sosis kaliyan unjukan bir utawi anggur.[3] Anggur lan bir Jerman dipuntepang kualitas inggil.[3] Tiyang Jerman ugi remen ngunjuk kopi saking mesin ndamel kopi otomatis lan nyajikaken Torte utawi Kuchen (kue-kue).[1] Menika asring nyajikaken dateng tamu ingkang nembe rawuh .[1] Kopi Jerman nggadahi kadar kafein ingkang langkung entheng dipunbandingaken kopi Austria lan kopi Italia.[1] Menika nyebutaken Bluemchenkaffee ("kopi bunga alit") ingkang asalipun saking masa peperangan, ing wanci ngunjuk kopi dipungantos kaliyan unjukan akar chicory, ing pundhi nggadahi sekar alit ingkang warni biru.[1] Keluarga Jerman biasanipun nghabisaken wekdal sonten, utamnipun saking dinten Minggu kaliyan ngunjuk kopi lan madang kue.[3] Tradisi punika dipunasmani kaliyan Kaffeeundkuchen utawi kopi lan kue.[10] Ing wekdal punika warga Jerman santai kaliyan ngendika supados tradisi punika dipunasmani ugi Kaffeklatsch utawi gosip kopi.[10] Jenis kue ingkang dipunsajikaken biasanipun inggih punika kue saking resep tradisional kadasta Teilchen utawi Stückchen, Kaffestückchen (mignardise), Gebäckstückchen (petit-fours), Plunderstücke (puff pastry), Kalte Schnauze (cold snout), Kalter Hund (cold dog) lan sanesipun.[10]

Masakan daerah[sunting | sunting sumber]

Schwarzwälder Kirschtorte, kue Black Forest.

Masakan rakyat Jerman menika bervariasi adedasar tlatahipun, asil bumi, serta citarasa warga Jerman enggal ingkang gesang ing reunifikasi.[1][2] Tlatah-tlatah kadasta Nordrhein Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland lan Baden-Württemberg nggadahi produk-produk kuliner ingkang dipunkasilaken saking tlatah Black Forest lan Lepen Rhein, serta industri ombenan anggur ingkang kawetasan kaliyan negara Belgia, Perancis lan Swiss.[2] Masakan-masakan ingkang misuhur saking tlatah punika tuladhanipun Badener Schneckensuepple (sup kentrl kaisi siput lan herba), Schwarzwalder Kirschtorte" (kue Black Forest), lan Rheinischer Sauerbraten (sapi panggang ingkang dipunrebus kaliyan anggur).[2]

Bayern lan Hessen[sunting | sunting sumber]

Leberkäse

Daerah Bayern (Bavaria) lan Hessen nggadahi tradisi kuliner kaliyan produk-produk bir, daging lan susu, antawisipun Spannferkel (babi panggang enem), Handkaes (keju berbau khas ingkang kadamel saking krim asam) lan Schwaebische Kasespaetzle (pangsit ingkang dipunlapisi mentega lan keju).[1] Daerah Franconia ing Bavaria nggadahi masakan Leberkäse (ham campuran daging babi cincang, daging sapi lan hati dingin), Knödel (pangsit utawi roti celup), Haxen (kaki babi utawi sapi muda, biasanipun dipunmadang kaliyan sauerkraut), Rostbratwürste (sosis jari alit), Leberknödel (pangsit hati ageng kaliyan kaldu bening) lan Schweinwurst mit Kraut (sosis babi kaliyan sauerkraut).[2]

Baden-Württemberg[sunting | sunting sumber]

Ing daerah kidhul, sawetawis Stuttgart, wonten masakan Schneckensuppe (masakan sup siput), Spätzle (pasta ingkang kadamel saking ndok ), Maultaschen (ravioli ingkang dipuniisi kaliyan daging cincang, bayam lan otak sapi muda).[2] Masakan ingkang populer menawi Geschnetzeltes (potongan daging sapi muda ing saus krim).[2] Warga Stuttgart nggadahi masakan Gaisburger Marsch, sup rebusan daging sapi.[2] Masakan sanesipun inggih punika Rostbraten, masakan daging sapi ingkang dipunsajikaken kaliyan sauerkraut utawi Linsen mit Saiten, rebusan miju-miju kaliyan sosis.[2]

Sachsen lan Thüringen[sunting | sunting sumber]

Quarkkeulchen

Sachsen lan Thüringen ing daerah sisih wetan Jerman, masakan mliginipun kangge Linsensuppe mit Thüringer Rotwurst (sup miju-miju kaliyan sosis khas Thuringia), Rinderzunge (lidah sapi muda) kaliyan saus anggur.[2] Kartoffelsuppe (sup kentang) inggih punika jenis favorit warga tlatah punika sami jenis masakan pambuka, Quarkkeulchen, ingkang dipundamel saking dadih, kentang rebus, tepung, gula lan kismis, lajeng dipunparingi kayu manis lan saus apel.[2] Saben kota ugi nggadahi masakan khas, tuladhanipun Leipzig, nggadahi Leipziger Allerlei, campuran wortel, buncis, asparagus, kembang kol, jamur, crayfish (jenis lobster air tawar), buntut sapi, daging sapi muda lan pangsit.[2]

Barat laut lan utara[sunting | sunting sumber]

Rote Grütze

Kuliner daerah barat laut lan utara, inggih punika ing negara-negara bagian Schleswig-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg lan Berlin, kawatasan kaliyan Laut Baltik lan Laut Utara.[1] Kawasan punika dipuntepang nggadahi katah jenis rempah-rempah lan dipunpengaruhi kuliner negara-negara Skandinavia lan Eropa Wetan.[1] Masakan ingkang misuhur antawisipun Rote Grütze (sup buah), Sauerfleisch (sup daging kaliyan gelatin ikan), Bulletten (bakso daging), Helgolander Krabbensalat (salad udang Helgoland), lan Soeier (ndok acar).[1]

Niedersachsen lan Schleswig-Holstein[sunting | sunting sumber]

Rollmops

Mliginipun kangge daearh Niedersachsen lan Schleswig-Holstein (Jerman barat laut), kaliyan produk lan asil lautipun nggadahi masakan khas antawisipun Aalsuppe, sup belut asam manis ingkang dipunparingi bacon, sayuran, lan menawi dipunsajikaken kaliyan buah pir, persik utawi buah sanes.[2]

  • Labskaus, inggih punika jenis masakan ingkang dipunremeni dening kaum pelaut,ingkang kadamel saking campuran daging babi, herring asin, lan daging sapi, kaliyan kentang lan bit gula. Masakan punika dipunparingi tambahan ndok goreng lan ketimun minangka makanan sampingan.[2]
  • Bruntes Huhn, inggih punika daging sapi asin kaliyan potongan sayur-sayuran.[2]
  • Rollmops inggih punika jenis masakan ingkang kadamel saking herring acar ingkang dipungulung kaliyan krim asam.[2]
  • Finkenwerder Scholle, masakan ikan plaice (ikan pipih) ingkang dipundahar mentah utawi dipunpanggang kaliyan keju.[2]

Berlin[sunting | sunting sumber]

Erbsensuppe

Kuliner daerah Berlin katah kawiwitan saking zaman Prussia antawisipun pinten-pinten jenis sup anget kangge musim dingin inggih punika Kohlsuppe (sup kol) lan Erbsensuppe (sup kacang polong), lajeng wonten roti hitam, mliginipun pumpernickel saking Westfalen.[2] Kangge dessert, tiyang Berlin nggadahi Kugelhupf, sejenis bolu kopi, lan Käsekuchen, bolu keju. Ananging, masakan khas Berlin ingkang misuhur inggih punika Eisbein, masakan tulang kaki babi.[2]

Westfalen[sunting | sunting sumber]

Kawasan Westfalen dipuntepang minangka produsen ham, antawisipun Sulperknochen,ingkang kadamel saking sikil , kuping, lan buntut babi ingkang di[unsajikaken kaliyan pudding kacang polong lan acar kol.[2] Jenis masakan sanes:

  • Tüttchen, daging cincang berbumbu ingkang kadamel saking otak sapi muda.[2]
  • Pickert, inggih punika kue kentang legi kaliyan kismis.[2]

Rheinland-Pfalz[sunting | sunting sumber]

Sauerbraten

Wilayah Rheinland-Pfalz nggadahi jenis masakan ingkang bahan dasaripun daging, antawisipun Saumagen, perut babi ingkang kaisi kaliyan acar kol, Schweinepfeffer, daging babi cincang ingkang dipunbumbui pedes kaliyan darah babi, Hämchen, kaki babi kaliyan acar kol lan kentang, Sauerbraten, daging sapi ingkang dipunbumbui lan cuka anggur.[2] Mantan Kanselir Konrad Adenauer ingkang asalipun saking Rheinland remen masakan Reibekukchen, panekuk kentang kaliyan saus apel utawi blueberry.[2] Unjukan ingkang dipunremeni inggih punika Federweisser, anggur ingkang enggal minangka dipunfermentasikaken.[2] Federweisser remen unjukan nyantap kue tar bawang.[2]

Jenis masakan sanes:

  • Hase im Topf inggih punika jenis pâté (masakan daging cincang) kelinci.
  • Bratwurst, sosis babi.
  • Regensburger, sosis babi pedes.

Ombenan[sunting | sunting sumber]

Bir[sunting | sunting sumber]

Jerman mproduksi bir (Bier) ingkang bervariasi lan kualitasipun bermutu.[2] Pinten-pinten daerah nggadahi tradisi mproduksi bir khas, utaminipun negara bagian Bayern ingkang nggadahi pabrik bir (brauerei) tertua ing donya.[2] Kawasan Berlin, Hamburg, Ruhr, Hesse, lan Stuttgart nghasilaken jenis bir ingkang misuhur, inggih punika Pils.[2] Sawetara jenis Altbier dipunproduksi ing sedaya daerah Jerman. Bir Jerman standar inggih punika Vollbier ingkang nggadahi 4%.[2] kandungan alkohol, lan ingkang langkung keras inggih punika Export (5%) lan Bockbier (6%).[2]

Nama bir Keterangan Asal Gambar
Dunkelbier Bir nggadahi warni gelap ingkang dipunkasilaken saking fermentasi langkung lami Nordrhein-Westfalen Paulaner.jpg
Doppelbock Bir nggadahi warna gelap, kandunganipun alkohol 6% München,
Kölsch Bir saking hop lan warninipun kuning jernih Köln Zunft-Kölsch Glas.JPG
Rauchbier Jenis bir ingkang nggadahi raos asap amargi proses pengasapan Bamberg Aecht schlenkerla rauchbier.jpg
Dampfbier Bir berkarbornasi amargi dipunfermentasikaken ing suhu inggil Bayreuth Dampfbier.jpg
Hefeweizen Bir saking gandum ingkang dipunparingi kaliyan perasan jeruk lemon Seludaya Jerman Hefeweizen.jpg
Berliner Weisse Bir gandum ingkang dipunparingi sirup raspberi utawi woodruff Berlin BerlinerWeisse.jpg
Altbier Bir berwarna coklat ingkang kadamel saking barley, populer ing Düsseldorf lan Frankfurt Westfalen, Rheinland-Pfalz Diebels in Altbierglas.jpg
Starkbierzeit Bir keras ingkang dipununjuk ing wekdalgentong bir dipunbikak saksampune perayaan Fastenzeit ing wula Maret. Menika bir Jerman ingkang nggadahi kandungan alkohol tertinggi München
Pilsner Bir ringan lan nggadahi raos hop Dortmund Pilsner Bier.jpg

Anggur[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Anggur Jerman

Jerman menika produsen ombenan anggur ngantos abad-abad, ananging enggal sakpunika kapungkasan perang, utaminipun ing taun 1970-an, produksinipun ningkat pesat.[2] Ing wanci punika, Jerman nggadahi katah produsen alit ingkang mproduksi ombenan anggur ingkang berkualitas.[2] Anggur Jerman ingkang dipuntepang ing raosipun ingkang alami ingkang ringan lan keseimbangan antawis raps legi lan asam.[2] Sebagian kebun anggur dipunbudidayakaken ing kaki-kaki bukit, utaminipun ing pinggiran Sungai Rhine lan Lepen Mosel serta putra-putranipun sahingga nampi sinar matahari ingkang dipunpantulaken ing toya lepen.[2] Anggur Jerman ingkang matang kaliyan lambat pengaruh kaliyan raos ingkang segar lan asem ingkang unik.[2] Jerman mproduksi sekedhik anggur merah lan katah anggur pethak lan rosé (abrit jambu) kaliyan raos ingkang asring trocken ("pahit") utawi halbtrocken ("setengah pahit") ingkang tertera ing label, benten kaliyan dessert kaliyan bahan ndamelanipun saking ombenan anggur ingkang raosipun legi .[2]

Masakan Dinten Natal[sunting | sunting sumber]

Wonten katah sajian hidangan istimewa ingkang dipunmasak ingHari Natal ing Jerman, salah satunggalipun inggih punika angsa panggang (Weihnachtsgans).[11][12] Angsa punika ing salebeting dipunlebetaken campuran buah apel lan persik kaliyan pangsit kentang, kol abrit, lan saus anggur.[11][12] Sanesipun punika, meja prasmanan asring dipunsediakaken kaliyan pinten-pinten jenis sosis.[11] Jenis kue ingkang dipungemari inggih punika kue-kue panggang lan stollen.[11]

Oktoberfest[sunting | sunting sumber]

Oktoberfest inggih punika festival minum bir ingkang ageng ing donya ingkang sampun ngerembag dados pesta pangan lan omben kaliyan katah pondok jajanan, permainan musik, lan pertunjukkan kostum lan pawai.[13] Sewetawis 7 yuta liter bir dipununjuk ing wanci perayaan sepanjang 16 dinten.[13] Oktoberfest dipunwontenaken wiwit tanggal 16 utawi 17 September lan kapungkasan ing dinten Minggu kawiwitan ing wulan Oktober lan saben taun dipunkunjungi langkung saking 7 yuta wisatawan.[13] Ing dialek lokal, Oktoberfest dipunasmani ugi Wies'n.[13]

Lihat Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (en)Ethnic Cuisine: Germany, sallybernstein. Diakses pada 7 November 2012.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an (en)Food & Drink, frommers. Dipunakses 7 November 2012.
  3. ^ a b c d e f g h i The World Book Encyclopedia. World Book - G, Volume 8, Inc.. 2006. pp. 150. ISBN 0-7166-0106-0.
  4. ^ a b c d e f (en)Guide to German Sausages & Meat Products, foodfromgermany. Diakses pada 07 November 2012
  5. ^ (en)Agriculture and Food — Meat Consumption: Per capita, earthtrends.wri.org. Diakses pada 07 November 2012
  6. ^ a b (en) German Cheese: Bierkaese, Cambazola and More, I Love Cheese. Diakses pada 07 Nopember 2012.
  7. ^ (en) Harbutt, Juliet (2006). The World Encyclopedia of Cheese. Anness Publishing Ltd. ISBN 978-1-84309-960-4. Page 109-111.
  8. ^ a b c d (en)Types of German Cookies, ehow. Diakses 07 November 2012.
  9. ^ a b (en)Guide to German Cookies, Cakes, Desserts and Confectioneries, germanfoods.org. Diakses 07 November 2012.
  10. ^ a b c British "tea" vs German "coffee-and-cake" Sundays, cafebabel.co.uk. Diakses pada 30 November 2010.
  11. ^ a b c d German Christmas, History, Traditions and Food, inmamaskitchen. Dipunakses 30 November 2010.
  12. ^ a b Traditional German Christmas Foods & Drinks, everythingaboutgermany.com. Diakses pada 30 November 2010.
  13. ^ a b c d (en)Oktoberfest Introduction, globalgourmet. Dipunakses 30 November 2010.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Masakan Jerman ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Jerman&oldid=884677"