Macquarie Island

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pulo Macquarie, salah satunggaling situs warisan donya UNESCO
Pulau Macquarie*
Situs Warisan Donya UNESCO
Negara Bendera_Australia Australia
Tipe Alam
Kriteria vii, viii
Referensi 629
Wilayah Asia-Pasifik
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1997  (Sèsi ke-21)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Pulo Macquarie (Macquarie Island) inggih punika salah sawijining pulo ingkang dumunung ing Samudra Selatan, sakitar sadengah perjalanan saking Australia tumuju ing Antartika. Pulo punika dipunkelola déning Negara Bagéyan Tasmania, Australia.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Pulo Macquarie kanthi boten sengaja dipunpanggihaken déning Frederick Hasselborough nalika 1810 nalika piyambakipun saweg pados lahan perburuan anjing laut. Piyambakipun lajeng ngeklaim pulo punika kagunganipun [[[Britania Raya]] lan mlebetaken ing salebeting daérah jajan New South Wales. Pulo punika dipunsukani nama sabibaripun Lachlan Macquarie, gubernur kolonial ingkang dipunanggep minangka sang panemu benua Australia. Saking paréntah Alexander I saking Rusia, Fabian Gottlieb von Bellingshausen njajahi pulopunika nalika 28 November 1820 lan ngrantam peta Pulo Macquarie ingkang kapisanan. Ing mrika piyambakipun nuker "rum]" lan tetedhan kanthi manéka jinis kéwan asli saking papan punika.[2]

Nalika taun 1890, New South Wales ngalihaken kakuwasanipun Pulo Macquarie dhumateng Tasmania ingkang lajeng nyéwakaken dhumateng Joseph Hatch nalika taun 1902 - 1920. Nalika ing taun 1911 - 1915, sawijining pangkalan lan stasiun meteorologi saged nindakaken operasi ing papan punika saperlu kapentingan Ekspedisi Antartik Australasia. Pulo punika lajeng dipuntetepaken minangka suaka margasatwa nalika 1933. Nalika ing 26 Desember 1947, kakuwasaan pulo punika pindhah malih dhumateng Australia minangka bagéyan saking bagéyan administrasi Teritori Antartik Australia. Markas Ekspedisi Riset Antartik Nasional Australia (ANARE) dipundhirikaken ing pulo punika nalika tanggal 25 Mei 1948. [3]

Pulau Macquarie — sakmenika kalebet ing salebeting wilayah Negara Bagéyan Tasmania — dipuntetepaken minangka cagar alam nalika taun 1978 lan nalika taun 1997 minangka Situs Warisan Donya UNESCO.[4]

Nalika 23 Desember 2004, gempa bumi kanthi kekiyatan 8,1 (skala Richter) kadadosan ing pulo punika, ananging boten ngantos wonten karisakan ageng. Teori bilih bebeya kasebut minangka awal saking gempa bumi Samudra Hindia 2004 dipuntentang dening saperangan ageng pakar seismologi.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Koordinat Pulo Macquarie inggih punika 54°37' LS 158°51' BT, nedahaken titik paling kidul Persemakmuran Australia.[5]

Wilayah pulo punika jembaripun 128 km² kanthi dawa 34 km lan amba 5 km.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Ingkang dados penghuni wonten ing pulo punika namung anggota-anggota ANARE kanthi cacah 20 - 40 tiyang ingkang dumunung ing sawijning pangkalan tetep salama setunggal taun utuh. [6]

Fauna[sunting | sunting sumber]

Fauna wonten ing Pulo Macquarie antawisipun inggih punika anjing laut, pinguin lan kelinci. Pulo punika dipunnyatakaken bebas saking kucing feral nalika taun 2002.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Macquarie_Island&oldid=885031"