Laler Tsetse

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lalat tsetse (Glossina)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Arthropoda
Subfilum: Hexapoda
kelas: Insecta
Subkelas: Pterygota
Infrakelas: Neoptera
Superorder: Endopterygota
ordo: Diptera
Suborder: Brachycera
Subsection: Calyptratae
Superkulawarga: Hippoboscoidea
kulawarga: Glossinidae
Theobald, 1903
Genus: Glossina
Wiedemann, 1830
Species groups
  • morsitans ("savannah" species)
  • fusca ("forest" species)
  • palpalis ("riverine" species)

Laler Tsetse yaiku salah sawijining jinis laler raseksa saka Afrika kang kalebu protozoa saka genus Trypanosoma lan bisa njalari penyakit turu.[1] Tsetse yaiku organisme kang nggawa parasit Trypanosomiasis, dadi tsetse ora ngasilaké racun lan ora mbebayani sadurungé tsetse kang kutalaran Trypanosomiasis.[2] Laler tsetse remen ngisep getih yèn getih korbané wis keinfèksi Trypanosomiasis, mula Tsetse bakal ketularan parasit kasebut lan bisa nyebaraké marang korban-korban sabanjuré kang uga diisep getihé.[2]

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Laler tsetse yaiku laler raseksa kang asalé saka Afrika, dawa awaké bisa ngant 1,6 cm saka puncuk endhas nganti buntut.[2] Werna awaké manéka werna, antarané soklat enom lan soklat tuwa.[2] Tsetse nduwé antena loro ing bagéyan endhasé, saéngga bisa dadi pambédéa karo laler kang padatan. Nalika maur, suwiwi loroné dilempitkanthi tumpuk-tumpukan ing sadhuwuré awaké.[2] Fosil oaling tuwa saka laler jinis iki wis tau ditemokaké ing Colorado lan sawisé ditliti umuré luwih saka 30 yuta taun kepungkur, saéngga Tsetse kagolong kéwan purba kang isih ana nganti saiki.[2]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Lalat Tsetse dan Penyakit Tidur(diundhuh 20 Maret 2013)
  2. ^ a b c d e f Tsetse, Lalat Purba Penghisap Darah dari Afrika(diundhuh 20 Maret 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Laler_Tsetse&oldid=843362"