Lee Kuan Yew

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lee Kuan Yew
Lee Kuan Yew

Mangsa jabatan
12 Agustus 2004 – 14 Mei 2011
Présidhèn S. R. Nathan
Perdhana Mentri Lee Hsien Loong
Didhisiki déning Boten wonten, Jabatan ènggal

Mangsa jabatan
28 November 1990 – 12 Agustus 2004
Présidhèn Wee Kim Wee
Ong Teng Cheong
S. R. Nathan
Perdhana Mentri Goh Chok Tong
Didhisiki déning S. Rajaratnam
Diganti déning Goh Chok Tong

Mangsa jabatan
3 Juni 1959 – 28 November 1990
Présidhèn Yusof bin Ishak
Benjamin Henry Sheares
C. V. Devan Nair
Wee Kim Wee
Deputi Toh Chin Chye (1959-1968)
Goh Keng Swee (1968-1985)
Goh Chok Tong (1985-1990)
S. Rajaratnam (1980-1985)
Ong Teng Cheong (1985-1993)
Didhisiki déning Boten wonten, Jabatan ènggal
Diganti déning Goh Chok Tong

Miyos 16 September 1923 (umur 91)
Singapura
Partai pulitik PAP
Garwa Kwa Geok Choo

Lee Kuan Yew (miyos ing Singapura, 16 September 1923) inggih menika tilas Perdhana Mentri Singapura wekdal taun 1959-1990.[1] Sadangunipun dados pangarsanipun negari kasebat ingkang dangunipun ngantos tigang dasawarsa, Singapura saged ngrembaka saking negari golongan Donya Katiga dados salah satunggalipun negari majeng ing donya, kamangka negari kasebat nggadhahi sakedhik padunungipun lan ugi sumber daya alam ingkang sakedhik.[1] Lee asring ngendikan, bilih satunggalipun sumber daya alam Singapura inggih namung pedunungipun lan sengkut anggénipun nyambut damel.[2] Panjenenganipun dipunurmati padunung Singapura.[2] Lee dipunakeni minangka arsitek kamakmuran Singapura ing wekdal samangke, sasanesipun ugi wonten pambiyantunipun Wakil Perdana Mentri Goh Keng Swee ingkang ahli ékonomi.[2]

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Lee Kuan Yew sekolah ing SD Telok Kurau, Raffles Institution, lan Raffles Colloge.[2] Kuliahipun nate kandheg amargi wonten Perang Donya II lan panjajahan Jepang ing Singapura ing taun 1942-1945.[2] Nalika wekdal semanten, panjenenganipun sadena stikfas, satunggalipun lem ingkang kadamel saking glepungan.[2] Lee remén maos lan wasis ing bab basa.[2] Lee ugi tumbas buku-buku mirah lan rémen ngentosi duginipun kapal ingkang mbekta kalawarti abasa Inggris.[2] Sasampunipun perang pungkasan, Lee mendhet jurusan hukum ing Fitzwilliam College, Inggris.[2] Panjenenganipun kondur dhateng Singapura ing taun 1949 lan nyambut damel dados pengacara ing biro Laycock lan Ong.[2] Ing taun 1954, kaliyan klompok rekan kelas manengah ingkang nate sekolah ing Inggris damel Parte Aksi Rakyat (PAP) kagem damel negari Singapura ingkang mardika saengga kolonialisme Inggris saged ical.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)[1] dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id)[Supriyanto. 2008. Teknologi Informasi & Komunikasi. Jakarta:Yudhistira; kaca 42]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lee_Kuan_Yew&oldid=832017"