Lapisan ozon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lapisan ozon

Lapisan ozon yaiku dat oksigen kang kuat, ngracuni, lan dat kang isa matèni jasad renik kang kuat uga. Ozon biasané digunakaké kanggo nyeterilaké banyu isi ulang lan uga digunakaké kanggo ngilangi werna lan ambu kang ora énak kang ana banyu.[1] Ozon kabentuk sacara alami ing stratosfer. Pambentukan lan rusaké ozon ing stratosfer yaiku arupa mekanisme nglindungi bumi saka sinar UV saka srengéngé. Ing troposfer ozon kabentuk ngléwati réaksi fotokimia ing pira-pira dat pencemar udara. Ozon manggon ana ing jero lapisan stratosfer lan uga ing ing jero lapisan troposfer. Ozon kang ana ing strtosfer nduwéni fungsi nglindungi manungsa lan mahluk kang ana ing bumi saka sinar UV. Wondéné ozon kang ana ing lapisan troposfer nduwéni èfèk kang beda kanggoné bumi lan kabèh mahluk urip kang ana ing jeroné, senajan susunan kimiané pada. Ozon ing troposfer iki nduwéni sipat racun lan arupa slah sijiné saka gas oamah kaca. Sak liyané iku uga, ozon ing troposfer uga nyebapaké rusaké ing wit-witan, cèt, plastik kan kesehatané manungsa.[1]

Rumus Kimia[sunting | sunting sumber]

Ozon nduwéni rumus kimia O3, mèh padha rumus kimia molekul oksigen O2 kanti salah siji atom oksigen luwih akèh. Ing suhu kamar ozon rup gas, terkondensasi ing suhu -122°C dadai zat cair kang wernané biru. Ozon kang cair iki bakal mbeku utawa atos ing suhu -251,4°C, wondéné ing suhu sak dhuwuré 100°C ozon kanti cepet bakal ngalami dekomposisi.[1]

Saka molekul O2, ngléwati reaksi. Ozon kang kabentuk bakal mbalék pecah dadi molekul oksigen. Ing sajroné alam, pambentukan lan destruksi ozon ana ing keadaan seimbang, sahéngga kadar ozon ana ing keseimbangan dinamik. Kaloro reaksi iki sacara èfèktif isa ngadangi sinar UV ekstrim lan UV-C sarta sebagian gedhé sinar UV-B nganti tekan Bumi. Ikilah mékanismé alam kang nglindungi bumi lan kang mangggon ana ing jeroné saka penyinaranUV gelombang cendèk kang mbebayani kanggo uripé mahluk kang ana ing bumi. Kaloro reaksi iki uga ngakibataké munggahé suhu kang ana sajrone stratosfer dibandingaké suhu ing troposfer.[1]

Bolongan Ozon[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1980an, para panaliti kang kerja ing antariksa ndetèksi ilange ozon sacara periodik ing sak duwuré benua kasebut. kang dijenengi bolongan ozon iki, kabentuk ing wektu musim semi ing antarika lan terus-terusan nganti pira-pira wulan sakdurungé kandel manèh. Studi-studi kang dilakoké kanti balon ing keduwuran kang duwur banget lan satelit-satelit cuaca nuduhaké yèn presentase ozon sacara sakabèhan ing antarika sebeneré terus mudun. panerbangan-panerbangan kang dilakokaké sakwéné iki kang dilakokaké kanggo neliti bab iki uga nuduhaké asil kang padha.[2]

Regulasi[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1987, ditandatangani Protokol Montreal, salah sijiné perjanjen kanggo nglindungi tumorapé lapisan ozon. Protokol iki sak banjure diratifikasi dening 36 negara kalebu Amerika Sarekat. Pelarangan total tumprapé panggunaan CFC taun 1990 diusulaké déning komunitas eropa ing taun 1989, kang uga disetujui déning Presiden AS George Bush. Ing Desember 1995, luwih saka 100 negara setuju kanggo sacara bertahap ngendeg produksi pestisida metil bromida ing negara-negra maju. Bahan iki diperkirakaké isa ngakibataké kurangé lapisan ozon nganti 155 ing taun 200. CFC Ora diproduksi manèng ing negara maju ing sekitar taun 1995 lan dimandeggaké sacar bertahap ing negara berkembang nganti taun 2010. Hidrofluorokarbon utawa HCFC, kang luwiih sitik nyebapaké rusaké lapisan ozon CFC, digunakaké sementara minangka gantiné CFC, sahingga taun 2020 ing negara maju lan 2016 ing negara berkembang. Kanggo ngerteni muduné ozon sacara global, ing taun 1991 National Aeronautics and Space Administration (NASA) ngluncurake Satelit Peneliti Atmosfer. satelit kanti bobot 7 ton iki ngorbit ing keduwuran 600km kanggo ngukur variasi ozoning pira-pira keduwurann lan nyediakaké gambaran jelas pertama babagan atsmofer ing duwur.[3]

cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Pengertian Lapisan Ozon Dalam Atmosfer dan Strukturnya (kaunduh 26/10/12).
  2. ^ (id) . Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. ISBN 979-461-300-2
  3. ^ (id) . Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. ISBN 979-461-300-2
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lapisan_ozon&oldid=835096"