Lailatul Qadar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Lailatul Qadar(basa Arab): لَيْلَةِ الْقَدْرِ ) (wéngi katetepake) yaiku mengi kang paling penting lan astimiwa ing wulan Ramadan, ing sajroning Al Qur'an digambarake dèning wengi kang luwih becik tinimbang sewu wengi kang ana ing sewu wulan.Uga dipangetake kanggo mbengi kang dimudhunake Al Qur'an.Babagan uga kaistimiwaan malam yang lebih baik dari ana. Babagan kaistimewaan wengi iki bisa diprekasni ana Surat Al Qadar, surat ka-97 ing Al Qur'an.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Miturut Quraish Shihab, tembung Qadar (قﺩﺭ) padha pigunakané ing sajroning ayat-ayat Al Qur'an uga kapengkar lan ndhuweni telu arti yakuwi [1]:

  1. Panetapan lan pangaturan sahingga Lailat Al-Qadar bisa gambalang utawa jelas kanggo mbengi panetepané Allah ing sajroning panguripan manungsa (Umat Islam) kang ana ing sakubenge donya). Panggunaan Qadar kanggo katetapake bisa diprekasani ing surat Ad Dukhan ayat 3-5 : Sabeneré Kita ngedhunake (Al-Quran) ing salah sijine mbengi lan sakbeneré Kita uga kang menehake pertandha lan pangemutan. Ing mbengi iku uga dijelasake babagan utawa urusan kang ngandut hikmah, yaiku urusan kang gedhé ing sakiwa-tengene Kita
  2. Kamuliaan. Wengi kasebut yaiku wèngi kang mulia (apik/astimiwa) lan ora bisa dibandingake karo wèngi-wengi liyané. Uga dimuliakake karana kapilih dèning wengi katurunake Al-Quran. Pinggunakan Qadar kang tumuju ing kamuliaan bisa uga dipreksani ing surat Al-An'am (6): 91 kang mbahas babagan kaum musyrik: Wong-wong kang ora muliaake Allah kanthi kamuliaake kanthi samestiné, dèning sakabehané ana tinembung kang nyebutake uga nurunake sakabehané ing sajroning masyarakat.
  3. Ciut (sempit). Wengi kasebut yiku kagolong wèngi kang cepet, karana akeh malaikat kang muduh ing donya, kayata kang ditegasake ing sajroning surat Al-Qadr. Mupangatake Qadar yaiku ngelambangake kasempitan kang bisa dipreksani ing surat Ar-Ra'd ayat 26: Allah Ngelambangake rejeki kang ditata aturané (kang dikahendaki dèning Gusti Allah)

Kaistimewaan[sunting | sunting sumber]

Ing Al Qur'an, ditetepake Surat Al Qadar lan wengi bisa dijelasake ing umat Islam ndhuweni utawa ngandut biji kang luwih becik saka sewu wulan.97:1 Ing sajeoning wengi iku uga dicritakake (kisahake) ing Al Qur'an kang didhunake kayata kang ana ing surat Ad Dukhan ayat 3-6. 44:3

Wektu[sunting | sunting sumber]

Hadits kang nerangake babagan kadadean wengi Lailatul Qadar iku ana ing 10 wengi pungkasan ing wulan Ramadhan,babagan iki adidasar ing hadits Aisyah yaiku : " Rasulullah ShallAllahu 'alaihi wa sallam i'tikaf ing sajroning sepuluh dina pungkasan ing wulan Ramandhan lan Panjenengané nuturake sabda, kang artiné: "Golek ana wengi Lailatul Qadar ing (wengi ganjil) sajroning 10 dina pungkasan kang ana ing wulan Ramadhan" " (HR: Bukhari 4/225 lan Muslim 1169)


Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Muhammad Quraish Shihab, Wawasan Al Qur'an [1]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lailatul_Qadar&oldid=832158"