Luwing

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Millipede
Temporal range: 428–0 Ma
Late Silurian to Recent
Rusty millipede (Trigoniulus corallinus)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Arthropoda
Subfilum: Myriapoda
kelas: Diplopoda
De Blainville in Gervais, 1844 [1]
Subclasses, orders and families

See text

Luwing utawa millipede (kelas Diplopoda, sadurungé uga diarani Chilognatha) yaiku artropoda kang nduwéni rong pasang sikil saben segmen, ananging segmen sepisanan kang manggon ing buri endhas lan 2 segmen sawisé iku mung nduwé sikil kang cacahé siji.[2] Luwing ora nggunakaké sungut kang ana wisané kanggo njaga awaké saka mungsuh.[2] Ananging nalika rumangsa ana mungsuh kang mbebayani, luwing banjur mlungkeraké awaké.[2] Ana uga kang nganggo cara kanthi ngetokaké zat kang nduwéni racun.[2] Zat racun iki arupa hydrogen sianida liwat pori-pori ing awaké.[2] Zat iki bisa mbakar eksoskeleton kewan-kewan cilik liyané kayata srangga kang ukurané cilik umpamané semut.[2] Luwing seneng urip ing panggonan kang lembab.[2] Luwing awaké kasusun dening endhas kang diarani chepalo lan weteng utawa abdomen, luwing ora nduwé dhadha utawa thoraks.[2] Ing endhasé ana antèna kang cacahe sepasang.[2] Antèna iki gunané kanggo peraba lan sepasang mata tunggal kang arané ocellus.[2] Nalika ganti kulit jumlah sègmèn bakal tambah.[2] Luwing nduwé alat gerak kang arupa rong pasang sikil ing saben segmen ing wetengé.[2]

Luwing urip ing panggonan kang peteng lan lembab lan ngandhut tanduran kang wis bosok. [2] Luwing akéh urip ing dhaérah tropis lan urip ing dharat khususé ing panggonan kang ngandhut sampah kayata ing kebon lan ing ngisor-ngisor watu. Kéwan iki mangan sayuran, vegetasi kang wis mati lan lumut.[2] Awaké luwing bentuké silindris lan ana ruas-ruasé kang kasusun kurang luwih 25-100 segmen.[2] Ing ruas kaping pitu, siji, utawa kaping pindho, sikilé ngalami modifikasi dadi organ kopulasi.[2] Ing endhasé ana sepasang antèna cendhek.[2] Luwing nduwéni respirasi kang jenengé trakea kang ora ngepang.[3] Alat ekskresiné arupa saluran malphigi kang cacahé loro.[3]

Luwing ing Amerikah Lor
Luwing Epibolus pulchripes lagi kawin
Narceus americanus mlungkerake awake

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Luwing&oldid=830754"