Masakan Astana Dinasti Joseon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Masakan Astana Dinasti Joseon
Hangeul 조선왕조 궁중요리
Hanja 朝鮮王朝 宮中料理
Alih Aksara sing disampurnakaké Joseon Wangjo Gungjung yori
McCune–Reischauer Chosŏn Wangcho Gungchung yori

Masakan Astana Dinasti Joseon utawi Joseon Wangjo Gungjung Yori inggih menika kulinèr tradisional ingkang dipunkonsumsi déning kulawarga astana Dinasti Joseon, kerajaan ingkang mimpin Korea saking taun 13921910. Kondhangipun kulinèr menika inggil malih nalika pungkasan abad menika. Wonten 12 jinis dhaharan ingkang dipunsajèkaken kalihan sekul lan sop. Sapérangan ageng masakan menika dipunsajèkaken wonten ing piranti khusus ingkang kadamel saking metal perunggu (bangjja). Set masakan, sekul, lan sop dipunwastani sura sarta padatanipun lauk paukipun dipundamel kategori kados wonten ing ngandhap menika :

Mangkok utama[sunting | sunting sumber]

Sura[sunting | sunting sumber]

goldongban utawi bibimbap khas astana.

Sura (수라) inggih menika semangkok sekul lan wiji-wijian. Kalih jinis sura ingkang kedah wonten inggih menika sura putih lan abrit.

  • Sura putih (흰수라): beras ingkang dipunmasak tanpa dipuntambah bahan menapa kemawon.
  • Sura merah (홍반): beras ingkang dipunmasak mawi godhogan toya kacang abrit. Kacang abrit menika boten kalebet ing sura.
  • Sura lima biji-bijian (오곡수라): kadamel saking campuran beras putih, beras legi, beras pulen, beras milet, lan kacang abrit.
  • Goldongban (골동반): sekul ingkang dipuncampur kalihan janganan ingkang dipunkukus, daging sapi panggang, lan tigan ingkang dipundadar. Goldongban menika bibimbap astana [1].

Juk, mi-eum lan eun-gi[sunting | sunting sumber]

Juk (죽), mi-eum (미음), lan eun-gi (응이) menika kados bubur lan limrahipun dipunsajèkaken nalika wayah énjing.

  • Omija eun-gi (오미자응이): bubur bubur saking tuwuhan omija.
  • Sok mi-eum (속미음): bubur ingkang dipundamel saking beras legi, jojoba abrit, oyot ginseng, lan Hwang Oyul.
  • Jatjuk (잣죽): beras ingkang dipunmasak kalihan kacang cemara ingkang dipundamel alus.
  • Haengin-juk (행인죽) : beras ingkang dipunmasak kalihan wiji aprikot ingkang dipundamel alus.
  • Tarak-juk (타락죽): beras ingkang dipunmasak kalihan susu.
  • Jangguk-juk (장국죽): godhogan daging sapi cincang kalihan jamur shiitake.

Guksu[sunting | sunting sumber]

Guksu utawi myeon menika jinisingmie ingkang dipundamel saking glepung gandum utawi buckwheat.

  • Myeon-shinseollo: Guksu ingkang dipunsajèkaken kalihan duduh kaldu sapi dipuntambah kalihan paeju, peterseli Jepang lan bung.
  • On-myeon: Guksu ingkang dipunsajèkaken kalihan kaldu sapi dipuntambah tigan dadar lan daging sapi panggang.
  • Nan-myeon: Guksu saking glepung gandum ingkang dipunsajèkaken kalihan kaldu sapi.
  • Domi-myeon: Guksu ingkang dipunsajèkakan kalihan campuran daging ikan matahari insang biru,tigan dadar, wiji ginkgo, kacang kenari, bola daging goreng lan kacang cemara ing duduh kaldu sapi.

Mandu lan ddeokguk[sunting | sunting sumber]

Mandu menika jiaozi ingkang dipungodhog utawi dipun-dang (dipunkukus), Bahan kulit mandu menika kadamel saking glepung gandum lajeng dipunsajèkaken kalihan manéka isi sanès. Tteokguk menika sop kué beras (ddeok)[2].

Hidangan utama[sunting | sunting sumber]

Tang[sunting | sunting sumber]

Tang utawi guk menika jinising sup ingkang dipundamel saking godhogan balung garing, usus, lan balung sikil sapi.

  • Malgeun-guk: sup anget lan bening, jinis menika kalebet sup lobak, sup daing sapi, sup miyeok (ganggang laut;Jepang=wakame), sup jamur song-i (jamur cemara matsutake), sup ulam pollock lan sanèsipun.
  • Gom-guk
  • Naeng-guk

Jochi lan gamjeong[sunting | sunting sumber]

Jochi menika jinis masakan ingkang dipungodhog lan kondhang kanthi nama jjigae. Jjigae ingkang dipunparingi bumbu gochujang dipunsebat gamjeong. Bahan kangge isi jochi padatanipun dhaharan segara : Variasi:

  • Gamjeong kepiting.
  • Gamjeong ketimun.
  • Jochi tiram.
  • Jochi zucchini.
  • Jochi ikan, dan sebagainya.

Jjim lan seon[sunting | sunting sumber]

Jjim menika godhogan daging-dagingan kalihan janganan. Seon menika godhogan daging-dagingan kalihan janganan lan tahu. Variasi :

  • Jjim ulam kembung fugu.
  • Jjim chamdeom (ulam kakap abrit).
  • JJim ddeok.
  • JJim buntut sapi.
  • Seon tahu.

Pirsani ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Gaya Makanan era Kerajaan Korea, (dipunakses tanggal 2 Maret 2013)
  2. ^ (id) Mandu, (dipunakses tanggal 2 Maret 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Masakan Korea