Lontong Cap Go Meh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lontong dipunsajèkaken kalihan opor ayam, sayur lodèh, sambel gorèng ati, pindang tigan, bubuk koya, sambel, lan krupuk
Lontong Cap Go Meh

Cithakan:Infobox prepared food

Lontong Cap Go Meh inggih menika masakan adaptasi Peranakan Tionghoa Indonesia dhumateng masakan Indonesia, mliginipun masakan Jawa. Sajian menika wonten lonthong kalihan opor ayam, jangan lodeh, sambel gorèng ati, acar, pindhang tigan, abon sapi, bubuk koya, sambel, lan krupuk. Padatanipun lontong Cap Go Meh dipundhahar kulawarga Tionghoa Indonesia nalika perayaan Cap go meh, inggih menika gangsal welas dinten bibar Imlek.[1] Ananging samenika dhaharan menika asring dipunsajèkaken kapan kemawon boten namung nalika cap go meh.

Asal mula[sunting | sunting sumber]

Pengaruh masakan Tionghoa katingal kanthi cetha ing adaptasinipun dhateng masakan Indonesia, tuladhanipun mie gorèng, lumpia, bakso, lan siomay. Tiyang ingkang saking Tionghoa kapisan mapan wonten ing kutha-kutha pelabuhan ing pesisir ler Jawa, tuladhanipun wonten ing Semarang, Pekalongan, Lasem, lan Surabaya. Pérangan menika kalampahan saking zaman Majapahit. Kala menika namung kaum kakung ètnis Tionghoa ingkang merantau dhateng Nusantara, lajeng kagarwa tiyang èstri Jawa saéngga nglairaken campuran antawisipun budaya Peranakan-Jawa. Kanggé ngrayakaken Imlek, nalika Cap go meh, kaum peranakan Jawa nggantos sajian yuanxiao (bola-bola glepung beras) kalihan lontong ingkang kajangkepi kalihan sajian tradisional Jawa kados opor ayam lan sambel gorèng. Wonten pitaodosan bilih sajian menika minangka lambang asimilasi utawi semangat campuran antawisipun kaum Tionghoa kalihan penduduk pribumi di Jawa.[2] Dipunpitadosi ugi bilih lontong cap go meh dados lambang kabegjan, tuladhanipun lontong ingkang padet dipunanggep kuwalikan kalihan bubur ingkang èncèr. Wonten kapitadosan tradisional Tionghoa ingkang ngubungaken bubur kalihan dhaharan tiyang mlarat utawi tiyang ingkang gerah, awit saking menika wonten larangan dhahar bubur nalika Imlèk lan Cap go meh amargi dipunanggep ciong utawi mbeta sial. Wujudipun lontong ingkang dawa ugi minangka lambang dawaning umur. Tigan ingkang wonten kabudayan pundi kemawon minangka lambang kabegjan, déné duduh santen ingkang dipunparingi kunir minangka lambang emas lan kabegjan.[2]

Lontong Cap Go Meh menika dipunmangertosi kaum Peranakan-Jawa; kaum peranakan ingkang wonten ing Semenanjung Malaya, Sumatra, lan Kalimantan boten tepang kalihan dhaharan menika. Tradisi nedhi lontong boten dipunmangertosi nalika perayaan Imlèk masarakat Tionghoa ing Kalimantan.[2] Ananging sajian menika wonten gegayutanipun kalihan perayaan Imlèk wonten ing pecinan ing kutha-kutha Pulo Jawa mliginipun Semarang. Amargi Suku Betawi tepang kalihan kabudayan peranakan Tionghoa, Lontong Cap Go Meh ugi dipunwastani minangka salah satunggaling masakan Betawi.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lontong_Cap_Go_Meh&oldid=843162"