Labuhan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Labuhan saking tembung labuh ingkang gadah makna guwang utawi mbuwang barang wonten ing segara utawi lèpèn. Labuhan inggih menika upacara mbuwang barang-barang saking Kraton tumuju ing Segara Kidul, Gunung Lawu, Gunung Merapi lan papan sanèsipun ingkang gadah sipat khusus. Upacara Labuhan menika dipun adani wonten ing wekdal Wiyosan Dalem (dinten Wiyosipun Raja) utawi dinten panobatan Raja. Ancasipun Upacara Labuhan inggih menika kanggé kaslametan Sultan, Keraton Ngayogyakarta lan tiyang Ngayogyakarta.

Barang ingkang dipunlabuhaken[sunting | sunting sumber]

  • Kenakanipun Sultan ingkang sampun dipotong wonten ing setunggal warsa
  • Rikamanipun Sultan ingkang sampun dipotong wonten ing setunggal warsa
  • Agemanipun Sultan
  • Barang bekasipun Sultan kadosta songsong
  • Layon sekar inggih menika sekar ingkang sampun layu lan sekar bekas sajenipun pusaka-pusaka Kraton diklempakaken wonten ing setunggal
  • Barang ingkang bahanipun kain

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Ensiklopedi Kraton Yogyakarta. Dinas Kebudayaan Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta. 2009.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Labuhan&oldid=879347"