Laut Mati

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Laut Mati
Laut Mati - Pasawangan saka sisih Israel sebrangé Yordania
Pasawangan saka sisih Israel sebrangé Yordania
Koordinat 31°20′N 35°30′E / 31.333°N 35.5°E / 31.333; 35.5Koordinat: 31°20′N 35°30′E / 31.333°N 35.5°E / 31.333; 35.5
Ilènan mlebu utama Kali Yordan
Ilènan metu utama ora ana
Dhaérah pangumpulan banyu 41.650 km² (16,080 sq mi)
Ana ing negara Yordania
Israel
Dawa maks. 67 km (42 mi)
Amba maks. 18 km (11 mi)
Wiyar lumahing tlaga 810 km² (310 sq mi)
North Basin
Jero rata-rata 118 m (387 ft)
Jero maks. 378 m (1,240 ft)
Volume air 147 km3 (35 cu mi)
Dawa pinggirané tlaga1 135
Kadhuwuran lumahing tlaga -422 m (−1,385 ft)
1 Dawa pinggirané tlaga ora pati cetha dhéfinisiné.

Laut Mati iku tlaga sing mbujur ing dhaérah antarané Israel, Dhaérah Otoritas Palestina lan Yordania.[1] Ing 417,5 m sangisoré lumahing laut, arupa titik paling asor ing lumahing bumi.[2] Laut mati ana ing wewatesan antarané Yordania lan bagéyan kulon Palestina, laut mati duwé titik paling asor ing bumi yaiku 1.300 kaki (400m) ing sangisoré lumahing laut laut.[2]

Sacara géologi laut mati kawangun telung yuta taun kepungkur nalika muncul retakan cilik ing Jordan Riff Valley ing endi banyu laut mlebu lan kakumpul, iklim garing lan évaporasi dhuwur ningkataké konsèntrasi mineral jroning banyu.[2] Uyah, kapur lan gypsum ana ing sadawané retakan iki lan mbentuk tlaga mawa kandhutan uyah paling dhuwur.[2]

Tlaga iki dijenengi laut mati amarga ora ana wangun kauripan sing bisa tahan jroning banyu uyah iki.[2] Laut mati duwé kandhutan uyah paling dhuwur saka kabèh laut ing donya.[3] Kadhar uyahé watara 32 % dibandhingaké marang kadhar garam rata-rata 3% ing Laut Mediteranian.[2] Kawit biyèn material sing ana jroning laut mati dikawruhi duwé èfèk kanggo nambah ayu kulit.[2] kanthi ngolèsaké lendhut iki menyang awak, mineral sing kakandhut ing njeroné kabukti bisa ndandani kulit, nglancaraké sirkulasi getih lan bisa mbiyantu kasehatan.[2] Bab iki wis suwé dikawruhi déning King Salomon, Cleopatra lan Herod the Great saéngga panjenengané nekani Laut Mati kanggo antuk èfèk kasebut.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)G.A Smith, Historical Geography of the Holy Land, 1931, p 499-516
  2. ^ a b c d e f g h i (en)[http://www.new7wonders.com/community/en/new7wonders/new7wonders_of_nature/dead_sea'. Diaksès tanggal 8 Juni 2010.
  3. ^ (en)D Baly, The Geography of the Bible, 1958, p 202-210

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Laut Mati ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Laut_Mati&oldid=829472"