Kuro

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kuro
Polydactylus octonemus
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Perciformes
kulawarga: Polynemidae
Genera

Eleutheronema
Filimanus
Galeoides
Leptomelanosoma
Parapolynemus
Pentanemus
Polydactylus
Polynemus

Kuro utawi Kurau menika nama kanggé iwak laut ingkang kagolong dhateng suku Polynemidae ingkang nyebar wonten ing perairan tropis dumugi ugahari. Padatanipun ulam menika kagungan warni pérak lan asifat remen nggerombol. Jinis-jinis ulam kuro saged dipunpanggihaken nalika toya nembé pasang ananging boten inggil sanget ingkang padatanipun wonten ing toya bening [1].

Ulam kuro kapérang dados 8 marga lan sekitar 38 spesies. Jinis-jinispun kados senangin (Eleutheronema tetradactylum), senohong (Leptomelanosoma indicum), sumbal (Polydactylus plebeius), tan tasih kathah malih. Wonten ing Basa Inggris ulam menika kawéntar kanthi nama Threadfin [1].

Morfologi[sunting | sunting sumber]

padatanipun ulam kuro kagungan awak bunder kados torpedo. Warninipun abu-abu kanthi 3-7 filamen wonten ing bageyan sirip pectoral, janthi jinis lambe inferior, ing sangandhaping moncong. Sirip punggung kanthi jari-jari atos (eri) mapan wonten ing ngajeng, kapisah saking sirip punggung kanthi jari-jari lunak ing sisih wingking. Ulam menika kalebet ulam ingkang saged renang kanthi cepet amargi sirip buntutipun menggarpu ing jero. Sirip dadanipun khas kapérang dados kalih bagéyan, ingkang bagéyan nginggil wujudipun biasa kados sirip ulam sanèsipun. Ananging bagéyan ngandhap kapérang dados 3-7 helai jumbai-jumbai dawa kados cambuk ingkang cendhak. Wonten ing Polynemus jumbai menika gunggungipun dumugi 15 helai kados janggut ( Polynemus dubius), tigang helai saking menika ndawa langkung saking buntutipun [1].

saking jumbai-jumbai ingkang khas menika medal sebutan threadfin saking Basa Inggris lan nama sukunipun Polynemidae kapundhut saking Basa Gerika poly ingkang ateges kathah lan nema ingkang ateges benang. Awit saking jumbai-jumbai menika ulam kuro kapérang dados ulam-ulam sanès ingkang sami kados kerabat belanak ( suku Mugilidae ) lan kerabat bandeng ( suku Chanidae ). Dawanipun awak macem-macem wiwit saking kirang langkung 20 cm (7.9 in) wonten ing kuro sirip ireng ( Polydactylus nigripinnis ) dumugi 200 cm (79 in) wonten ing senangin lan kuro Afrika raksasa ( Polydactylus quadrifilis ) [1].

Spesies dan agihan[sunting | sunting sumber]

Sakmenika sampun kacatet 41 spesies wonten ing wolung genus[2]:


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d [1], kuro - iftfishing (dipun-akses tanggal 16 November 2012).
  2. ^ Flag of Austria Austria 2004. Threadfins of the world. An annotated and illustrated catalogue of polynemid species known to date. Family Polynemidae. FAO Species Catalogue for Fishery Purposes. No. 3: 18. Rome, FAO. ISSN 1020-8682
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kuro&oldid=867894"