Lindhu Samudra Hindhia 2004

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gempa bumi Samudra Hindia 2004
Tanggal 26 Desember 2004 (2004-12-26)
Kakuwatan 9,3 M_\mathrm{w}
Jeroné 10 km
Episentrum Cithakan:Coor at d
Negara sing kena Indonesia, Sri Lanka, India, Thailand, Somalia, Myanmar, Malaysia, Maladewa, Seychelles, Tanzania, Bangladesh, Afrika Selatan, Kenya, Madagaskar
Kurban
Animasi gerakan air laut (tsunami)
Peta lindhu

Ing tanggal 26 Desember 2004, kedadéyan lindhu dahsyat ing Samudra Hindhia, lepas pantai kulon Aceh.

Lindhu kedadéyan jam 7:58:53 WIB. Pusat lindhu dumunung ing bujur Cithakan:Coor at d kurang luwih 160 km sebelah barat Aceh sedalam 10 kilometer. Lindhu iki kekuwatan 9,3 miturut skala Richter lan minangka lindhu paling dahsyat jroning kurun wektu 40 taun pungkasan ing Asia Kidul-wétan ikhtisar lokasi lindhu Intensitas Seismografis Densitas Peta Googlelan Asia Kidul.

Korban jiwa[sunting | sunting sumber]

Lindhu ngakibataké tsunami (gelombang pasang) sing njupuk akèh banget korban jiwa. Dipesthèkaké luwih saka 150.000 jiwa tiwas.

Negara Tiwas Cidra Ilang Kèlangan papan urip
Dipesthèkaké Perkiraan
Indonesia 126.915 126.915+ ~100.000 37.063 ~517.000
Sri Lanka 30.718 Ora diweruhi 15.686 23.000+1 ~573.000
India 10.012 15.636 Ora diweruhi 5.624 1.029.692
Thailand 5.3052 11.000 8.457 4.499 Ora diweruhi
Somalia 150+ 298 Ora diweruhi Ora diweruhi 5.000
Myanmar 90 290600 45 200 mencapai 30.000
Malaysia 68-74 Ora diweruhi 299 Ora diweruhi Ora diweruhi
Maladewa 82 Ora diweruhi Ora diweruhi 26 12-22.000
Seychelles 1 - 3 10 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Tanzania 10 10+ Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Bangladesh 2 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Afrika Kidul 2 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Kenya 1 Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi
Madagaskar Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi Ora diweruhi 1.000+
Total 151.976+ 162.000+ 125.000+ 43.000+ 3-5 juta
  • Catatan: Angka ing tabel dhuwur iku perkiraan waé.
  • 1 Klebu 19.000 korban ilang ing wilayah sing dikontrol déning Macan Tamil.
  • 2 Klebu saorané 2.464 wong manca.

Indonesia[sunting | sunting sumber]

Ing Indonesia, lindhu njupuk luwih saka 126.000 korban jiwa. Puluhan gedung ajur déning lindhu utama, utamané ing Meulaboh lan Banda Aceh ing ujung Sumatra. Ing Banda Aceh, watara 50% saka kabèh bangunan rusak kena tsunami. Ananging, akèh-akèhé korban disebabaké déning tsunami sing ngantem pantai kulon Aceh lan Sumatra Lor.

Sri Lanka[sunting | sunting sumber]

Ing Sri Lanka dikonfirmasèkaké 45.000 korban jiwa lan luwih saka 1 yuta jiwa pedunung negara iki kena dhampak lindhu sacara langsung. Salah siji korban sing bisa dislametaké yakuwi mantan Kanselir Jerman Helmut Kohl. Dilaporaké saka Sri Lanka yèn sithik banget sato kéwan liar kaya macan lan gajah sing mati.

India[sunting | sunting sumber]

Ing India, klebu Kapuloan Andaman lan Nicobar ditaksir luwih saka 12.000 korban jiwa.

Bangladesh[sunting | sunting sumber]

Ing Bangladesh ana 2 korban jiwa.

Thailand[sunting | sunting sumber]

Ing Thailand akéh wisatawan manca kena bencana, utamané ing dhaérah Phuket, ditaksir watara 4.500 korban jiwa. Bhumi Jensen, putné Raja Rama IX utawa luwih dikenal kanthi asma Bhumibol Adulyadej uga klebu salah siji korban. Bhumi Jensen isih yuswa 21 taun.

Maladewa[sunting | sunting sumber]

Ing Maladewa dilapuraké ana 53 korban jiwa. Rongprotelon wilayah ibu kutha Malé kebanjiran nalika kuwi.

Malaysia[sunting | sunting sumber]

Malaysia nglapuraké 66 korban jiwa, ananging dikuwatirake korban jiwa cacahé 600.

Somalia[sunting | sunting sumber]

Ing Somalia, bawana Afrika éwon kilometer saka Indonesia, dilapuraké luwih saka 100 korban jiwa. Ananging sebagéan gedhé utawa manawa meh kabeh para nelayan.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Referensi lan pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:References

Cithakan:Lindhu Indonesia