Lembu Andini

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sang lembu Nandini sing dititihi déning Bathara Guru.

Lembu Andini utawa Nandini (Sansekerta: नन्‍दिनी, "sing nyenengké") iku sapi kang jenisé wadon lan anaké Jin ingkang asmane Patanam. Karana tékad kepéngèn nguasani, dhewèké nglakoni tapa brata supaya antuk kadigdayan. Lembu Andini uga dipuja-puja déning pedunung saubengé, wong-wong pada nganggep manawa Lembu Andini iku déwa, semana uga Bathara Guru. Sabanjuré lembu Andini bisa dikalahaké lan didadèkaké tumpakan sing ora bisa ucul utawa uwal saka Bathara Guru. Naging Lembu Andini kudu nggolèk dalan lan kasempatan kanggo mbales lara atiné karo Bathara Guru. Pinuju sawijining dina Bathara Guru kasil diadu karo pramèswariné. Swasana dadi rusuh lan Bathara Guru perang karo pramèswariné, lan bisa dikalahaké. Bathara Guru wusanané banjur ngerti sebab musabab paprangan kasebut yakuwi saka pokal pratingkahé Lembu Andini,mula banjur disumpah supaya dadi kluwung.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lembu_Andini&oldid=829074"