Lukisan Koréa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lukisan Gunung Geumgang karya Jeong Seon (1734)
Lukisan macan lan manuk magpie.

Lukisan Korea yaiku jinis lukisan tradisional kang dilukis kanthi gaya lukis Korea.[1] [2] .

Lukisan tradisional Korea bisa dikategorekake dadi 20 nganti 30 jinis adhedhasar teknik utawa gaya nglukise. Salah siji genre yang paling misuwur yaiku minhwa, gaya lukisan rakyat.[2].

Lukisan pemandangan yaiku salah siji tema kang paling umum [2] saliyane tema kewan, kembang-kembang, panguripan saben sinane lan religius (Buddhisme, Konfusianisme, Taoisme, Shamanisme).[2].

Tema[sunting | sunting sumber]

Kanggo kewan, macan minangka pilihan kang paling akeh dilkis dening pelukis, dene kanggo religius, werna-werna saka gambar dewa Tao, wong-wong suci, Buddha, dewa gunung lan raja naga.[2] Wong Korea seneng macan lan dianggep kewan kang lulut, lucu lan bodho.[2] Akeh lukisan macan kang digabungake bareng tema religius yaiku bareng lukisan dewa-dewa. Tuladhane ing kapercayan Shamanisme Korea, macan yaiku ingon-ingoane dewa gunung kang manutan.[2] Macan uga kerep dilukis bebarengan karokewan liyane kayata manuk magpie, pitik lan singa.[2].

Lukisan kanthi tema Taoisme nggambarake dewa-dewa minangka simbol harmoni alam kang duweni panguripan abadi. Lukisan kaya iki dianggep bisa gawa kabekjan lan kasarasan tumrap kang duwe, ing antarane lukisan dewa gunung (sansin-do) lan raja naga kang dilukis adhedhasar kepercayan Shamanisme, legenda Dangun lan raja naga. Lukisan dewa gunung nglukisake wong tuwa kang jengote putih numpaki macan, dene lukisan raja naga nglukisake sawijiing naga mabur ing antane awan lan laut.[2] Raja naga minangka wujud Raja Munmu saka kerajaan Silla Bersatu kang dikubur ing ngisor laut.[2] Lukisan-lukisan iki disimpen ingg kuil-kuil kang dumunung ing gunung utawa pinggir pante.[2].

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

.

  1. ^ (en)About Korean Paintings, korean-arts.com. Diakses pada 7 Mei 2011.
  2. ^ a b c d e f g h i j k (en)Folk Paintings, koreanculture. Diundhuh tanggal 29 Mei 2010.

.

...

. . . . . .

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lukisan_Koréa&oldid=831972"