Malari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peristiwa Malari ing Senen

Malari utawane Peristiwa (Malapetaka Limabelas Januari) yaiku kadadeyan demonstrasi mahasiswa lan krusuhan sosial kang ana nalika tanggal 15 Januari 1974.[1] Prastawa iki kadaden nalika Perdana Menteri (PM) Jepang Tanaka Kakuei lagi kunjungnan ana ing Kutha Jakarta (14-17 Januari 1974).[1] Mahasiswa ngrencanakake demonstrasi kanggo nyambut tekane ana ing Pangkalan Udara Halim Perdanakusuma.[1] Merga dijaga kanthi ketat, rombongan mahasiswa ora bisa nrobos kanggo mlebu ing pangkalan udara.[1] Tanggal 17 Januari 1974 pukul 08.00, PM Jepang iku mangkat saka Istana tanpa migunakake mobil, nanging diterkr dening Presiden Soeharto migunakake helikopter saka Bina Graha menyang pangkalan udara.[1] Tekane Ketua Inter-Governmental Group on Indonesia (IGGI), Jan P. Pronk didadekake momentum kanggo nglakokake demonstrasi antimodal asing.[1] Puncake nalika tekane PM Jepang, Januari 1974, kang dimeriahake karo demonstrasi lan kerusuhan. Sawise kadadeyan demonstrasi kang disertai karo kerusuhan, pembakaran, lan penjarahan, Jakarta berasap.[1] Soeharto banjur ngendegake Soemitro saka jabatan Panglima Kopkamtib.[1] Jabatan Asisten Pribadi Presiden uga dibubarake nalika kuwi.[1] Kepala Bakin Soetopo Juwono digantike dening Yoga Sugama.[1]

Ali Moertopo lan Prastawa Malari[sunting | sunting sumber]

Ana ing prastawa Malari, Jenderal Ali Moertopo nuduh bekas PSII lan bekas Masyumiutawa ekstrem tengen kang dadi dalang ana ing prastawa kuwi.[2] Nanging sawise para tokoh ana ing prastawa Malari kayata Syahrir lan Hariman Siregar diadili, ara bisa dibuktike yan ana fakta lan salah siji wong saka Masyumi kang melu ana ing kono.[2] Pungkasan-pungkasan malah ana pernyataan saka Jenderal Soemitro (almarhum) ing buku Heru Cahyono, Pangkopkamtib Jendral Soemitro lan Peristiwa Malari kang nyebutake yen Ali Moertopo dhewe lan para CSIS-e kang dadi dalang ana ing prastawa Malari [2].


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Malari&oldid=832804"