Makanan Okinawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Makanan dan minuman khas Okinawa, goya champuru (kanan), okinawa soba (kiri), dan bir Orion.

Masakan Okinawa|沖縄料理|Okinawa ryōri}} inggih punika masakan règional ingkang dipunmasak kaliyan cara masak ingkang ngèrèmbag sécara unik ing Kepulauan Okinawa, Jepang, lan ginaakén bahan makanan khas Okinawa. Masakan Okinawa ugi dipunsébat masakan Ryukyu (琉球料理 Ryūkyū ryōri?), utaminipun dipunginaaken kangge nyebat masakan istana saking era Kerajaan Ryukyu. Masakan Okinawa tebih ingkang benten lan namung gadahi kedhik ingkang sami kaliyan masakan Jepang.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Rafute, dulunya adalah masakan Kerajaan Ryukyu

Kepulauan Okinawa beriklim subtropis, panggenane ing pucuk kulon daya kepulauan Jepang. Prefektur Okinawa gadahi ngantos satus buah pulau ageng lan alit, lan 44 pulau ing antawisipun berpenghuni. Komoditas utaminipun Okinawa inggih punika gendhis abrit saking tebu. Teknik damel gendhis dipunsinaoni tiyang Okinawa saking Tiongkok ing paruh kawiwit abad ke-17.[1]

Kepulauan Okinawa boten gadahi sungai ageng utawi danau luas pramila sitinipun mboten jumbuh dipundamel dados sawah irigasi.[1] Pertanian gumantung ing curah hujan ingkang kawates. kahanan kasebut nyebapaken kelaparan asring kedadosan ing jaman biyen ing Okinawa.[1] Taneman pangan ingkang wigati kangge tiyang Okinawa inggih punika ubi jalar ingkang dipunintroduksi saking daratan Cina ing 1605.[1] Ubi jalar rebus inggih punika panganan pokok tiyang Okinawa angantos wiwit abad ke-20.[1]

ing taun 1429, raja-raja Ryukyu nyatuaken Kepulauan Okinawa. ing masa keemasanipun, kapal-kapal Kerajaan Ryukyu melayari Laut Cina kidhul ngantos ing Asia Tenggara. Budaya Okinawa ngerembag ing zaman Kerajaan Ryukyu, dipunpengaruhi kaliyan perdagangan kaliyan Jepang, Joseon, Cina, lan Asia Tenggara.[2] ing wekdal punika , kebiasaan mangan tiyang Okinawa katah dipunpengaruhi dening bahan-bahan lan cara mlebet masakan Tionghoa, Korea, lan masakan Asia Tenggara.[1]

Masakan Ryukyu dipunbagi dados masakan rakyat lan masakan Kerajaan Ryukyu ing Istana Shuri.[2] Kerajaan Ryukyu ngirim juru masak menika ing Provinsi Fujian kangge sinau masakan Tionghoa. menika ugi lunga ing daratan Jepang kangge sinau masakan Jepang. saksampune menika pulang, cara masak panganan Tionghoa nyebar saking istana ke kalangan rakyat Okinawa.[1]

Babi mendominasi menu masakan Okinawa, meski awalnya babi hanya disembelih untuk upacara dan tidak dimakan setiap hari.[3] Domestikasi babi di Okinawa merupakan hasil hubungan Kerajaan Ryukyu sebagai negeri pembayar upeti ke daratan Cina sejak awal abad ke-14.[3] ananging, babi mboten panganan enggal kangge tiyang Okinawa amargi babi hutan adalah hewan asli Kepulauan Okinawa. Berbeda dari orang Jepang daratan beragama Buddha ingkang ngelarang mangan daging kewan (kalebet babi), kirange kapercayaan Buddhisme di kalangan orang Okinawa menyebabkan daging babi populer di Okinawa.[3] Masakan Okinawa menika "dipunwiwiti saking babi lan dipunpungkasi kaliyan babi".[2]

Daging babi lan daging kambing sampun zaman kino dipun madhang dening tiyang Okinawa.[1] sedaya bagian babi dipunmadhang, wiwit saking mustaka, daun telinga, jeroan, kulit, kaki, ngantos getih babi, mboten wonten ingkang kabuwang.[2] Masakan daging babiing Okinawa asalipun saking resep hidangan ingkang dipunsebapake kaliyan duta-duta lan utusan saking Tiongkok.[2] Kaki babi kangge rebus kaki babi ingkang dipunsebat tebichi adalah makanan inggih puniks msdsksn populer ing Okinawa. Daging kambing dimasak menjadi sup kambing yang disebut yagi jiru (hiijaa jiru), uezwu sipumnadhang mentah dados yagi sashimi.

Konbu inggih ounika bahan utama masakan Okinawa, meski sampun mboten ing Okinawa lan kedhah didatangkan dari daratan utama Jepang. Orang Okinawa mulai mengenal konbu sejak abad ke-18, dan membelinya dengan cara barter dengan gula merah tebu.[2] Masakan Okinawa yingkang katah ginaaken babiemerlukan konbu supados bahan hidangan bergizi seimbang.<ref name=shokubunka

Cathetan Auku =[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Naomichi_Ishige
  2. ^ a b c d e f "沖縄の食文化". Okinawa Prefectural Government. http://www.pref.okinawa.jp/kodomo/bunka/d10_syoku.html. Retrieved 2012-11-07.
  3. ^ a b c Karasek, Michal (2006). Aging And Age-Related Diseases: The Basics. Nova Publishers. p. 481. ISBN 1594544263.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Makanan_Okinawa&oldid=835536"