Masakan India

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Muestra de las especias empleadas comúnmente en la gastronomía de la India.

Masakan India inggih punika masakan saking pintén-pintén kawasananak bénua India. Ciri khas masakan India inggih punika ginaakén pintén-pintén rempah-rempah khas India lan sayuran ingkang tukul ing India, lan anèka warni hidangan vègètarian. Masakan India ugi mencerminkan keanekaragaman iklim, demografi, lan agami.

Agama lan kebudayaan India gadahi peran ageng ing parembagan seni kuliner India.[1] ananging mekaten, interaksi antawis budaya kaliyan kawasan ingkang tetanggan kadasta Timur Tengah, Asia Tengah, dan Laut Tengah menjadikan masakan India sebagai percampuran unik dari pinten-pinten masakan Asia.[2][3] Dominasi perdagangan rempah antawis India lan Eropa kaliyan pedagang Arab yebabpaken Vasco da Gama saha Christopher Columbus gadahi usaha kangge nemuaken rute pelayaran enggal ing India, lan miwiti zaman penjelajahan ing Eropa.[4] Tiyang Eropa ing masa kolonial India nepangaken teknik memasak Eropa (utaminipun saking Inggris lan Perancis[1]) kaliyan tiyang India, lan nambah keanekaragaman masakan India.[5][6] Masakan India ugi ngaruhi masakan nagari-nagari ing sanes ing donya , utaminipun masakan Asia Tenggara, mliginipun ing pemakaian rempah-rempah kangge damel hidangan igkang sami kaliyan kari ing Thailand, Malaysia, lan Indonesia.[7][8][9]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Imigrasi lan percampuran budaya secara terus kalangsung ing India selama ewunan taun. Iklim India ingkang benten-benten miturut daerahipun piyambak , miwiti skaing daerah ingkang gadahi iklim tropis ngantos daerah ingkang gadahi iklim Pegunungan Alpen, lan nyepaaken aneka warni ragam bahan makanan. kangge sebagian tiyang India, panganan sampon dados simbol keagamaan lan identitas sosial kaliyan aneka ragam tabu lan pelarangan. Sebagian penganut Jainisme, tuladhane, boten madang akar-akaran utawi panganan ingkang dipunpendhet saking lemah. Sebagian penganut Hindu lan Buddha inggih punika ugi vegetarian. antawis 20% ngantos 42% penduduk India inggih punika vegetarian ketat, ananging namung 30% saking penduduk India ingkang madhang daging.[10][11][12]

Masala dosa di India selatan

Sekitar 7000 SM, penduduk Lembah Sungai Indus sampun nanem wijen, terung, lan jaga zebu.[13] Ing taun 3000 SM, kunyit, kapulaga, lada, lan mustar sampun umun dipunpanen ing India.[14] Sebagian saking hidangan ingkang dipuntepang sakmenika asalipun saking periode Weda, menawi India tasih berhutan lebat, lan kasil pertanian dipunjangkepi kaliyan panganan kasil mungut ing wana lan gaging kasil mbebedag. Semasa periode Weda, panganan sedinten-dinten tiyang India arupa buah-buahan, sayuran, serealia, produk ternak perah, lan madu.[15] kedhik penduduk wiwit nerapaken filsafat Hindu ahimsa saha dados vegetarian.[16] Biksu Faxian ngunjungi India ing taun405 lan ngelaporaken tiyang India sebagian besar vegetarian, boten jaga babi utawa unggas, botensade kewan ternak gesang, ing peken boten wonten tiyang jagal lan boten wonten ingkang sadeyan ombenan ingkang damel mabuk. [17] Vegetarianisme saya populer seiring kelajengan Buddhisme lan amergi iklim ingkang sae . Sayuran lan serealia saged dipunpanen sembarang taun boten musiman. Masakan India, wiwit saking hidangan ing griya ngantos hidangan kangge festival gadahi oyot saking tradisi ingkang dipunatur kaliyan naskah Ayurweda. Ing sistem pengobatan Ayurweda wonten sistem klasifikasi panganan ingkang kagolong bahan panganan dados sattva, rajas, utawa tamas. saben kategori panganan dipercaya gadahi aruhan kiat kaliyan kasehatan jasmani lan rohani.

Invasi kekuatan asing saking wilayah tangga, kaasta Asia Tengah, Arab, Kemaharajaan Mughal, lan Persia, pola mangan tiyang India kaubah. Pedagang Arab nepangaken masakan Arab lan pedagang Portugis nepangaken masakan Portugis. Masakan India diperkaya kaliyan dipuntepangaken sayuran saking donya enggal, kadasta tomat, lombok, lan kentang ing masa India Portugis lan India Britania. saking tiyang Inggris, tiyang India sinau teknik masak ingkang enggal kadasta resep pinten-pinten hidangan panggang.

Pengaruh Islam mbeta panganan berkuah kentel, pilaf, ngantos aneka warni hidangan daging kadasta kebab. ngantos tigangatus ewu lajengipun, masakan eksotik saking Persia lan Iran dipuntepangaken ing India.[1] Semasa pemerintahan Sultan Mughal Akbar yang Agung lan Shah Jahan, masakan India nyampur kaliyan masakan Asia Barat ngasilaken masakan Mughlai. ing wekdal punika, masakan sayuran kalah populer saking panganandaging, lan ombenan ingkang ngandut alkohol kadasta soma lan sura langkung dipunremeni menawinipun susu .[1] Ing India masa punika sampun dipuntepang buah-buahan kadasta aprikot, melon, persik, lan prem. Tiyang Mughal ngeremeni makan enak. panganan mewah asring dipunhidangken ing masa berkuasanya Jahangir and Shah Jahan. ing wanci yang bersamaan, para nizam dari negara Hyderabad mengembangkan gaya masakan tersendiri, kaliyan panganan khas arupa biryani hyderabad.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Dias, Peter (1996). The Steward. Orient Blackswan. ISBN 8-1250-0325-8.
  2. ^ Chandra, Sanjeev; Smita Chandra (7 Februari 2008). "The story of desi cuisine: Timeless desi dishes". The Toronto Star. http://www.thestar.com/article/300969.
  3. ^ "Indian food - Indian Cuisine -its history, origins and influences". Indianfoodsco.com. http://www.indianfoodsco.com/Classes/CulinayHistory.htm. Retrieved 2012-11-04.
  4. ^ Louise Marie M. Cornillez (Spring 1999). "The History of the Spice Trade in India". http://www.english.emory.edu/Bahri/Spice_Trade.html.
  5. ^ Moy, Alice. "Influences in Modern Indian Cooking". http://www.mit.edu:8001/people/alycem/writing_indiancooking.html. Retrieved 2012-11-04.
  6. ^ Rinku, Bhattacharya. "History of Indian Food and Cooking: A historical perspective on Indian Cooking". http://www.inmamaskitchen.com/Indian_Cooking/history_Indian_food_cooking.html. Retrieved 2012-11-04.
  7. ^ "Food: Nasi Goreng, Curry, Biryani & Mee!". Veg Voyages. http://www.vegvoyages.com/food.htm. Retrieved 2009-06-26.
  8. ^ "Food: Nasi Goreng, Curry, Biryani & Mee!". Asia Food. http://www.asiafood.org/features_dietary_culture4.cfm. Retrieved 2009-06-26.
  9. ^ Wolf, Ron; Mary Petersen. "The Cuisine of Southeast Asia, Culinary Focus: Vietnam". Café (Center for the Advancement of Foodservice Education). http://www.cafemeetingplace.com/pdf/lesson/lesson_dec07.pdf. Retrieved 2012-11-04.
  10. ^ Indian consumer patternsPDF (484 KB)
  11. ^ "Agri reform in India". http://www.ers.usda.gov/amberwaves/February04/Features/ElephantJogs.htm.
  12. ^ "Diary and poultry sector growth in India". http://www.fao.org/WAIRDOCS/LEAD/X6170E/x6170e09.htm#TopOfPage.
  13. ^ Diamond 1997, p. 100
  14. ^ "Curry, Spice & All Things Nice: Dawn of History". http://www.menumagazine.co.uk/book/dawnofhistory.html.
  15. ^ Prakashanand Saraswati. The True History and the Religion of India. p. 70. http://books.google.com/books?id=IhLN2I9yTTkC&pg=PA70&lpg=PA70&dq=vedic+cuisine+dairy+products&source=web&ots=2T4IjnkKRc&sig=9_5wMoQ7tdRvZ4OW-f7WhQ-jLHk&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=10&ct=result.
  16. ^ "Vegetarianism in India". http://www.sscnet.ucla.edu/southasia/Culture/Cuisine/vegetar.html.
  17. ^ "Bab 16". A Record of Buddhistic Kingdoms: Being an Account by the Chinese Monk Fa-Hien of his Travels in India and Ceylon (A.D. 399-414) in Search of the Buddhist Books of Discipline. http://ebooks.adelaide.edu.au/f/fa-hien/f15l/.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_India&oldid=835056"