Markisa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Markisa
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Spermathopyta
ordo: Malpighiales
kulawarga: Passifloraceae
Genus: Passiflora
Species: P. edulis
Jeneng binomial
Passiflora edulis
Sims

Markisa kalebu golongan tanduran genus Passiflora, asalè saka daèrah tropis lan sub tropis ing Amèrika lan akèh ditandur ing negara Brazillia, Australia, Fiji, Kènya lan Afrika.[1] Ana ing daerah asalè markisa akèh urip ana ing alas-alas lan jenisè uga macem-macem.[2] Ing Indonèsia uga akèh ditandur ing daèrah Sumatera Lor, Sumatera Kulon, Sumatera Kidul, Jawa Kulon, Sulawesi Kidul, lan ing daèrah-daèrah liyanè.[1] Ing Indonèsia ana rong jenis markisa yaiku markisa ungu passiflora edulis kang urip ana ing dataran dhuwur lan markisa kuning passiflora flavicarva kang urip ana ing dataran cendhèk.[3]Sakliyane kuwi uga ana jenis markisa markisa konyal (Passiflora lingularis ) lan markisa erbis (Passiflora quadrangularis).[4] Daèrah kang dadi sèntra produksi markisa iki kayata Sumatera Lor, lan Sulawesi Kidul.[3] Markisa kang diasilakèè ana ing Indonesia biasanè kanggo digawè sirup markisa.[4] Sirup markisa iki duwè manfaat kanggo awak.[4]

Manfaatè[sunting | sunting sumber]

Markisa duwè khasiat kanggo tamba

Kandungan kang ana ing markisa uga bisa kanggo antioksidan kanker. Markisa iki uga apik kanggo tamba

Kejaba saka kuwi markisa uga bisa kanggo penenang saraf lan penyèhat alat rèproduksi uga kanggo penambah stamina.[6]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Markisa
Nilai nurtrisi per 100 g (Cithakan:Convert/oz)
Energi 406 kJ (Cithakan:Convert/kcal)
Karbohidrat 23.38 g
- Gula 11.20 g
- Serat pangan 10.4 g
Lemak 0.70 g
Protein 2.20 g
Vitamin A equiv. 64 μg (7%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.130 mg (9%)
Niacin (Vit. B3) 1.500 mg (10%)
Folate (Vit. B9) 14 μg (4%)
Vitamin C 30.0 mg (50%)
Calcium 12 mg (1%)
Iron 1.60 mg (13%)
Magnesium 29 mg (8%)
Phosphorus 68 mg (10%)
Potassium 348 mg (7%)
Zinc 0.10 mg (1%)
Kandungan ana ing Markisa.
Persèntase ngrujuk saka rékomendasi Amérika Sarékat kanggo wong diwasa.
Source: Sumberdata Nutrisi USDA
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)Perbanyakan Tanaman Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  2. ^ (id)Markisa : Buah Seksi Nan Ekonomis (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  3. ^ a b Sunarjono, Hendro. Berkebun 21 Jenis Tanaman Buah. Niaga Swadaya. ISBN 979-489-843-0.
  4. ^ a b c (id)Resep Olahan Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  5. ^ (id)Khasiat Buah Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  6. ^ a b (id)Menyesap Laba Sirup Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Markisa&oldid=830051"