Malaria

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sel getih abang sing kainfèksi déning P.vivax

Malaria iku sajinis panyakit nular sing ngakibataké watara 350-500 yuta wong kainfèksi lan luwih saka 1 yuta mati saben taun, utamané ing dhaérah tropis lan ing Afrika.

Kanggo panemuan ngenani panyebab malaria, sawijining dokter militèr Prancis Charles Louis Alphonse Laveran dianugerahi Bebungah Nobel kanggo Fisiologi lan Medis ing taun 1907.

Sebab lan gejala[sunting | sunting sumber]

Malaria disebabaké déning parasit protozoa. Plasmodium (salah siji Apicomplexa) lan panularan vèktor kanggo parasit malaria manusia yakuwi lemut Anopheles. Ragam saka Plasmodium falciparum saka parasit iki tanggung jawab marang 80% kasus lan 90% pepati.

Gejala malaria klebu demam, nggreges, arthralgia (lara sendhi), muntah-muntah, anemia, lan kejang.

Pangobatan[sunting | sunting sumber]

Pangobatan malaria gumantung marang jinis parasit lan résistènsi parasit marang klorokuin.

Kanggo sawijining serangan malaria falciparum akut kanthi parasit sing résisten marang klorokuin, bisa diwènèhi kuinin utawa kuinidin sacara intravena. Jroning jinis malaria liyané arang kedadéyan résistènsi marang klorokuin, amarga saka kuwi biasané diwènèhi klorokuin lan primakuin.

Prinsip pananganan malaria sacara umum yakuwi yèn tanpa komplikasi diwènèhi peroral artesunat kombinasi karo amodiakuin (artesdiakuin) utawa coartem utawa duo-cotexcin, déné malaria kanthi komplikasi diwènèhi artesunat 2,4 mg/kgbb ing jam ka 0 - 12 - 24 - 72 lan saterusé nganti pasien bisa diterapi sacara oral utawa digunakaké artemeter 3,2 mg/kgbb diterusaké nganggo 1,6 mg/kgbb.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Ito J, Ghosh A, Moreira LA, Wimmer EA, Jacobs-Lorena M. Transgenic anopheline mosquitoes impaired in transmission of a malaria parasite. Nature 2002;417:387-8. PMID 12024215

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Vaksin lan riset liyané[sunting | sunting sumber]

DDT[sunting | sunting sumber]

Animasi, gambar, lan foto[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Malaria&oldid=821654"