Kutha Banjarmasin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Banjarmasin
Kalimantan > Kalimantan Kidul
Lambang Kutha Banjarmasin.
Lokasi Kutha Banjarmasin ing pulo Kalimantan.
Motto: Kayuh Baimbai
Banjar: Mendayung Bersama-sama
Dina dadi -
Walikutha H. Muhidin
Jembar 97 km²
Kecamatan 5
Pedunung
 -Kapadhetan
627.245 (2008)[1] jiwa (8.712/km² (2008))
{{{kapadhetan}}}
Suku bangsa Suku Banjar lan kabeh suku ing Indonesia
Basa Banjar, Indonesia
Agama Islam lan agama liyané
Flora Kasturi
(Mangifera Casturi)
Fauna Bekantan
(Nasalis Larvatus)
Zona wektu WITA
Kodhe tilpun 0511

Situs web resmi: http://www.banjarmasinkota.go.id/

Pusat Kota Banjarmasin (Resident de Haanweg)

Kutha Banjarmasin iku salah siji kutha sekaligus minangka ibu kutha saka provinsi Kalimantan Kidul, Indonesia. Kutha iki nduwèni jembar wilayah 97 km² utawa 0,019% saka jembaré wilayah Kalimantan Kidul. Gunggung pedunung ing kutha iki yakuwi 627.245 jiwa (2008) kanthi kapadhetan 8.712/km².

Dunung[sunting | sunting sumber]

Kutha Banjarmasin dumunung ing 3°,15 nganti 3°,22 Lintang Kidul lan 114°,32 Bujur Wétan, ketinggian lemah watara 0,16 m ing sadhuwuring segara lan mèh kabèh wilayah katutup banyu ing wektu pasang.

Kondhisi Kali[sunting | sunting sumber]

Kutha Banjarmasin dibelah déning Kali Martapura lan dipengaruhi déning pasang surut banyu segara Jawa, saéngga nduwèni pengaruh marang sistem drainase kutha lan mènèhi ciri khas marang kauripan masarakat, utamané pemanfaatan kali minangka salah siji prasarana transportasi, pariwisata, perikanan lan perdagangan.

Kondhisi Lemah[sunting | sunting sumber]

Lemah aluvial sing didominasi struktur lempung iku jinis lemah sing ndominasi wilayah kutha Banjarmasin. Déné batuan dhasar sing kaentuk ing cekungan wilayah asal saka batuan metamorf sing bagian permukaané ditutupi krakal, kerikil, pasir lan lempung sing ngendhap ing tlatah kali lan rawa.

Gambar:Waterfront Banjarmasin.JPG
Siring tepian sungai Martapura di depan Masjid Raya Sabilal Muhtadin merupakan waterfront Banjarmasin

Panggunaan Lahan[sunting | sunting sumber]

Komposisi panggunaan tanah/lahan antara liya:

  • Tanah pomahan 2.969,3 Ha
  • Tanah pertanian 3.059,9 Ha
  • Tanah perusahaan 307,9 Ha
  • Tanah jasa 427,3 Ha

Wates[sunting | sunting sumber]

Kuthta Banjarmasin dumunung ing sisih kidul provinsi Kalimantan Kidul yaiku:

Wilayah Administratif[sunting | sunting sumber]

Kutha Banjarmasin dumadi saka 5 kecamatan:

  1. Banjarmasin Kulon: 13,37km²
  2. Banjarmasin Kidul: 20,18 km²
  3. Banjarmasin Tengah: 11,66 km²
  4. Banjarmasin Wétan: 11,54 km²
  5. Banjarmasin Lor: 15,25 km²

Sarana Perhubungan Segara[sunting | sunting sumber]

Perguruan Tinggi[sunting | sunting sumber]

Media[sunting | sunting sumber]

Koran[sunting | sunting sumber]

Televisi Lokal[sunting | sunting sumber]

Omah Ibadah[sunting | sunting sumber]

Omah ibadah :

  • Masjid 141
  • Musholla 155
  • Langgar 717
  • Gereja Protestan 19
  • Balai Jemaat 1
  • Gereja Katolik 3
  • Kapel 1
  • Pura 1
  • Vihara 8

Omah ibadah ing Banjarmasin, antara liya:

Suku bangsa[sunting | sunting sumber]

Suku bangsa ing kutha iki antara liya:

Nomor Sukubangsa Gunggung
1 Suku Banjar 417.309 jiwa
2 Suku Jawa 56.513 jiwa
3 Suku Madura 12.759 jiwa
4 Suku Bukit (Dayak Meratus) 7.836 jiwa
5 Suku Bugis 2.861 jiwa
6 Suku Sunda 2.319 jiwa
7 Suku Bakumpai 1.048 jiwa
8 Suku Mandar 105 jiwa
9 Suku-suku lainnya 26.500 jiwa

(Sumber: Badan Pusat Statistik - Sensus Penduduk Tahun 2000)

Suku liyané antara liya:

Anané suku-suku iki ditandani kanthi anané omah ibadah sing nduwèni latar mburi suku-suku kasebut.

Obyek Wisata[sunting | sunting sumber]

Pasar Lima ing Banjarmasin
Gambar:Plaza Posindo Banjarmasin.JPG
Plaza Posindo Banjarmasin
Gambar:Grand Mentari Banjarmasin.JPG
Hotel Grand Mentari Banjarmasin

Lagu Dhaérah[sunting | sunting sumber]

  1. Kampung Batuah
  2. Talambat Badatang
  3. Pangeran Suriansyah
  4. Banua Banjar

Wakil Rakyat DPRD Banjarmasin 2008-2013[sunting | sunting sumber]

DPRD Banjarmasin dumadi saka 5 Daerah Pamilihan :

Daerah Pamilihan Banjarmasin I (8 kursi)

Partai Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Muhammad Fauzan -
PAN H.M. Faisal Hariyadi -
Golkar Matnor Ali F -
PPP Hj. Jumiati SH -
PDIP Suyato, S.E., M.M. -
PBR Hj. Rinda Herliani, S.E. -
Demokrat M Firmansyah -
Demokrat Sri Nurmaningsih -

Daerah Pamilihan Banjarmasin II (11 kursi)

Partai Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Mathari, S.Ag -
PAN Drs. H. Sastra H. -
PKB Yuriawati Zai Rose -
Golkar Ananda, S.Ked -
PPP Arufah -
PDIP Hj. Mahrita, SE -
PBR Chandra Bayu -
PBR Mursyid -
Demokrat Totok Hariyanto, S.Pd. -
Demokrat Ruslan -
Demokrat Edhy Susantyo -

Daerah Pamilihan Banjarmasin III (7 kursi)

Partai Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
Hanura Noval -
PKS Mushaffa Zakir, Lc -
PAN M. Dafik As'ad, SE. MM. -
Golkar H. Iwan Rusmali, SH. -
PBR M. Isnaini, SE. -
Demokrat Bambang Yanto Permono -
Demokrat Dewi Sanjaya -

Daerah Pamilihan Banjarmasin IV (8 kursi)

Partai Pulitik Caleg Kapilih Katrangan
PKS Awan Subarkah, STP -
PAN Hj. Ismina Mawarni -
Golkar H. Abadi Noor Supit -
PPP Drs. Johansyah -
PDIP H. Rudi Naparin, ST. -
PBR H. Zainal A. Husni -
Demokrat Abdul Gais -
Demokrat Hj. Ratna Juwita RD -

Daerah Pamilihan Banjarmasin V (11 kursi)

Partai Pulitik Caleg Karpilih Katrangan
PKPB Agus Arya Sandy -
Gerindra Muhammad Fahmi -
PKS Aliansyah -
PAN H. Abdul Muis -
Golkar H.A. Rudiani, SE. -
PPP Khairul Saleh, SE. MM. -
PBB M. Ismail Ibrahim, SE. -
PDIP Noorsiana Budiarsih -
PBR Andi Effendi, SPd. -
Demokrat Edy Yusuf -
Demokrat Emma Chandra H. -

Liya-liya[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Banjarmasin&oldid=823169"