Lemur

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lemur kanti buntut belang mubeng

Lemur, kang asalé saka bahasa Latin lemures, yaiku kéwan saka ordo primata kang urip lan manggon Madagaskar, Afrika.[1] Arti saka tembung lemures iki yaiku makhluk utawa arwah ing wayang wengi utawa memedi.[1] Hal iki mungkin amerga bentuk mata saka kéwan iki isa mantulaké cahaya ing wayah wengi ln dibarengi karo jeritané kang banter.[2]

Penyebaran lan habitat[sunting | sunting sumber]

Kabèh lemur amung ditemokaké ing Madagaskar, salah sijiné pulo ing bagiyan wétan Afrika.[3] Senajan ana salah sijiné pulo, lemur urip ing pira-pira habitat.[2] Pira-pira urip ing alas tropis, sawentara kang liya urip ing gurun kang garing.[4] Ana 6 jenis lemur kang kasebar ing Madagaskar, yaiku L.macoco kang disebut lemur ireng kanti habitat ing sebelah kulon Madagaskar; L.Fulvus yaiku lemur coklat kang urip ing pulo Comoros; L.mongoz ing kulon Madagaskar; L.rubiventer ing sebelah wetan lan tengah pulo; L.coronatus ing sebelah lor; sarta L.catta kang buntute belang lan uring ing bagiyan kidul pulo Madagaskar.[5]

Morfologi[sunting | sunting sumber]

dawa ndas dan awak lemur yaiku antara 28 nganti 56 sentimeter, wondene dawa buntut lemur antarane 28 nganti 65 sentimeter.[6] Lemur nduweni buntut kang dawa lan belang, kanti belang ireng-putih kang selang-seling.[3] awak werna abang-cokelat kanti tambahan klawu ing rambute karo bagiyan ngisor awak werna putih, uga tangan lan sikile uga ana rambut kang wernane putih.[3] Bagiyan rai lemur iki werna putih kanti bercak coklat ireng ing sekitar mata, mata warnane coklat, lan bagiyan cangkeme warnane ireng.[3] Kuping lemur nduweni rambut warnane putih, bersudut lan meh padha karo kuping kucing.[7] Lemur lanang lan wedok cenderung ukurane padha kanti bobot sekitar 2 nganti 4,5 kg lan gumantung saka jenis spesiese.[6]


Jenise Lemur[sunting | sunting sumber]

Aye-aye[sunting | sunting sumber]

Aye-aye arupa kewan paling aneh ing ndonya. Lemur kang mentu ing wayah wengi lan kang kerep ndewe iki katon kaya arupa campuran saka pira-pira variasi binatang. Aye-aye meh padha kucing kang kang gadhe ananging nduweni rai kang meh padha ferret utawa weasel (sejenis musang), kuping meh padha lower kang iso muter kanti bebas, untu kang thukul sacara konstan meh padha untu kewan pengerat, sepasang mata ijo kang tajem, lan sepasang tangan ireng kanti balung driji tengah kang nonjol ngelingake marang pang garing. Aye-aye nggunakae driji kasebut kanggo njupuk larva serangga kang mumupet ing njero kulit wit, wiji-wijian, lan buah-buahan. sianambi menek pang wit, aye-aye nuthuk-nuthuk permukaan kulit wit lan ngrungokake suwara rongga ing jero kayu. Nalika krungu anane panganan ing ngisor kulit kayu, aye-aye bakal nggerogoti kayu kanggo kanggo njupuk panganane.

Verreaux's Sifaka[sunting | sunting sumber]

Verreaux's Sifaka urip ing alas garing Madagaskar kulonn lan lor kanti mangan gegodhong, buah-buahan, lan kembang-kembagan. Sifaka nduweni jeneng sebutan, ananging sebutan kang paling terkenal yaiku ”lemur tari” amerga gerakan deweke nalika mlaku ing lemah.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Situs Kumpulan Remaja Pecinta alam.
  2. ^ a b Situs Mongbay Indonesia
  3. ^ a b c d Situs Macnature : Lemur ekor cincin
  4. ^ (en)Anderson, Norman D; Walter R. Brown (1984). Lemurs. New York: Dodd, Mead. pp. 56. ISBN 0396084540.
  5. ^ (en)Peter, J.J; A. Petter Roseaux (1979). Classification of the Prosimians. London: Academic Press. pp. 1-44.
  6. ^ a b Situs Animals Jrank: Lemurs
  7. ^ situs Mongbay Indonesia: Wild Life Lemurers

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lemur&oldid=835776"