Lutung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lutung
Langur Francois
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mamalia
ordo: Primates
kulawarga: Cercopithecidae
Genus: Trachypithecus
Reichenbach, 1862
Jinis spésiès
Trachypithecus auratus
Lutung Budeng
Spesies

17, baca téks

Lutung nduwéni dasanama Langur, Budeng, Petu, Hirengan (Langur nang basa Hindi nduwéni arti buntut sing dawa).[1] Lutung nduwéni rambut warna ireng lan sithik warna pérak.[1] Nang endhasé ana jambulé.[1] Dawané lutung saka endhas nganti sikil kira-kira 50 cm, dawa buntuté 70 cm, aboté lutung kira-kira 6 kg.[1] Lutung urip nggerombol antarané 6-23 akéhé.[1] Ing saben grombol ana lanangané sing dadi pimpinané.[1]

Panganané Lutung[sunting | sunting sumber]

Nurut pirang-pirang panelitén, lutung mangan luwih saka 66 jinis wit-witan sing béda.[1] Panganan sing paling akéh dipangan lutung yaiku godhong, lan sithik woh lan kembang.[1] Kadhangkala mangan serangga lan kulité kayu.[1]

Habitaté Lutung[sunting | sunting sumber]

Lutung urip ing alas kanthi béda-béda variasiné saka alas bakau ing pinggir laut, alas dataran ngisor, nganti dataran dhuwur.[1] Kadhangkala lutung uga ana ing dhaérah pakebonan.[1] Uripé biasa nang ndhuwur wit, kadhangkala lutung mudhun saka wit kanggo nggoléki serangga tapi jarang banget anggoné mudhun.[1] Dhaérah jelajahé lutung minimal 15 Ha.[1] Habitatè lutung saya suwè saya langka saengga lutung kalebu kèwan sing dilindhungi dening pamarentah Indonèsia.[2]

Panyebaranè Lutung[sunting | sunting sumber]

Panyebarane Lutung

Ing donya lutung bisa ditemoni ing negara-negara kayata Bangladesh, Bhutan, Brunei Darussalam, Burma, Kamboja, China, India, Indonésia, Laos, Malaysia, Sri Lanka, Thailand, lan Vietnam.[3] Ing Indonèsia Lutung bisa ditemoni ing alas Sumatera, Jawa, Bali, lan Lombok.[1][4]

Taksonominé Lutung[3][sunting | sunting sumber]

  • Suborder Haplorrhini
  • Infraorder Simiiformes
  • Superfamili Cercopithecoidea
  • Famili Cercopithecidae
  • Subfamili Colobinae
  • Genus Trachypithecus
  • Species Trachypithecus auratus (Javan lutung)
    • Trachypithecus barbei (Tenasserim lutung)
    • Trachypithecus cristatus (silvery lutung)
    • Trachypithecus delacouri (Delacour's langur)
    • Trachypithecus ebenus (Indochinese black langur)
    • Trachypithecus francoisi (Francois's langur)
    • Trachypithecus geei (golden langur)
    • Trachypithecus germaini (Indochinese lutung)
    • Trachypithecus hatinhensis (Hatinh langur)
    • Trachypithecus johnii (Nilgiri langur)
    • Trachypithecus laotum (Laotian langur)
    • Trachypithecus obscurus (dusky leaf monkey)
    • Trachypithecus phayrei (Phayre's leaf monkey)
    • Trachypithecus pileatus (capped langur)
    • Trachypithecus poliocephalus (white-headed langur)
    • Trachypithecus shortridgei (Shortridge's langur)
    • Trachypithecus vetulus (purple-faced langur)

Spesiés lutung[3][5][sunting | sunting sumber]

Grombolan Lutung ing Kebun Binatang Hannover, Jerman
  • Genus Trachypithecus
    • Kelompok T. vetulus
      • Trachypithecus vetulus
      • Trachypithecus johnii
    • Kelompok T. cristatus
      • Trachypithecus auratus
        • Trachypithecus auratus auratus
        • Trachypithecus auratus mauritius
      • Trachypithecus cristatus
        • Trachypithecus cristatus cristatus
        • Trachypithecus cristatus vigilans
      • Trachypithecus germaini
        • Trachypithecus germaini germaini
        • Trachypithecus germaini caudalis
      • Trachypithecus barbei
    • Kelompok T. obscurus
      • Trachypithecus obscurus
        • Trachypithecus obscurus obscurus
        • Trachypithecus obscurus flavicauda
        • Trachypithecus obscurus halonifer
        • Trachypithecus obscurus carbo
        • Trachypithecus obscurus styx
        • Trachypithecus obscurus seimundi
        • Trachypithecus obscurus sactorum
      • Trachypithecus phayrei
        • Trachypithecus phayrei phayrei
        • Trachypithecus phayrei crepusculus
        • Trachypithecus phayrei shanicus
    • Kelompok T. pileatus
      • Trachypithecus pileatus
        • Trachypithecus pileatus pileatus
        • Trachypithecus pileatus durga
        • Trachypithecus pileatus brahma
        • Trachypithecus pileatus tenebricus
      • Trachypithecus shortridgei
      • Trachypithecus geei
    • Kelompok T. francoisi
      • Trachypithecus francoisi
      • Trachypithecus hatinhensis
      • Trachypithecus poliocephalus
        • Trachypithecus poliocephalus poliocephalus
        • Trachypithecus poliocephalus leucocephalus
      • Trachypithecus laotum
      • Trachypithecus delacouri
      • Trachypithecus ebenus

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)Mengenal Lutung Jawa(diundhuh tanggal 13 Mei 2011)
  2. ^ (id)Lutung Jawa Masih Dijual Bebas di Jember(diundhuh tanggal 23 Mei 2011)
  3. ^ a b c (en)Langur Trachypithecus(dipunundhuh tanggal 22 Mei 2011)
  4. ^ (en)Menjelajahi Taman Nasional di Indonesia(dipunundhuh tanggal 23 Mei 2011)
  5. ^ (en)Genus Trachypithecus(dipunundhuh tanggal 23 Mei 2011)

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lutung&oldid=830056"