Ludwig Wittgenstein

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ludwig Wittgenstein rikala taun 1930

Ludwig Josef Johann Wittgenstein (dipunlafalaken [luːtvɪç ˈjoːzɛf ˈjoːhan ˈvɪtgənʃtaɪn], lair ing Wina, Austria, 26 April 1889 – tilar donya ing Cambridge, 29 April 1951 kanthi umur62 taun)[1] inggih punika salah satunggaling filsuf paling kagungan pangaruh wonten ing abad 20 lan kagungan kontribusi ingkang ageng wonten ing filsafat basa, filsafat matematika[2], lan logika. Piyambakipun kagungan pamanggih bilih perkawis filsafat sajatosipun minangka perkawis basa.[3]

Ludwig Wittgenstein minangka filsuf ingkang miyos wonten ing Austria ingkang lajeng nglajengaken studinipun wonten ing Inggris. Karya wiwitanipun, Tractatus-Logico-Philosophicus kagungan pangaruh ingkang ageng sanget wonten ing gerakan Lingkaran Wina, utaminipun Ruldof Carnap lan Moritz Schick.

Piyambakipun minangka satunggaling murid Bertrand Russell, salah satunggaling filsuf Inggris ingkang kawéntar ing Universitas Cambridge, ingkang kagungan pangaruh ageng sanget wonten ing pandangan ing ngajeng. Wittgenstein mulang wonten ing Trinity College, Cambridge lan dumugi pungkasaning gesang dumunung wonten ing kutha punika.

Asal Usul[sunting | sunting sumber]

Wittgenstein inggih punika putra satunggaling industriawan ingkang sugih sanget. Ananging Ludwig Wittgenstein boten remen kaliyan bab-bab kadonyan lan piyambakipun boten nuntut warisaning bapakipun.

Éwadéné bapakipun nganut agama Protestan lan ibunipun nganut agama Katolik, ingkang lajeng ndhèrèk agama ibunipun, sajatosipun kekalih tiyang sepuhipun taksih minangka keturunan Yahudi.

Wittgenstein ingkang utama dipunkenal amargi paham filsafatipun nalika gesangipun éwah lan dados benten kanthi total saèngga kadang kala tiyang nyebutipun minangka Wittgenstein I lan Wittgenstein II.

Paham[sunting | sunting sumber]

Wittgenstein inggih punika panulis Tractatus Logico-Philosophicus ingkang minangka sumber inspirasi kaum logis-positivis wonten ing bab analisis antawising pernyataan ingkang kagungan makna kaliyan pernyataan ingkang boten kagungan makna. Piyambakipun ngandharaken punika lumantar teori pemaknaan ingkang dipunkenal minangka teori gambar. Wonten ing karya salajengipun, Philosphical Investigations, piyambakipun ngoreksi pamanggih wiwitanipun wonten ing bab Tractatus lan langkung nengenaken pendekatan holistik-praktis wonten ing pendekatan tumrap perkawis basa. Pamanggih punika mangaruhi para filsuf ingkang nganut paham ordinary language philosophy, kados déné Gilbert Ryle. [4]

Karya[sunting | sunting sumber]

  • Logisch-Philosophische Abhandlung, Annalen der Naturphilosophie, 14 (1921)
    • Tractatus Logico-Philosophicus, (1922)
  • Philosophische Untersuchungen (1953)
  • Bemerkungen über die Grundlagen der Mathematik, (1956)
    • Remarks on the Foundations of Mathematics, alih basa Inggris déning G.E.M. Anscombe, rev. ed. (1978)
  • The Blue and Brown Books (1958) (Bahan kuliah wonten ing basa Inggris dhateng mahasiswa Cambridge taun 1933-1935)
  • Philosophische Bemerkungen, ed. by Rush Rhees (1964)
    • Philosophical Remarks (1975)

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]