Lingzhi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ganoderma lucidum
Klasifikasi èlmiah
krajan: Fungi
filum: Basidiomycota
kelas: Agaricomycetes
ordo: Polyporales
kulawarga: Ganodermataceae
Genus: Ganoderma
Species: G. lucidum
Jeneng binomial
Ganoderma lucidum
(Curtis) P. Karst

Lingzhi utawi ling zhi (Hanzi tradhisional: 靈芝; Hanzi Prasaja: 灵芝; Basa Jepang: reishi; Basa Korea: yeongji, hangul: 영지) inggih menika salah setunggaling jinis jamur Ganoderma lucidum.[1] Lingzhi menika salah setunggaling taneman ingkang saged kanggé tamba kanker. [1]Miturut buku Pengobatan Herbal Tiongkok ingkang dipuntulis taun 56 SM, jamur kayu menika kalebet taneman obat nomer setunggal saking 365 obat kalebet gingseng. [1]Lingzhi kalebet kategori superior awit saged kanggé tamba mawarni-warni penyakit, saged njagi badan saha saged dipunkonsumsi kanthi mboten wonten efeksampingipun.[1] Wonten kanthah jinis jamur kayu, wonten ingkang saged dipundhahar kadosta jamur kuping, jamur tiram, jamur gigit, saha shiitake. [1]Ananging wonten ugi jamur kayu ingkang mboten saged dipundhahar kadosta lingzhi saha jamur saking genus Ganoderma.[1]

Lingzhi saged tuwuh ing dhaérah-dhaérah wonten ing donya kalebet ing Indonésia.[1] Lingzhi saged tuwuh ing taneman saha kayu ingkang sampun gapuk utawi wit ingkang sampun pejah.[1] Lingzhi nggadhahi bentuk kados payung ananging mboten nggadhahi lengkungan ingkang sampurna.[1] Lingzhi nggadhahi pang ingkang langkung cendhak tinimbang wohé.[1] Woh Lingzhi saged nggadhahi dhiamétér ngantos 30 cm.[1] Bentuk payungé sami kaliyan bentuk ginjel.[1] Kandelipun woh Lingzhi antawis 2-5 cm.[1] Lingzhi menika ngandhut protein, polisakarida (ganodelan A, ganodelan B, saha jinis-jinis glukans), triterpenoid (asam ganodermik, ganodermadiol, ingkang strukturipun mirip kaliyan hormon steroid, juga germanium, ergosterol, coumarin, mannitol, alkaloid, asam lemak mboten jenuh, adenosin, saha vitamin (B, C, D) saha mineral (natrium, kalsium, seng, besi, fosfor).[1] Lingzhi ugi ngandhut senyawa triterpenoid kadosta ganoderat. [2]Triterpenoid menika nggadhahi khasiat saged nglemesaken otot polos pembuluh darah saha saged njagi viskositas utawi kekentalan darah.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)rumahkanker.com(dipunundhuh tanggal 15 September 2011)
  2. ^ a b (id)[Majalah Trubus, no.462 Edisi Mei 2008, kaca 17]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lingzhi&oldid=837367"