Kul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kubis
Cabbage and cross section on white.jpg
"Kubis bunder"/krop kubis lan irisan
Species Brassica oleracea
Cultivar group Kelompok Capitata
Origin pesisir Laut Tengah bagean wétan, abad kapisan ing Masehi
Cultivar group members Lihat teks

Kul uga diarani kubis, kobis, kobis bunder. Kul nduwéni jeneng latin Brassica oleracea L.[1] Tanduran iki kalebu kalompok Capitata.[1] Kul dimanfaatké godhongé kanggo sayuran. Godhong kul kasusun urut mbentuk bunderan utawa bunderan kan trepes. [1]Bunderan iki diarani krop, kop utawa kepala déné capitata tegesé berkepala.[1] Kul asalé saka Éropa Selatan lan Éropa Barat.[1] Kol dianggep asil saka pemuliaan kubis liar B. oleracea var. sylvestris.[1]

Jeneng kubis dijupuk saka bahasa Perancis, chou cabus kang tegese kubis kepala.[1] Kol dikenalké wong Eropa kang manggon ing Hindia-Belanda. Jeneng kul dijupuk saka bahasa Belanda kool.[1]

Sauerkraut[sunting | sunting sumber]

Sauerkraut yaiku kol asam.[1] Panganan iki kalebu panganan khas Jerman kang bahan dhasaré digawé saka kul.[1] Sauerkaut digawé saka kul kang diiris alus lan difermentasi karo baktéri asam laktat kang kabentuk nalika gula ing sayuran diferméntasi.[1]

Kena ing Guna[sunting | sunting sumber]

Kul nduwéni khasiat kanggo kaséhatan.[2] Kul bisa kanggo tamba penyakit kulit, tatu utawa nyeri ing kulit amarga dicokot srangga utawa kebakar, jerawat, pecah kulit, bisul, infeksi, lan aboh.[2] Mangan kul mentah kang cacahé 25-30 gram kanggo lalapan utawa digodhog bisa kanggo njaga kaséhatan awak.[2] Kul ngandhut zat aktif kayata sulforafan lan histidine.[2] Zat iki bisa ngalang-alangi thukulé tumor, ncegah kanker lan rektun, detoksikasi senyawa kimia kang mbebayani, kayata kobalt, nikel, tembaga kang luwih ing awak, lan ningkataké daya tahan awak kanggo nglawan kanker.[2] Kol uga ngandhut asam amino lan sulfur kang nduwéni khasiat kanggo ngurangi kolésterol, nenangaké saraf, lan ningkataké energi.[2]


Cthetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)today.co.id](dipunundhuh tanggal 6 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f (id)cangkruk.com(dipunundhuh tanggal 6 Juni 2011)


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kul&oldid=830380"