Manuk lovebird

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Manuk Lovebird
Sawijining Manuk Lovebird ing padhang suket
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Psittaciformes
kulawarga: Psittacidae
Subkulawarga: Psittacinae
Suku: Psittaculini
Genus: Agapornis
Selby, 1836
Species

ana sanga-deleng ing tabel

Manuk Lovebird yaiku salah sawijining manuk kang kaperang saka sangang jinis spesies kang kalebu ing genus Agapornis (saka basa Yunani "agape" kang artine "tresna" lan "ornis" kang artine "manuk"). Saka wolu spesies iki asale saka Afrika, lan siji spesies "love bird ndas abu-abu" asale saka Madagaskar.

Deskripsi[sunting | sunting sumber]

manuk lovebird umume duwe dhuwur watara 13 nganti 17 cm lan abot awak watara 40 nganti 60 gram, buntut cendhak lan cucuk kang gedhe.

Taksonomi[sunting | sunting sumber]

kanthi cara tradisional, lovebird dibagi ing :telu kelompok gedhe

  • 1. Grup dimorfic (duwe penampulan kang beda antarane lanangan lan babon): Madagascar, Abyssinia lan Red-headed Lovebird
  • 2. Grup menengah: Peach-faced Lovebird
  • 3. Grup kacamata: Black-Masked, Fischer's, Liliane (Nyasa) lan Black-cheeked Lovebirds

Spesies[sunting | sunting sumber]

Species
Nama umum / latin Foto Deskripsi Dhaerah
Black-Masked Lovebird
(Agapornis personata)
Masked Lovebird (Agapornis personata) pet on cage.png
14 cm. sabageyan gedhe awake ijo, topeng sirahe ireng, wulu dada kuning, cucuk abang, mata ana kacamatane putih Tanzania, Burundi lan Kenya
Fischer's Lovebird
(Agapornis fischeri)
Pap Pfirsichköpfchen Agapornis fischeri 070608 1.jpg
14 cm. sebageyan gedhe awake ijo, awak bageyan ndhuwur oranye, bageyan bokong biru, cucuk abang, lan mata kacamata putih bageyan kidul tlaga Victoria ing Tanzania utara
Lilian's Lovebird
Nyasa Lovebird
(Agapornis lilianae)
Agapornis lilianae 2c.jpg
13 cm. sebageyan gedhe awake ijo kalebu bageyan bokong lan geger, sirah oranye, cucuk abang, mata kacamata putih Malawi
Black-cheeked Lovebird
(Agapornis nigrigenis)
Agapornis nigrigenis -Valls Zoo -Spain-4a-4c.jpg
14 cm. sebageyan gedhe awake ijo, gulu lan bageyan mburi sirah soklat, bageyan ngarep sirah soklat semu abang, bageyan dada ndhuwur abang, cucuk merah, mata kacamata putih Zambia
Peach-faced Lovebird
(Agapornis roseicollis)
Agapornis roseicollis -Peach-faced Lovebird pet on perch.jpg
15 cm. sebageyan gedhe awake wernane ijo, raine werna abang enom, bageyan geger ngisor lan bokong wernane biru, cucuk werna gading Namibia, Africa Selatan, Angola
Black-winged Lovebird
Abyssinian Lovebird
(Agapornis taranta)
Agapornis taranta (female and male).jpg
16.5 cm. sebageyan gedhe awake ijo, cucuk abang, wulu swiwine ana kang ireng. manuk lanangan duwe werna abang ing bageyan dhadha ngarep sisih ndhuwur. manuk babon awake ijo kabeh Eritrea kidul nganti Ethiopia kidul
Red-faced Lovebird
(Agapornis pullarius)
Agapornis pullarius.jpg
15 cm. sebageyan gedhe awake ijo kanthi abang ing gulu bageyan ndhuwur lan sirah. manuk lanangan duwe werna abang kang luwih akeh lan luwih peteng ing bageyan rai lan sirah, lan cucuke uga luwih peteg tinimbang manuk babon. Dhaerah Afrika tengah
Grey-headed Lovebird
or Madagascar Lovebird
(Agapornis canus)
Grey-headed Lovebird.jpg
13 cm. sebageyan gedhe awake ijo kanthi werna ijo tuwa ing geger. Werna cucuk abu-abu enom. manuk lanangan duwe werna abu-abu ing awak bageyan dhuwur, gulu lan sirah Madagaskar
Black-collared Lovebird
or Swindern's Lovebird
(Agapornis swindernianus)
Stavenn Agapornis swindernianus 00.jpg
13.5 cm. sebageyan gedhe awake ijo, gulu soklat kanthi werna ireng ing bageyan mburi gulu, cucuk wernane abu-abu tuwa utawa ireng Bageyan khatulistiwa Afrika

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manuk_lovebird&oldid=869777"