Marwah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Shafa lan Marwah (Arab: الصفا As-Shofā ; المروة Al-Marwah) iku loro bukit sing dunungé ana ing saubengé (saiki sajeroning) Masjid Al Haram ing Mekkah, Arab Saudi, papan kanggo para Muslim ngayahi Sa'i, bolak-balik kaping pitu jroning ritual ibadah kaji lan umrah.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Jroning tradhisi Islam, Ibrahim diprintah déning Allah supaya ninggalaké garwané Siti Hajar ing gurun karo putrané Ismail sing isih bayi minangka ujian tumrap kaimanané. Wektu pasadyan (panganan lan banyu) entèk, Siti Hajar golèk bantuan kanthi ninggalaké bayiné ing lemah sing saiki dadi sumur Zamzam. Ngarep supaya antuk banyu Siti Hajar munggah bukit sing paling cedhak, Shofa, kangggo ndeleng mbokmanawa ana pitulung utawa banyu ing sacedhaké panggonan mau. Banjur pindhah menyang bukit liyané, Marwah, supaya bisa ndeleng panggonan sing luwih amba nanging tetep ora katon apa sing digoleki mula nganti bola-bali mlayu-mlayu nganti kaping pitu. Nalika bali menyang panggonané Ismail, Siti Hajar ndeleng ana banyu wis mancur saka lemah ing cedhak sikilé bayi Ismail sing lagi nangis.

Umat Islam percaya yèn wektu iku Allah wis ngutus malaikat Jibril supaya ngetokaké banyu ing kana. Wektu mirsani banyu sing muncrat mau Siti Hajar banjur nampung jroning pasir lan watu. Jeneng Zamzam sing maknané "mandhega mili", iku ungkapan sing diucapaké makaping-kaping déning Siti Hajar wektu ngupayakaké nampung banyu mau. Dhaérah ing saubengé munculé banyu kasebut, sing sabanjuré owah dadi sumur, didadèkaké papan panggonan istirahat tumrap para kafilah, lan sabanjuré tuwuh dadi kutha Mekkah papan kelairan Nabi Muhammad.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marwah&oldid=816633"