Kurikulum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar Kurikulum Tingkat Satuan Pendhidhikan kang dicekak KTSP

Kurikulum yaiku saka basa Latin curriculaé kang ateges dawané dalan sing diliwati wong kang lomba mlayu.[1].Ing papan pendhidhikan, kurikulum ateges apa sing kudu dilakoni ing papan pendhidhikan supaya katekan sing dituju. Kurikulum duwéni teges sing umum yaiku kabèh kang ana hubungane karo prosès pasinaon.[1].Nanging, ing teges kang khusus, kurikulum yaiku isi déning pendhidhikan kang dipilih, digawé lan direncanakaké kanggo prosès pendhidhikan supaya katekan ing tujuan pendhidhikan.[1]. Saka parembugan ing dhuwur, kurikulum bisa ateges isi, utawa matéri, métode pendhidhikan, lan kabèh kahanan kang ana hubungané karo prosès pasinaon.[1].

KTSP[sunting | sunting sumber]

KTSP utawa Kurikulum Tingkat Satuan Pendhidhikan duwéni teges yaiku kurikulum kang digawé lan dilakoni dening satuan pendhidhikan dhéwé-dhéwé.[2]. KTSP digawé lan dikembangaké miturut potènsi, sosial budaya, lan peserta dhidhik ing daérahe dhéwé-dhéwé.[2]

Karakteristik KTSP[sunting | sunting sumber]

KTSP duwéni karakteristik yaiku:

  1. KTSP dienggo ningkataké mutu pendhidhikan kanthi wujudaké sekolah èfèktif, produktif, lan duwéni prestasi.[3]
  2. KTSP kanthi démokratis kang wènèhi otonomi kang akèh dening satuan pendhidhikan lan masyarakat kanthi ngawasi pelaksanakané.[3]
  3. KTSP ndadèkaké déséntralisasi pendhidhikan bisa terus ngembangaké kurikulum lokal lan muatan lokal daérah dhéwé-dhéwé.[3]
  4. KTSP ningkataké profésionalitas lan èfèktifitas guru-guru.[3]
  5. KTSP wujudaké réformasi pendhidhikan saka paradigma lawas kang otoritèr kanthi paradigma anyar kang démokratis.[3]

Rèng-rèngan gawe KTSP[sunting | sunting sumber]

KTSP duwéni dhasar kanggo gawéné yaiku visi, misi, tujuan, kahanan, lan ciri khas satuan pendhidhikan.[4] nyusun KTSP nyakup kegiatan:

  1. Ngembangaké visi lan misi,
  2. Ngrumusaké tujuan pendhidhikan satuan pendhidhikan,
  3. Analisis kontèks kanggo nggambaraké kahanan lan ciri khas satuan pendhidhikan,
  4. Ngembangaké struktur lan isiné KTSP,
  5. Ngembangaké tanggalan pendhidhikan,
  6. Ngembangaké silabus, lan
  7. Ngembangaké Rencana Pelaksanaan Pasinaonan utawa kacekak RPP.[4]

Sing duwéni tugas nyusun KTSP yaiku Tim kang isiné kepala sekolah(dadi ketua rangkep anggota), guru, konselor, komite sekolah, lan nara sumber; kanthi diawasi dinas kabupatèn/kutha lan provinsi kang duwéni tanggung jawab dening pendhidhikan.[4]

Tabel proses lan cara nyusun KTSP[sunting | sunting sumber]

Subyek/Lembaga Kegiatan
A. Depdiknas
  1. nyiapaké aturan
  2. nyiapaké standar nasional
  3. nyiapaké anggaran
B. Disdik Provinsi
  1. ngatur buku wacanan
  2. ngatur aturan-aturan kang digawé
C. Disdik Kabupatèn/Kota
  1. ngatur Déwan Pendhidhikan
  2. ngatur anggaran
  3. ngatur fasilitas pendhidhikan
D. Sekolah
  1. gawé koordinasi program
  2. ngatur Komite Sekolah/Kurikulum
  3. ngatur administrasi
E. Kelas/guru
  1. nyusun rancangan kompetensi lan indikator kompetensi, sarta matéri pasinaonan
  2. nyusun RPP
  3. nyusun strategi pembelajaran

Silabus KTSP[sunting | sunting sumber]

Silabus yaiku rencana pasinaonan ing kelompok mata pelajaran kanthi duwéni sijining téma[5]. Silabus kuwi duwéni: standar kompetènsi, kompetènsi dasar, indikator, matèri pasinaon, pambijian, alokasi wektu, lan sumber sinau[5]. Format silabus kang nganut KTSP yaiku:

Nama sekolah  :________________________________________________________

Mata pelajaran :________________________________________________________

Kelas/semester:________________________________________________________

Alokasi waktu  :________________________________________________________

Standar Kompetensi Kompetensi dasar Indikator Materi Standar Standar Proses(KBM) Standar Penilaian













Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)Soegeng Ysh., A.Y. Profesi Keguruan.ISBN 978-602-8047-22-7. IKIP PGRI Press .Semarang. (2009:96-97)
  2. ^ a b (id)Soegeng Ysh., A.Y. Profesi Keguruan.ISBN 978-602-8047-22-7. IKIP PGRI Press .Semarang. (2009:99)
  3. ^ a b c d e (id)Soegeng Ysh., A.Y. Profesi Keguruan.ISBN 978-602-8047-22-7. IKIP PGRI Press .Semarang. (2009:100)
  4. ^ a b c (id)Soegeng Ysh., A.Y. Profesi Keguruan.ISBN 978-602-8047-22-7. IKIP PGRI Press .Semarang. (2009:107)
  5. ^ a b (id)Soegeng Ysh., A.Y. Profesi Keguruan.ISBN 978-602-8047-22-7. IKIP PGRI Press .Semarang. (2009:108)

Uga Delengen[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kurikulum&oldid=833776"